LEEF VANUIT OERKRACHT - ONKRUID MAGAZINE

National Geographic fototentoonstelling SPECTACLE in Museon

Van 10 juni 2021 t/m 30 januari 2022 is in het Haagse Museon de fototentoonstelling SPECTACLE te zien. Meer dan vijftig foto’s van topfotografen zoals Keith Ladzinski, Diane Cook en Paul Nicklen – gepresenteerd met LED technologie in grote frames – belichten de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet.

Lees meer »

Natte meimaand veroorzaakt hooikoorts in juni

Last van hooikoorts? Slecht nieuws, want door het mooie weer neemt het aantal pollen in de lucht flink toe. In mei regende het vaak en beperkten hooikoortsklachten zich tot de droge momenten. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei en als gevolg daarvan zal bloeiend gras in juni veel hooikoortsklachten veroorzaken.

Lees meer »

Nationale Buitenspeeldag op 9 juni

Het is bijna zover: de Buitenspeeldag 2021! Op woensdag 9 juni organiseren Jantje Beton & Nickelodeon een speciale editie van de Buitenspeeldag. Dit is dé middag waarop we vieren wat zo belangrijk is: spelen! Helaas zijn er ook dit jaar geen grote evenementen, maar het belooft wel een te gekke editie te worden… Je kunt dit jaar namelijk de Buitenspeeldag Poster Walk volgen door de buurt!

Lees meer »

Het Friese boerenland krijgt weer kleur

Dit jaar doet Fryslân actief mee aan de Internationale dag van de Biodiversiteit op 22 mei. Living Lab Fryslân heeft een campagne met de naam ‘Fryslân kleurt’ geïnitieerd die zich richt op biodiversiteit op het boerenland.

Lees meer »

Fit op jouw manier

Donderdag 20 mei is de overheidscampagne 'Fit op jouw manier' gestart. Het doel is om een gezonde leefstijl te stimuleren en mensen zelf te laten inzien welke tips op het gebied van bewegen, voeding en ontspanning het beste bij hen passen.

Lees meer »

CBL en FNV zijn onderzoek naar de tomatenketen gestart

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de FNV gaan onderzoek doen in de productieketen van de ingeblikte tomatenhandel. Het onderzoek richt zich op Italië, een belangrijke leverancier van tomaten. Doel is om eind juli in kaart te hebben welke specifieke risico’s op schendingen van mensenrechten zich in de tomatenketen voordoen en welke verbeteringen nodig zijn. Daarbij worden aanbevelingen opgesteld hoe de Nederlandse deelnemers in de keten een positieve verandering in gang kunnen zetten.

Lees meer »

Long COVID: een nieuwe variant van de bestaande ziekte ME

Dit jaar op 12 mei Wereld ME dag is het nodig om stil te staan bij een nieuwe variant van de post virale ziekte ME (myalgische encefalomyelitis): Long COVID. Long COVID is geen nieuwe ziekte, maar wordt internationaal aangeduid als een subcategorie van ME. Een voorzichtige schatting is dat bij 10% van de mensen die COVID hebben gehad, restklachten zullen blijven bestaan.

Lees meer »

Symptomen waar je op moet letten na een tekenbeet

In de Week van de Teek is in de media veel aandacht geweest voor het voorkomen van tekenbeten en hoe om te gaan met een tekenbeet. Nu in mei - de Internationale Lyme Awareness Maand - wil Stichting Tekenbeetziekten extra aandacht vragen voor de ziekte van Lyme en specifiek voor de symptomen, die vaak niet onderkend worden.

Lees meer »

Groene en duurzame openluchtbioscoop in Nederland

Kijken we in de zomer van 2022 films in het Stadspark (Groningen), in een groene, duurzame, vaste openluchtbioscoop? In de nieuwe Visie voor het Stadspark, Stadspark, park voor de stad, staat in de noordelijke hoek van het Stadspark een openluchtbioscoop ingetekend. Initiatiefnemer Roland Breteler is sinds 2019 in overleg met de gemeente over het plan. Op 2 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over de nieuwe visie voor het Stadspark.

Lees meer »

Welke vleesvervangers zijn gezond?

Zowel de Hoge Gezondheidsraad als Instituut Gezond Leven kwamen de voorbije weken met nieuwe adviezen waarin opnieuw duidelijk werd gemaakt dat we meer plantaardige en minder dierlijke producten moeten eten. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Heel wat bedrijven, restaurants en cateraars zoals Sodexo, Aramark en ISS willen dat advies opvolgen. Speciaal voor hen ontwikkelde EVA vzw een tabel waarin een duidelijk overzicht wordt gegeven van de gezondste vleesvervangers op de markt.

Lees meer »

Lidl en Kipster laten broertjes legkippen opgroeien

Waar legkippen zijn, komen evenveel haantjes ter wereld. Het is gebruikelijk om ze direct te doden, want hanen leggen (uiteraard) geen eieren. Pluimveehouder Kipster laat broertjes van legkippen wel opgroeien. Na een leven van zo’n 100 dagen* gaan ze naar de slacht. Van het vlees, met 3 sterren Beter Leven keurmerk, maakt Kipster gehaktballetjes die bij Lidl in de schappen komen te liggen.

Lees meer »

Muzikale flashmob nu ook in Nederland

Sinds enkele weken duikt er overal in Europa een nieuw fenomeen op: een muzikale flashmob van het lied Danser Encore van de Franse muzikant en verbroederingsactivist Kaddour Haddani, beter bekend als HK. Zijn doel: zo veel mogelijk plezier, hoop en verbroedering over de wereld verspreiden. En hiervoor gaf hij een maand geleden dit aanstekelijke nummer (onder voorwaarden) vrij.

Lees meer »

Vier kilometer pop-up-kunst in Delfshaven

Van 5 tot en met 30 juni 2021 organiseert Maas theater met dans LIJF010 een wandeling van vier kilometer door Delfshaven. Het project bestaat uit acht kunstfoto’s van acteurs, dansers en ons publiek op grote billboards, een podcast met verhalen, speciaal gecomponeerde muziek en film.

Lees meer »

Extinction Rebellion bezet al fietsend rotonde

In een actie genaamd ‘Tour de Rotonde’ fietsen rebellen van Extinction Rebellion van 8.30 tot 11.00 uur rondjes in Amsterdam op de rotonde van de Amstelveenseweg, het Haarlemmercircuit. Hiermee signaleert de groep dat de politiek en de samenleving om de hete brei blijft draaien in de klimaat-en ecologische crisis. De rebellen eisen dat de overheid doet wat nodig is om een leefbare planeet te garanderen.

Lees meer »

Alleen verbonden

Meer dan 40% van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit zijn niet alleen ouderen, ook steeds meer jonge mensen geven aan te kampen met eenzaamheid.

Lees meer »

Het beloofde bos

Nederland is een van de minst bosrijke landen van Europa, alleen Malta en IJsland hebben nog minder bos. Slechts 10 procent van Nederland is bos. De laatste tien jaar zijn er ook meer bomen gekapt dan dat er nieuwe bijkwamen: Nederland kapt zelfs relatief meer dan er in Brazilië jaarlijks geveld wordt.

Lees meer »

Op weg naar een ander ‘normaal’?

Veel Nederlanders kijken met verlangen uit naar de vaccinatie tegen COVID-19. We verwachten dat we daarmee weer wat meer ons oude ‘normale’ leven met de vrijheid van sociale omgang terug kunnen krijgen. Ondertussen groeit iedere dag de groep mensen die gevaccineerd zijn, al zouden we sneller willen. Dit zijn mensen die het meest kwetsbaar zijn voor een besmetting en de zorgprofessionals die voor hen zorgen.

Lees meer »

Eerste game voor vrouwen in de overgang

Een interactief spel moet vrouwen van 40 tot 60 jaar spelenderwijs door de meest uitdagende fase van hun leven loodsen. Bedenker is vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. De game wordt op 19 april gelanceerd tijdens de Week van de Overgang.

Lees meer »

Het NK Tegelwippen start op 30 maart

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen. Dit is te volgen via de social media kanalen van het NK Tegelwippen.

Lees meer »

Hoe een Brits tuinprogramma mensen door de lockdown sleept

Tuinieren was nog nooit zo populair als nu. Waar de wereld nu al een jaar gebukt gaat onder de last van lockdowns en social distancing, is de tuin een baken van licht. In de storm van de pandemie is het Britse tuinprogramma Gardeners' World wereldwijd uitgegroeid tot toevluchtsoord waar miljoenen mensen elke week even ontsnappen aan de eenzaamheid en onzekerheid.

Lees meer »

Eosta brengt positieve impact biologische groente en fruit onder de aandacht

"Sinds acht uur vanochtend hebben onze biologische avocado's 73.771 liter water bespaard." Dat was de boodschap op een 3 x 5 meter groot ticker-bord dinsdagochtend 16 maart om tien uur, bij een guerrilla-actie op het Binnenhof. Volkert Engelsman, directeur van het biologische handelsbedrijf Eosta, deelde ter plekke biologische avocado's uit aan onder andere vicepremier Kajsa Ollongren en SGP-leider Kees van der Staaij om de boodschap te onderstrepen.

Lees meer »

Mis nooit meer een verjaardag!

Mis nooit meer een verjaardag met deze kleurrijke Onkruid verjaardagskalender. Vergezeld door onze mooiste coverfoto's en inspirerende teksten van o.a. Lao Tse, Krishnamurti en Boeddha, maar ook Charles Dickens en Victor Hugo. Gewoon een feestje voor aan de muur, zelfs in het kleinste kamertje!

Lees meer »

Vakantie Anders in Nederland

Vakantie Anders kennen de meeste mensen van de Zomerweken in de Ardennen. Een spectaculair kampement met tientallen tipi’s en andere tenten, waarin workshops en activiteiten georganiseerd worden. Mensen gaan er heen voor de saamhorigheid en de ontmoeting met gelijkgestemde gezinnen en alleenstaanden. Want je bent er echt met elkaar. Dit jaar heeft Vakantie Anders haar tenten opgezet aan de Nederlandse kant van de grens, vlak bij de Vaalserberg in Zuid-Limburg.

Lees meer »

Het Centre Lothlorien

In de Haute Marne in Noordoost-Frankrijk ligt Centre Lothlorien, een kleinschalig internationaal gastenverblijf en yogacentrum. Een plek midden in de natuur waar je op vakantie kunt zijn, cursussen kunt volgen, kennis kunt maken met andere denkbeelden en als vrijwilliger mee kunt werken. Een plek waar mooie ontmoetingen gewoon zijn.

Lees meer »

Zomer op Ecolonie

In Noordoost-Frankrijk, in de Vogezen, vinden we een bekende Onkruid-bestemming: Ecolonie in Hennezel. Ook hier een heel groot terrein, midden in de natuur. Bekend van onder andere het Eigentijds Festival, dat vroeger op de Paasheuvel in Nederland gehouden werd en tegenwoordig in Frankrijk plaatsvindt. Dit jaar in de laatste week van augustus.

Lees meer »

Onstuimige groei van zonne-energie

Er wordt in Nederland steeds meer zonne-energie opgewekt. Steeds meer huishoudens en bedrijven leggen zonnepanelen op hun daken en hele zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Zonnepanelen zijn financieel dan ook erg aantrekkelijk. De salderingsregeling zorgt ervoor dat huishoudens hun opgewekte stroom af kunnen trekken van de gebruikte stroom. Ook uitbaters van zonneparken krijgen flinke subsidies van de overheid. Uiteindelijk zal de overgang naar een totaal duurzame economie gevolgen hebben in alle bedrijfstakken.

Lees meer »

Online bestellen en retourneren: hoe duurzaam is dit eigenlijk?

Pakketdiensten en fietskoeriers rijden af en aan, terwijl de normale postbode steeds minder werk heeft. Winkelen op het internet wordt ons steeds eenvoudiger gemaakt. Van gratis verzenden tot gratis retourneren, van Ideal-betalingen tot achteraf betalen. Met een paar drukken op de knop heb je de nieuwste spullen binnen een dag in huis en als je niet tevreden bent, dan stuur je het toch gewoon weer retour?

Lees meer »

Welke alternatieve zorgmethoden worden vergoed?

Ben jij iemand die soms alternatieve zorgmethoden gebruikt? Dan heb je vast gehoord dat sommige zorgverzekeraars bepaalde alternatieve behandelingen niet meer gaan vergoeden. Gelukkig worden niet alle alternatieve behandelingen uit het pakket geschrapt en zijn er nog genoeg behandelingen die wel worden vergoed. Hieronder lees je over de verschillen in dekking van diverse verzekeraars en welke behandelingen nog wel vergoed worden.

Lees meer »

Kleine stapjes naar een duurzamer leven

Duurzamer leven helpt de hele samenleving aan een betere toekomst. Het begint bij je eigen bewustzijn. Het is niet nodig om in één keer je hele leefstijl om te gooien. Begin gewoon met kleine stapjes te zetten richting een duurzamer leven. Op deze manier wordt duurzaam leven een gewoonte en zal je zien dat het je steeds makkelijker afgaat.

Lees meer »