Contact maken met je verlangen. Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 12:57

Het klinkt meestal vrij eenvoudig. “Maak contact met je verlangen. En leef je droom”. In de vorige blog  heb je kunnen lezen dat Slow Soul Diving het belangrijk vindt om opruimwerkzaamheden te verrichten, wanneer een verlangen zich richting de buitenwereld wil gaan bewegen. En op die tocht van alles tegenkomt. Door aan de slag te gaan in je binnenwereld word je de “Best Friend” van je verlangen. In dit blog richt ik me op een eerste stap: hoe maak je contact met je verlangen?

 

EEN VERLANGEN is geen behoefte

Allereerst: een verlangen is iets anders dan een behoefte. Een verlangen is niet fysiek. En van zichzelf “vol”. Een verlangen bestaat als het ware uit informatie dat zich binnen jouw veld bevindt. Informatie met een bepaald potentieel. Met bepaalde mogelijkheden.

Een behoefte behoort bij de vele lichamen die we hebben (fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch bijvoorbeeld. Een behoefte is van nature “leeg”. En heeft geen kracht vanuit zichzelf. Het heeft iets nodig om zich vervuld te voelen.

Richt je jouw blik naar binnen, naar iets wat er al is, en we bedoelen dan hier je verlangen, dan geeft dat eerste contact een gelukkig gevoel. Er wordt wel gezegd dat je je hele leven lang happy kunt zijn als je contact hebt met je verlangen in je binnenwereld. 

Als je contact maakt met je behoefte kom je bijvoorbeeld een hongergevoel tegen. Vervolgens richt je jouw blik op de buitenwereld of daar iets is wat je honger kan stillen. Is de honger groot en blijft de vervulling uit, dan ontstaat er vaak een bepaalde arousal of onrust in je systeem. En ben eerder bezig deze arousal tot rust te brengen, dan werkelijk de dieperliggende behoefte te bevredigen. Je snapt misschien dat je behoorlijk stevig in je schoenen moet staan een hongergevoel toe te laten zonder in een arousal terecht te komen!  

In Dive 3 Het Genereren van Brandstof, ga ik dieper in op deze verschijnselen.

 

 

EEN VERLANGEN leeft in je binnenwereld

Een verlangen leeft dus in je binnenwereld. Als informatie met een bepaalde kwaliteit. Als iets wat je jezelf gewaar kunt worden. Gevoeld kan worden. En er kan een beeld van zijn. Diffuus of helder. En… dit verlangen wil zich via jouw lichaam uitdrukken. Vanuit de binnenwereld naar de buitenwereld.

Ik zeg met bovenstaande ook, dat je niet gelijk hoeft te weten wat je verlangen precies is. Sommige mensen “voelen iets”. En als ze hun blik naar binnen richten en dat gevoel aandacht geven, “zien ze iets”. Anderen hebben een vaag of duidelijk beeld van hun verlangen. Weer anderen zien de vele mogelijkheden die hun droom heeft. 

Al die verschillende uitingsvormen zijn van belang voor een eerste contact. 

 “Maar ik weet helemaal niet wat ik wil”, zeggen sommigen. En ook dat is iets wat velen kennen. De redenen hiervan zijn divers. Soms is je verlangen nooit bevraagd door je ouders bijvoorbeeld. Of ben je ergens tijdens je ontwikkeling in een deel van jezelf blijven steken. Bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis. Of gewoon, omdat iets niet ontwikkeld is intern. En alsnog gewoon geïnstalleerd wil worden.

Slow Soul Diving gaat hier tijdens de Dives op in. Uiteraard, zou ik ook zeggen. Want dat is een van de rode lijnen die door alle Dives heen loopt.

In dit blog geef ik allereerst twee suggesties als je geen benul hebt wat je verlangen is. Of zou kunnen zijn. En hoe je contact met deze gebieden kunt maken. En ook als je wel weet wat je verlangen is, kun je deze twee suggesties meenemen in je onderzoek.

 

 

WELK VERLANGEN heb jij?

  1. Had je als kind bepaalde dromen? Klein of groot. Maar is het er nooit van gekomen om deze waar te maken. Om wat voor reden dan ook? Wat komt er in je op? Maak notities. 
  2. Heb je jouw verlangen al wel helder? En leef je dat misschien al? Schrijf dan hier iets over op.

Als er niets in je opkomt, kun je het volgende doen.


Wat heb je nodig, van buitenaf?

Vraag jezelf af wat je nodig zou hebben van buitenaf om in het gebied van je verlangen aan te komen. Er een eerste contact mee te krijgen.

Een aanraking misschien. Of een vriendelijk woord? Een samenzijn met anderen. Of een activiteit? Iemand die ruimte heeft om naar je te luisteren. Ook als het even duurt voordat je zaken onder woorden kunt brengen?

Merk het effect op in je binnenwereld

Wanneer je krijgt wat je hierin nodig hebt, hoe zou dat dan voelen van binnen? Wat zou het effect zijn in je binnenwereld? Wat zou je daar opmerken? Wat word je gewaar?

Kun je vervolgens, in contact met dat gevoel, je uitademing loslaten. Iedere keer wat meer?


Wat wordt er zichtbaar?

Wat zou zich, als je nu dieper kijkt, mogelijk openbaren in het gebied van je verlangen? Een gevoel. Een beeld. Een herinnering misschien? Maak notities. Of een schets.


Laat je verlangen dieper landen

Wanneer je op deze manier een idee hebt gekregen van je verlangen, dan kun je het volgende doen. 

Om een verlangen in je binnenwereld een plek te laten krijgen, kun je jezelf gewaar worden wat er in jou gebeurt als je jouw verlangen (verder) laat landen in je.

  • in welk deel van je lijf komt je verlangen aan? En landt dit?
  • wat merk je op als je verlangen als het ware als een parachute zachtjes landt in je binnenwereld? In dit gebied.

Adem vervolgens naar dat gebied toe. En laat je adem door alles wat het daar tegenkomt, heen bewegen. Zoals de wind door de takken van een boom waait.

Deze oefening is een goede start om het contact met je verlangen te gaan opmerken. En het wellicht te voelen. In je binnenwereld.   

MAAK CONTACT MET JE VERLANGEN

Dit heb je nog niet eerder meegemaakt!

 

Meer informatie : Bezoek SLOWSOULDIVING.NL voor meer informatie of stuur een e-mail naar Hans Koster via contact@slowsouldiving.nl

 

Meer informatie 

Bezoek SLOWSOULDIVING.NL voor meer informatie of stuur een e-mail naar Hans Koster via contact@slowsouldiving.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Irinawaisk
een jaar geleden

https://clck.ru/34acYe