Bijen in het zonnetje

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 11:54

In het weekeinde van 8 en 9 juli 2023 zijn de Landelijke Open Imkerijdagen. De Landelijke Open Imkerijdagen is een evenement van de Nederlands Bijenhoudersvereniging (NBV) en haar aangesloten verenigingen. Aan het weekeinde doen ongeveer 300 imkers en imkerverenigingen verspreid over het land mee.

 

Op zaterdag 8 juli van 12:00 tot 15:30 uur is de imkerij in het natuurcentrum het Melarium in Delft geopend. Dit gebeurt in samenwerking van de Imkervereniging Delft en Natuurlijk Delfland.

 

Beleef het bijenhouden van nabij

  • wat doet een imker en waarom word je imker
  • hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk
  • informatie over het houden van bijen
  • uitleg over werksters, darren en de koningin
  • kijken in de bijenkast en op zoek naar de koningin
  • informatie over hoe ik mijn tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten
  • hoe kan ik helpen de bijenstand te verbeteren?
  • wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen honingbijen en solitaire bijen?

 

Leden van Natuurlijk Delfland zullen het verhaal van Het Melarium vertellen en wat Natuurlijk Delfland o.a. voor wilde bijen doet en welke andere activiteiten hier worden georganiseerd.

 

Het natuurcentrum het Melarium is een kunstwerk in architectonische gedaante. Het gebouw is een kunstwerk dat door kunstenaar David Veldhoen is ontworpen als symbool van een bij.

 

Bijen, imkers, wetenschappers en bezoekers komen samen in een enorme bijenkast. Het gebouw is drie verdiepingen hoog. Op de begane grond worden de bijen gehouden. De imkerij is ingericht met steun van de gemeente Delft en Fonds 1818.

 

Adres: natuurcentrum het Melarium, Melariumpad 11, 2629 HB  Delft.

Het Melarium, natuurcentrum voor natuur, bijen en kunst; een plek waar je natuur, rust, ruimte en inspiratie vindt. Het Melarium is te bereiken via de Thijsseweg 11 in Delft. Hier aan het einde van de Thijsseweg staat het straatnaambord Melariumpad (fiets/voetpad). Na 10 minuten lopen of 3 minuten fietsen zie je het Melarium.

 

De Imkervereniging Delft is ook aanwezig bij het Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft tijdens de landelijke open imkerijdagen op zondag 9 juli van 12:00 tot 16:00 uur. Cursisten van de beginnerscursus bijenhouden zullen een demonstratie honing slingeren verzorgen. Het adres is Korftlaan 6, 2616 LJ Delft.

 

Meer informatie
Meer informatie over de landelijke Open Imkerijdagen is te vinden op bijenhouders.nl.

Daar staat u ook het volledige overzicht van alle imkers die meedoen aan de landelijke open imkerijdagen in Nederland.

 

Wat is en doet Imkerverening Delft?

Imkervereniging Delft is een vereniging met ongeveer 100 leden. De vereniging heeft een eigen bijenstal op het terrein van het natuur- en milieucentrum De Papaver en de Melarium imkerij in het natuurcentrum Melarium. Het belangrijkste doel van de vereniging is het uitwisselen van kennis over het houden van bijen. Maandelijks organiseert de imkervereniging een ledenavond in het natuur- en milieucentrum De Papaver aan de Korftlaan in Delft. Voor nieuwe leden organiseert de vereniging een introductiecursus bijenhouden. De vereniging maakt deel uit van de landelijke Nederlandse Bijenhoudervereniging (NBV).

 

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: delfland.knnv.nl/.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.