Muzikale flashmob nu ook in Nederland

Gepubliceerd op 3 mei 2021 om 11:23

Sinds enkele weken duikt er overal in Europa een nieuw fenomeen op: een muzikale flashmob van het lied Danser Encore van de Franse muzikant en verbroederingsactivist Kaddour Haddani, beter bekend als HK. Zijn doel: zo veel mogelijk plezier, hoop en verbroedering over de wereld verspreiden. En hiervoor gaf hij een maand geleden dit aanstekelijke nummer (onder voorwaarden) vrij.

Fotograaf: Marijke Kodden

Uit het niets verschijnen overal op pleinen en in straten muzikanten en dansers op die dit lied (meestal in een eigen vertaling) met veel enthousiasme ten gehore brengen, om daarna weer te verdwijnen. Het verbroederingsvirus is ook al in Nederland gesignaleerd: vorige week vond er een explosie van levensvreugde plaats in het centrum van Nijmegen en nu verspreidt het zich razendsnel over het land.

Je hebt ze vast zien langskomen de laatste weken; video’s waarin op een onverwachtse plek mensen opduiken om niets vermoedende passanten te verrassen met zang en dans; de zogenaamde flashmob. Inmiddels overstroomt Youtube met video’s uit Frankrijk, Spanje, Duitsland, Portugal en sinds vorige week is dit muzikale virus dus ook in Nederland neergestreken.

Plezier explosie

Nijmegen werd als eerste onverwachts getrakteerd op een ware plezier explosie, waarbij maar liefst 35 muzikanten en een dikke 100 dansers en zangers uit het niets vanuit de winkelstraten opdoken. Uit heel Nederland kwamen ze en ze kenden elkaar niet maar hadden allemaal hetzelfde doel; even lucht en vreugde brengen aan eenieder die het moeilijk heeft in deze tijd. De horecaondernemer zonder terras, de kleine buurtwinkel, de student, de artiesten zonder speelplek, oma, de kinderen… Een hart onder de riem en tien minuten levensvreugde. Want welke keuze we ook persoonlijk maken in deze crisis, dit is wat ons verbroedert en wat we allemaal nodig hebben.

En mocht je jezelf geroepen voelen, weet dan dat HK, de artiest, het nummer onder voorwaarden heeft vrijgegeven: het mag niet voor een politieke partij gebruikt worden en discriminerend of verdelend taalgebruik is verboden.

YouTube link Impressie Nijmegen:  https://youtu.be/NMI8JBjg_qw

YouTube link originele versie HK: https://www.youtube.com/watch?v=SyBEMRyt6Qg