Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Red1000levens

In december 2019 is het project Red1000levens van start gegaan, een samenwerking tussen dr. Luc Colemont (VZW Stop Darmkanker), Marthen Bakker (Stichting Stop Darmkanker) en DC Klinieken. Doel van het project? Het zo snel mogelijk verlagen van de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar.

Lees meer »

Top der onmisbaren

Tijdens de coronacrisis werden mensen met een vitaal beroep uitgeroepen tot helden. Nu de wereld weer op gang komt, lijken zij in een rap tempo hun heldenstatus te verliezen. Hoe zou de wereld eruit zien als 'de onmisbaren' het voor het zeggen hadden? In het VPRO-programma Tegenlicht werd onderzocht hoe onze samenleving er op politiek niveau uitziet als de onmisbaren het beleid mogen bepalen.

Lees meer »

Even bijlezen!

Het einde van de zomer is in zicht, de tenten en sleurhutjes gaan weer de stalling in en het dagelijkse leven krijgt weer ritme. We kunnen wel stellen dat deze zomer anders dan anders is geweest. Maar toch is er wel één en ander gebeurd en hebben wij de afgelopen periode niet stil gezeten. Vele hebben dit kunnen volgen natuurlijk maar misschien heb jij Onkruid niet gelezen deze zomer? Dan hebben wij een leuke aanbieding voor je! Lees 5 eerder verschenen nummers van Onkruid voor slechts €20,-. Je kunt kiezen uit de nummers 243 t/m 257. 

Lees meer »

Het ontbijt wordt groen

De ontbijtgewoonten van consumenten worden groen; net als bij de rest van de maaltijden. Daarom lanceert Naturli’, sinds 1988 de marktleider in Denemarken op het gebied van plantaardige etenswaren, een hele serie van 100% plantaardige yoghurt, onder de naam Joe’ Kurt. Zowel de smaak, kleur als consistentie zijn hetzelfde als van traditionele, dierlijke yoghurt. Het bedrijf verwacht de plantaardige yoghurt binnen twee jaar op 10 exportmarkten te brengen.

Lees meer »

Het Amsterdamse daklandschap van dichtbij

Het weekend van 4 t/m 6 september staat in het teken van het Amsterdamse daklandschap. Ook dit jaar neemt organisatie ROEF bezoekers mee de hoogte in voor een prikkelend programma: van Rooftop Roulette tot dakbioscoop en van talkshow tot yoga op 100 meter hoogte. ROEF vraagt aandacht voor onbenutte ruimte met grote duurzame kansen en zorgt ervoor dat Amsterdammers, juist nu, de ruimte boven de stad gaan ervaren.

Lees meer »

BOON dopt haar eigen boontjes

Maak kennis met BOON: natuurlijk lekker natuurlijke vleesvervangers, gemaakt van bonen en geteeld door lokale boeren. Met producten zoals burgers, balletjes en tempeh haalt BOON de boon van de kelderkast naar de koelkast. Het merk biedt een plantaardig alternatief dat rijk is aan vezels en eiwitten: een mooie aanvulling op iedere maaltijd!

Lees meer »

De Wijde Wereld

Ze moesten als kind afscheid nemen van vriendjes, van ooms en tantes, opa’s en oma’s. Ze lieten alles achter en kwamen terecht in een land waar ze de taal niet verstonden en de gewoontes niet begrepen. Mina en Melika werden samen met hun ouders van hun plek verdreven. Hamza en zijn broers werden op het vliegtuig gezet door hun moeder.

Lees meer »

ADAM

Het speelfilmdebuut van regisseur Maryam Touzani, die ook het script schreef. De film is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ (VPRO) en vertelt hoe twee vrouwen elkaar een toekomst bieden in het Marokko van nu.

Lees meer »

Superstraat

In het Wereldmuseum kun je in de doe-tentoonstelling Superstraat samen testen hoe jij het doet in de 1,5 meter samenleving! Het is burendag in de Superstraat en dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar welkom is. Buurtceremoniemeester Freddy heeft goed nagedacht over veilige maatregelen en voor jou een Buurtparcours uitgezet.

Lees meer »

Grondlegger dierenrechten in Nederland overleden

Geoffrey Deckers, één van de grondleggers van dierenrechten in Nederland is op 29 juni 2020 op 51-jarige leeftijd overleden. Deckers begon als jonge tiener aan de strijd voor rechten voor dieren. Hij richtte de Nederlandse tak van PETA op, en voerde vele (publieks)acties voor dierenrechten. In 1998 richtte hij Een DIER Een VRIEND op, waarbij een campagne voor de sluiting van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC), een van de speerpunten werd. Het grootste succes werd daarbij een verbod op experimenten met mensapen en daarmee de vrijlating van de chimpansees uit het laboratorium.

Lees meer »

Met de Uitleentuin heb je voortaan een tuintje bij je tent

Er groeit genoeg op Vlieland, maar landbouw wordt er niet bedreven. Vanaf 1 juli komt daar - zij het op kleine schaal - verandering in. Dan vindt de opening van De Uitleentuin plaats. Samen met PJ Roggeband, basisschool De Jutter en Lab Vlieland zorgt Into The Great Wide Open ervoor dat bezoekers van Kampeerterrein Stortemelk straks naar hartenlust kunnen oogsten uit hun uitleentuin.

Lees meer »

Vakantie Anders in Nederland

Vakantie Anders kennen de meeste mensen van de Zomerweken in de Ardennen. Een spectaculair kampement met tientallen tipi’s en andere tenten, waarin workshops en activiteiten georganiseerd worden. Mensen gaan er heen voor de saamhorigheid en de ontmoeting met gelijkgestemde gezinnen en alleenstaanden. Want je bent er echt met elkaar. Dit jaar heeft Vakantie Anders haar tenten opgezet aan de Nederlandse kant van de grens, vlak bij de Vaalserberg in Zuid-Limburg.

Lees meer »

Het Centre Lothlorien

In de Haute Marne in Noordoost-Frankrijk ligt Centre Lothlorien, een kleinschalig internationaal gastenverblijf en yogacentrum. Een plek midden in de natuur waar je op vakantie kunt zijn, cursussen kunt volgen, kennis kunt maken met andere denkbeelden en als vrijwilliger mee kunt werken. Een plek waar mooie ontmoetingen gewoon zijn.

Lees meer »

Zomer op Ecolonie

In Noordoost-Frankrijk, in de Vogezen, vinden we een bekende Onkruid-bestemming: Ecolonie in Hennezel. Ook hier een heel groot terrein, midden in de natuur. Bekend van onder andere het Eigentijds Festival, dat vroeger op de Paasheuvel in Nederland gehouden werd en tegenwoordig in Frankrijk plaatsvindt. Dit jaar in de laatste week van augustus.

Lees meer »

Psychiater met dwangstoornis opent dwangcafé

Aanstaande donderdag 25 juni opent psychiater en patiënt Menno Oosterhoff een ontmoetingsplek voor mensen met dwangklachten. Hier kunnen ze zonder schaamte praten over hun angsten, obsessies en ongewenste gedachten. Het café is online en gratis.

Lees meer »

Onstuimige groei van zonne-energie

Er wordt in Nederland steeds meer zonne-energie opgewekt. Steeds meer huishoudens en bedrijven leggen zonnepanelen op hun daken en hele zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Zonnepanelen zijn financieel dan ook erg aantrekkelijk. De salderingsregeling zorgt ervoor dat huishoudens hun opgewekte stroom af kunnen trekken van de gebruikte stroom. Ook uitbaters van zonneparken krijgen flinke subsidies van de overheid. Uiteindelijk zal de overgang naar een totaal duurzame economie gevolgen hebben in alle bedrijfstakken.

Lees meer »

Een webinar over hittestress

Zomers in Nederland worden steeds warmer. Uitdroging, hittestress en oververhitting liggen op de loer. Op 25 juni 2020 organiseert Alles is Gezondheid met Klimaatverbond Nederland, Eén tegen Eenzaamheid en Rode Kruis een webinar over de vraag hoe we in coronatijd ouderen optimaal kunnen beschermen tegen extreme hitte in Nederland.

Lees meer »

Meld je t/m 18 juni aan voor het online Rode Maanfestival

Het zal anders zijn... maar wel met het Rode Maangevoel. De festivalorganisatrices kamperen met z’n vieren op het festivalterrein, rondom de krachtplek waar elk jaar het festivalvuur brandt. Ook dit jaar ontsteken ze het vuur en houden ze het tijdens het hele festival brandende.

Lees meer »

Een donatie van 500 bomen

Onder het motto ‘Bewonder met je neus in de boeken al het moois dat de natuur te bieden heeft’ organiseerde uitgeverij Atlas Contact dit voorjaar de eerste Maand van het natuurboek. Uit de opbrengst wordt een deel gedoneerd aan Trees for all, die daarmee 500 bomen kunnen aanplanten.

Lees meer »

Online bestellen en retourneren: hoe duurzaam is dit eigenlijk?

Pakketdiensten en fietskoeriers rijden af en aan, terwijl de normale postbode steeds minder werk heeft. Winkelen op het internet wordt ons steeds eenvoudiger gemaakt. Van gratis verzenden tot gratis retourneren, van Ideal-betalingen tot achteraf betalen. Met een paar drukken op de knop heb je de nieuwste spullen binnen een dag in huis en als je niet tevreden bent, dan stuur je het toch gewoon weer retour?

Lees meer »

China: alles onder controle

Nu de rol van China in de nieuwe wereld ná corona belangrijker is dan ooit, worden we gedwongen anders te kijken naar het land. Maar hoe doe je dat als betrouwbare informatie uit China moeilijk te krijgen is?

Lees meer »

Het is tijd voor een wonder

Museum Catharijneconvent is ontzettend blij op 1 juni de deuren van Allemaal wonderen weer te kunnen openen. Tot en met 23 augustus 2020 kan het publiek genieten van deze indrukwekkende tentoonstelling waarin wonderen centraal staan.

Lees meer »

Een medaille voor álle zorghelden in de frontlinie

Het initiatief Geef Een Onderscheiding zet zich in om alle zorghelden van de coronacrisis namens het Nederlandse volk te bedanken voor hun inzet, door middel van een medaille én financiële steun. Op 12 mei – de Dag van de Zorg – gaat de crowdfundingcampagne online.

Lees meer »

De COVID-19 test om besmetting direct aan te tonen

ViroTact, dochter van Detact Diagnostics, is in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van een COVID-19 test waarbij binnen 30 seconden uitsluitsel gegeven wordt over de al dan niet aanwezigheid van het coronavirus bij de geteste persoon. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage gedaan aan het voorkomen van verspreiding van het virus.

Lees meer »

Mei Plasticvrij!

Er waren natuurlijk twijfels bij de Vlaamse organisatoren. Is het gepast om een nieuwe editie van Mei Plasticvrij te lanceren middenin de coronacrisis? Staan mensen daar vandaag voor open? Aarzeling maakte plaats voor een volmondige ja. Meer dan ooit zelfs! 

Lees meer »

Duurzaam nu of nooit

De klimaataanpak staat in veel landen op ‘pauze’ en ook de VN heeft twee belangrijke klimaatbijeenkomsten uitgesteld. Maar kunnen wij ons deze pauze wel veroorloven?

Lees meer »

Dank aan de zorg

Mensen die werkzaam zijn in de zorg zetten dagelijks hun eigen gezondheid op het spel in de strijd tegen het coronavirus. Nooit eerder werd zo duidelijk hoe belangrijk deze mensen zijn en hoe hard wij ze nodig hebben. Op dankaandezorg.nl kunnen mensen een persoonlijk bericht achterlaten voor deze helden, als bedankje en steuntje in de rug.

Lees meer »

Maand van het natuurboek

Onder het motto ‘Bewonder met je neus in de boeken al het moois wat de natuur te bieden heeft’ zullen in een groot aantal boekhandels van 1 mei tot 1 juni ruim 50 natuurboeken uit het fonds van Atlas Contact extra onder de aandacht worden gebracht.

Lees meer »

Stop met dierproeven voor Coronavirus

Dierenrechtenorganisatie Een DIER Een VRIEND heeft met de Europese coalitie tegen dierproeven Cruelty Free Europe en met nog andere dierenbelangenorganisaties waaronder de Eurogroup for Animals de krachten gebundeld om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te roepen alleen zinvol menselijk onderzoek te coördineren en herhaling van dierproeven te voorkomen in de zoektocht naar een Covid-19 vaccin.

Lees meer »

Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis

De meeste grondstoffen voor onze medicijnen worden in China gemaakt. Veel van deze fabrieken lagen de afgelopen tijd stil als gevolg van het coronavirus. Nu de epidemie zich heeft ontwikkeld tot pandemie, kunnen landen wereldwijd geconfronteerd worden met tekorten aan essentiële medicijnen, net in een tijd waarin ze het hardst nodig zullen zijn, zo waarschuwen fabrikanten.

Lees meer »

Welke alternatieve zorgmethoden worden vergoed?

Ben jij iemand die soms alternatieve zorgmethoden gebruikt? Dan heb je vast gehoord dat sommige zorgverzekeraars bepaalde alternatieve behandelingen niet meer gaan vergoeden. Gelukkig worden niet alle alternatieve behandelingen uit het pakket geschrapt en zijn er nog genoeg behandelingen die wel worden vergoed. Hieronder lees je over de verschillen in dekking van diverse verzekeraars en welke behandelingen nog wel vergoed worden.

Lees meer »

Corona zet gezinsleven op scherp

Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, hebben een korter lontje, voelen zich somberder en zijn minder vrolijk.

Lees meer »

Zomertijd

We zouden het bijna vergeten in deze onzekere tijd, maar aankomend weekend gaat de zomertijd in. In de nacht van zaterdag op zondag 29 maart slaapt iedereen die nacht één uur minder, indien je op de gebruikelijke tijd opstaat natuurlijk.

Lees meer »

Winkelwagen verplicht

Het gebruik van een winkelwagen wordt verplicht in supermarkten, ook als een klant slechts één product nodig heeft. Bovendien laten supermarkten maximaal één klant per 10 m2 winkelvloer toe. In een winkel van 1000 m2 mogen dus maximaal 100 klanten tegelijk binnen zijn. Supermarkten regelen dit door het aantal winkelwagens te beperken. Het gebruik van een winkelwagen helpt klanten ook om voldoende afstand te houden.

Lees meer »

Bijzonderebijstandbuitenland.nl

Nederlandse reizigers in het buitenland die door de Corona crisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld.

Lees meer »

De scholekster komt naar de stad

Zo blijkt uit waarnemingen van burgers aan het onderzoek www.scholeksterophetdak.nl naar het broedgedrag. De eerste resultaten zijn bekend en hebben de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Lees meer »

Massage en Complementairvakbeurs gaat niet door!

De overheid heeft besloten alle evenementen in heel Nederland af te gelasten. Ook deze beurs gaat niet door! Zij zullen een ieder die zich opgegeven heeft voor een entree ticket informeren evenals de exposanten. Er komt een nieuwe datum en alle entree kaartjes en boekingen van stands blijven geldig.

Lees meer »

Kleine stapjes naar een duurzamer leven

Duurzamer leven helpt de hele samenleving aan een betere toekomst. Het begint bij je eigen bewustzijn. Het is niet nodig om in één keer je hele leefstijl om te gooien. Begin gewoon met kleine stapjes te zetten richting een duurzamer leven. Op deze manier wordt duurzaam leven een gewoonte en zal je zien dat het je steeds makkelijker afgaat.

Lees meer »

BoerenBuren

Hoe ziet een dag van een boer eruit? En welke werkzaamheden doet een boer zoal? Dát en nog veel meer is vanaf 1 maart te lezen en te zien op BoerenBuren: dé Facebook- en Instagramcommunity van de boer voor de burger.

Lees meer »