Extinction Rebellion bezet al fietsend rotonde

Gepubliceerd op 2 mei 2021 om 15:23

In een actie genaamd ‘Tour de Rotonde’ fietsen rebellen van Extinction Rebellion van 8.30 tot 11.00 uur rondjes in Amsterdam op de rotonde van de Amstelveenseweg, het Haarlemmercircuit. Hiermee signaleert de groep dat de politiek en de samenleving om de hete brei blijft draaien in de klimaat-en ecologische crisis. De rebellen eisen dat de overheid doet wat nodig is om een leefbare planeet te garanderen.

De klimaatcrisis is afgelopen jaar verder verhevigd en wetenschappers waarschuwen voor een gruwelijke toekomst vol massaal uitsterven van soorten, en miljarden mensen die moeten vluchten omdat hun woongebied onleefbaar wordt. Extinction Rebellion eist daarom dat tijdens de formatie de overheid op een rechtvaardige manier beleid vastlegt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tot netto nul in 2025 en biodiversiteitsverlies te stoppen. De rebellen roepen de formerende partijen op om de klimaat- en ecologische crisis hoog op de agenda te zetten, aangezien de komende jaren cruciaal zijn in het plaatsen van de juiste kaders voor een rechtvaardige transitie.

Tijdens de actie zullen de rebellen zowel lopend als fietsend de rotonde blokkeren. De fietsers blijven rondjes fietsen, hiermee uitbeeldend dat de politiek er alleen maar rondjes omheen draait in plaats van knopen door te hakken met daadkrachtig en rechtvaardig beleid. Zoals gebruikelijk zijn de rebellen aanwezig met kleurrijke vlaggen en spandoeken, en nodigen ze omstanders uit om de moeilijke gesprekken te voeren die de overheid ontwijkt. De actie is coronaproof.

Meer informatie hierover vind je hier.