Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Het beloofde bos

Nederland is een van de minst bosrijke landen van Europa, alleen Malta en IJsland hebben nog minder bos. Slechts 10 procent van Nederland is bos. De laatste tien jaar zijn er ook meer bomen gekapt dan dat er nieuwe bijkwamen: Nederland kapt zelfs relatief meer dan er in Brazilië jaarlijks geveld wordt.

Lees meer »

Op weg naar een ander ‘normaal’?

Veel Nederlanders kijken met verlangen uit naar de vaccinatie tegen COVID-19. We verwachten dat we daarmee weer wat meer ons oude ‘normale’ leven met de vrijheid van sociale omgang terug kunnen krijgen. Ondertussen groeit iedere dag de groep mensen die gevaccineerd zijn, al zouden we sneller willen. Dit zijn mensen die het meest kwetsbaar zijn voor een besmetting en de zorgprofessionals die voor hen zorgen.

Lees meer »

Eerste game voor vrouwen in de overgang

Een interactief spel moet vrouwen van 40 tot 60 jaar spelenderwijs door de meest uitdagende fase van hun leven loodsen. Bedenker is vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. De game wordt op 19 april gelanceerd tijdens de Week van de Overgang.

Lees meer »

Het NK Tegelwippen start op 30 maart

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen. Dit is te volgen via de social media kanalen van het NK Tegelwippen.

Lees meer »

Hoe een Brits tuinprogramma mensen door de lockdown sleept

Tuinieren was nog nooit zo populair als nu. Waar de wereld nu al een jaar gebukt gaat onder de last van lockdowns en social distancing, is de tuin een baken van licht. In de storm van de pandemie is het Britse tuinprogramma Gardeners' World wereldwijd uitgegroeid tot toevluchtsoord waar miljoenen mensen elke week even ontsnappen aan de eenzaamheid en onzekerheid.

Lees meer »

Eosta brengt positieve impact biologische groente en fruit onder de aandacht

"Sinds acht uur vanochtend hebben onze biologische avocado's 73.771 liter water bespaard." Dat was de boodschap op een 3 x 5 meter groot ticker-bord dinsdagochtend 16 maart om tien uur, bij een guerrilla-actie op het Binnenhof. Volkert Engelsman, directeur van het biologische handelsbedrijf Eosta, deelde ter plekke biologische avocado's uit aan onder andere vicepremier Kajsa Ollongren en SGP-leider Kees van der Staaij om de boodschap te onderstrepen.

Lees meer »

Europeanen geven om dieren

Vandaag lanceert Diervriendelijk Nederland samen met vijftien andere Europese dierenbelangenorganisaties de campagne #EUforAnimals om dieren in de Europese Unie een luidere stem te geven.

Lees meer »

Lente

Heerlijk dat de lente in aantocht is, maar laat dit jaargetijde niet de insteek van dit verhaal zijn. Want Lente is ook de titel van de documentaire van Beke Olyrhook, waarin ze het antwoord zoekt op de vraag: heb je een relatie nodig om je compleet te voelen en gelukkig te zijn?

Lees meer »

Geen Rode Maanfestival in juni

Afgelopen weekend bereikte ons het nieuws dat het Rode Maanfestival niet door zal gaan in juni van dit jaar. Laura, Corti en Jacqueline leggen uit waarom niet: “Wij willen je weer even meenemen in ons proces rondom het Rode Maanfestival 2021. Mede door onze zoektocht naar een nieuwe locatie hebben we nauw contact met de gemeente over wat er kan en mag.

Lees meer »

Overgang te lijf tijdens online opvliegerpoli

Sta je nog volop in het leven, maar word je dagelijks geteisterd door opvliegers, hartkloppingen, slaapproblemen, angstaanvallen en depressieve gevoelens? Gelukkig zijn er oplossingen om de menopauze minder zwaar te maken. Daarom organiseert Ziekenhuis Gelderse Vallei op donderdag 4 maart een landelijke online opvliegerpoli in samenwerking met medisch specialisten en ervaringsdeskundigen.

Lees meer »

Groen geld

Een derde van alle investeringen heeft een groene bestemming. Beleggers realiseren zich maar al te goed dat het toekomstige geld zich in de duurzame sector bevindt. Maar waar komt al het groene geld terecht? En heeft elke belegger de juiste intenties?

Lees meer »

Scenario’s voor voorspelling klimaatziektes zijn in de maak

Frans Timmermans van de Europese Commissie pleit ervoor dat we ons beter voorbereiden op klimaatverandering en wil sneller in beeld krijgen of klimaatveranderingen nieuwe ziekteverwekkers met zich meebrengen. In Nederland zijn ze al risicokaarten voor exotische ziektes aan het maken. Uiteindelijk willen ze kunnen voorspellen of en wanneer er een epidemie dreigt, om die zo mogelijk te voorkomen.

Lees meer »

Kan de natuur onze zorgkosten omlaag brengen?

“Minister Hugo de Jonge gaf in dagblad Trouw terecht aan dat ons huidige zorgstelsel gebaseerd is op het behandelen van ziekten in plaats van het voorkomen daarvan. De coronapandemie, waarbij veel mensen met leefstijlgerelateerde ziekten op de ic terechtkomen, heeft de afgelopen maanden ook weer laten zien hoe belangrijk preventie is.”

Lees meer »

Voedselverkiezingsdebat 2021

Tijdens het Voedselverkiezingsdebat, dat op 23 februari online georganiseerd werd, gingen elf (kandidaat-)Kamerleden met elkaar in debat over een aantal actuele en relevante onderwerpen voor de Agri&Foodsector, zoals ‘gezondheid’, ‘duurzaamheid’ en ‘prijsvorming’. Circa 500 deelnemers keken live mee.

Lees meer »

Honderden artsen staan op tegen strategie regering

Demissionair minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, presenteerde op 19 februari jl. zijn nieuwe teststrategie. Vanuit de artsengemeenschap wordt hier vol ongeloof op gereageerd. Het Artsen Covid Collectief, dat ruim 1.000 medisch specialisten vertegenwoordigt, spreekt van een grote fout.

Lees meer »

Time rebels

De tirannie van de tijd, van het nu, vertroebelt het zicht op waar het werkelijk over gaat: de grote problemen van de toekomst. Volgens Australisch-Britse filosoof en politicoloog Roman Krznaric hebben we vergezichten nodig om de klimaatcrisis te lijf te kunnen. En jongeren zouden meteen een stem moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu, vindt hij. VPRO Tegenlicht zocht Krznaric op.

Lees meer »

Rare Disease Day

Rare Disease Day vindt elk jaar plaats op de laatste dag van februari, dit jaar op 28 februari. De belangrijkste doelstelling van deze dag is om het grote publiek bewust te maken van zeldzame ziekten en hun impact op het leven van patiënten.

Lees meer »

Zorgen voor morgen

Ons zorgsysteem is toe aan verandering. Tijdens de pandemie werd er heel even beter samengewerkt. Hoe moet de ziekenhuiszorg er in de toekomst uitzien? In deze aflevering stelt VPRO Tegenlicht verschillende deskundigen de vraag wat de coronacrisis leert over de organisatie van de ziekenhuiszorg.

Lees meer »

Cabaretier aan het roer bij Angst, Dwang- en Fobie Stichting

Het is eens wat anders: geen doorsnee bestuurder maar een cabaretier aan het roer om mensen met een angst- of dwangstoornis te helpen. Marjolijn van Kooten strijdt met haar psychiatrisch cabaret al tien jaar voor openheid over psychische klachten. Sinds deze maand is ze ook directeur bij de ADF Stichting.

Lees meer »

De race om de super batterij

Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout. Het televisieprogramma VPRO Tegenlicht ging op verkenning naar nieuwe opslagmogelijkheden.

Lees meer »

Warmetruiendag 2021

Vrijdag 5 februari is het weer warmetruiendag. Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag.

Lees meer »

Voedselverkiezingsdebat 2021

Dinsdag 23 februari organiseren het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland) het Voedselverkiezingsdebat 2021. Tijdens dit debat, dat vier jaar geleden ook werd georganiseerd, gaan huidige en toekomstige Tweede Kamerleden in gesprek over het Nederlandse voedselsysteem.

Lees meer »

Mis nooit meer een verjaardag!

Mis nooit meer een verjaardag met deze kleurrijke Onkruid verjaardagskalender. Vergezeld door onze mooiste coverfoto's en inspirerende teksten van o.a. Lao Tse, Krishnamurti en Boeddha, maar ook Charles Dickens en Victor Hugo. Gewoon een feestje voor aan de muur, zelfs in het kleinste kamertje!

Lees meer »

De toekomst van protest

Wat is de toekomst van protest nu we niet alleen gedwongen worden afstand te houden, maar ook online aan steeds indringendere en verfijndere surveillance systemen worden onderworpen? VPRO-programma Tegenlicht zocht het uit.

Lees meer »

Koplopers in Kringlooplandbouw

Het project Koplopers in Kringlooplandbouw (KiK) is opgezet door Bionext in samenwerking met Biohuis en ondersteunt de ambitie van de biologische sector om de kringloop van nutriënten zo snel en zo veel mogelijk te sluiten.

Lees meer »

Stichting StukjeNatuur is van start!

Al op vrijdag 11 december hebben de Unie van Bosgroepen, FSC Nederland en StukjeNatuur de start van een bijzondere samenwerking bekrachtigd door op Landgoed Prattenburg (Rhenen, Utrecht) de eerste bomen te planten.

Lees meer »

Heeft verticale ventilatie de toekomst?

Door klaslokalen en andere gemeenschappelijke ruimtes in verpleegtehuizen, winkels, bedrijven, horeca en culturele instellingen verticaal in plaats van horizontaal te ventileren, zou de verspreiding van COVID-19 fors teruggedrongen kunnen worden. Aldus Norbert Vroege, uitvinder en CEO van Goflow Technology.

Lees meer »

Ik ben mijn lichaam niet

In onze selfie-society draait alles om ons ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van die van onszelf?

Lees meer »

PLUS maakt haar cacao ambitie waar

PLUS heeft de afgelopen twee jaar alle cacao in het huismerkassortiment omgezet naar Fairtrade gecertificeerde cacao. Van producten die grotendeels uit cacao bestaan tot producten waar een snufje cacao in is verwerkt.

Lees meer »

Touching Technology

In een tijd waarin intimiteit niet mogelijk is, maar contact juist zo belangrijk is, is het fijn dat er initiatieven ontstaan die deze intimiteit toch een beetje terugbrengen. VPRO Tegenlicht ging op zoek naar dé pionier van 2020 op het gebied van Touching Technology en vond een winnaar.

Lees meer »

Onderzoek: Biedt levertraan bescherming tegen COVID-19?

Een team onderzoekers van het Oslo University Hospital start een onderzoek naar het effect van Noorse levertraan bij de bestrijding van COVID-19. Het wordt een van de grootste klinische onderzoeken ooit in Noorwegen. De resultaten worden in het 2e kwartaal van 2021 verwacht.

Lees meer »

'Kind heeft op schoolplein nu minder ruimte dan scharrelkip'

Dit is een expertquote van Vincent van der Veen, programmamanager Kind & Natuur bij IVN Natuureducatie. Meer bewegen op school in combinatie met een schoollunch zou het percentage kinderen met overgewicht flink kunnen laten dalen, meldt het RIVM vandaag. Meer beweging is inderdaad cruciaal. IVN Natuureducatie pleit daarom voor veel meer buitenruimte bij scholen.

Lees meer »

Burgerinitiatief voor verbod op bont

Animal Rights en Bont voor Dieren zijn deze week een burgerinitiatief gestart waarmee zij het parlement vragen om een wet die de import, inkoop, verkoop, doorvoer van bont en producten waarin bont is verwerkt, verbiedt. Met het burgerinitiatief willen de organisaties zorgen dat het onderwerp (hoger) op de agenda van de Tweede Kamer komt en de omslag naar een volledig bontvrij Nederland voor elkaar krijgen.

Lees meer »

Nederlander bewuster van eigen gezondheid door coronapandemie

Het merendeel van de Nederlanders is bezig met een gezonde leefstijl. Echter, een begin maken met het verbeteren van de gezondheid is voor 21 procent moeilijk. Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet zijn voor twee op de vijf bepalend om hiermee te starten. Voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar loopt dit percentage op naar 51 procent.

Lees meer »

Supermarkten halen deel van producten met sesam uit de schappen

Een aantal partijen sesam van drie producenten uit India blijkt resten van ethyleenoxide te kunnen bevatten. Deze stof is in de EU niet toegestaan. De NVWA verplicht bedrijven daarom uit voorzorg alle producten met sesam van de betreffende producenten of sesam waarvan de herkomst nog onduidelijk is, uit de schappen te halen.  

Lees meer »

Wereld Trombose Dag

In de periode rond Wereld Trombose Dag, 13 oktober, vraagt de Trombosestichting jaarlijks aandacht voor trombose en iedereen die hierdoor getroffen wordt. In 2020 doen zij dit met de presentatie van het bloedstollende verhaal Kwaad Bloed. Bestsellerauteur Linda Jansma (o.a. Kwetsbaar, In Eigen Hand) schreef Kwaad Bloed exclusief voor de Trombosestichting. Het verhaal is vanaf 13 oktober gratis beschikbaar via bloedstollendverhaal.nl.

Lees meer »

Vechten voor Eva

Op 1 oktober 2020 verschijnt bij Nimisa Publishing House de roman Vechten voor Eva van Joost Uitdehaag. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de waargebeurde ontdekking van één van de meeste effectieve en succesvolle kankermedicijnen ooit, pembrolizumab, een Nederlandse uitvinding. De auteur, als insider, maakte dit van dichtbij mee.

Lees meer »

Goed geld verdienen

Het klassieke bedrijfsmodel, waar aandeelhouders het bedrijf bezitten en beslissen over de koers van de onderneming, ligt onder vuur. Ondernemers kiezen steeds meer voor alternatieve bedrijfsmodellen, voorbij het kortetermijndenken. Kunnen zij het beste in mensen naar boven halen en tegelijk de winst op peil houden? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen die de economie crisisbestendig(er) maken.

Lees meer »