Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Nationale Breindag op 20 maart 2022

Het is slecht gesteld met onze mentale gezondheid. Niet voor niets horen we steeds vaker gevallen van depressie, burn-out en dementie om ons heen. Allemaal ziektes van deze tijd, omdat ons brein compleet uit balans is geraakt door de snel veranderende wereld. Het is NU tijd voor verandering en daarom organiseert Brain Balance Expert Charlotte Labee op 20 maart 2022 de Nationale Breindag.

Lees meer »

Wereld Slaapdag 2022

Vrijdag 18 maart 2022 is het de internationale Dag van de Slaap, een dag waarop aandacht wordt gevestigd op dat wat we allemaal zo hard nodig hebben, maar velen niet goed lukt. Waarom slapen we zo slecht? En wat kunnen we ertegen doen?

Lees meer »

Massage en Complementairvakbeurs

Herinner jij je de Massage en Complementair vakbeurs van maart 2019 nog? Wat was dat toch ongelooflijk gezellig en wat is het lang geleden! Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer naar de Massage en Complementairvakbeurs in Expo Hoevelaken op 11 en 12 maart 2022.

Lees meer »

Nationale Complimentendag

Tegenwoordig lijk je overal wel een ‘dag’ voor te hebben. Maar deze willen we je vandaag niet onthouden: Nationale Complimentendag. Want zeker in deze tijd is aardig zijn voor een ander van groot belang. Dus laat anderen merken dat ze er mogen zijn (hoeft natuurlijk niet alleen vandaag)!

Lees meer »

VPRO Tegenlicht bestaat 20 jaar

De afgelopen twee decennia hebben ze vol verwondering de ontwikkelingen vastgelegd die ons leven in de toekomst zullen bepalen. En alle 558 afleveringen die ze ooit hebben gemaakt, zijn op te zoeken in het nieuwe ‘archief van de toekomst.’

Lees meer »

Vier Internationale Vrouwendag op 8 maart

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het thema van dit jaar is Solidariteit – De kracht voor verandering. Een thema waarin ook mannen gevraag wordt om op te staan voor hun rechten.

Lees meer »

Alles kan veggie in maart

Onder het motto ‘Alles kan veggie’ start (vegetarische organisatie) EVA vzw op 1 maart 2022 de derde Belgische editie van de VeggieChallenge. Dit is de ideale uitdaging voor wie in 2022 vaker plantaardig wil eten.

Lees meer »

De tijd van je leven

Jong zijn. Het zou de leukste tijd van je leven moeten zijn: studeren, experimenteren, op kamers. Nieuwe vrienden maken, het leven ontdekken. Oudere generaties kijken er weleens met weemoed op terug. Maar uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 op de 7 jongeren kampt met ernstige mentale problemen. Televisieprogramma Zembla (BNNVARA) maakte er een reportage over.

Lees meer »

Livestream over leven in het nu

Op woensdag 16 februari is het mogelijk om via een livestream de lezing Wat bedoelen we met 'leven in het nu'? te bekijken. Leven in het hier en nu. Dat is het centrale idee achter veel zelfhulpboeken. Wetenschapshistorica en -filosoof Susanna Bloem vraagt zich af: wat betekenen die woorden eigenlijk?

Lees meer »

HappySoaps nu ook in het schoonmaakkastje

Het merk HappySoaps, bekend van de plasticvrije badkamerproducten, komt met een compleet nieuwe schoonmaaklijn en gaat daarmee de strijd aan met gevestigde schoonmaakmiddelen. Na de badkamer wil het bedrijf nu het gehele huishouden plasticvrij maken. Alles-, glas-, sanitair- en keukenreiniger zijn vanaf deze week in de vorm van een ‘geconcentreerd tablet’ te koop.

Lees meer »

Geef een stukkie grond op Valentijnsdag

Op 14 februari vieren we ieder jaar weer de dag van de liefde. Een mooi gebaar om de liefde van je leven, je beste vriendin of je lieve broer of zus te laten weten dat je van ze houdt. Echter, heel erg goed voor het milieu is deze speciale dag beslist niet!

Lees meer »

VPRO Tegenlicht: Digitale Detox

Hoe gaan we de macht van Big Tech inperken? Met alleen strengere regels gaan we het niet redden. Onze eigen digitale mentaliteit moet broodnodig veranderen. Vanavond om 22.19 uur in VPRO-programma Tegenlicht te zien op NPO2 of terug te kijken via deze link.

Lees meer »

Inspiratie-dag Centre Lothlorien

Het duurt nog heel even, maar zet deze dag alvast in je agenda! Want op zondag 27 maart ben je welkom op de jaarlijkse Inspiratie-dag van Centre Lothlorien. Dit jaar vindt de dag plaats in de Hoorneboeg in Hilversum, een prachtige locatie midden in de bossen.

Lees meer »

Groenste drive-through ooit!

Op zaterdag 5 februari kunnen bewoners van Den Haag tussen 13.00 en 16.00 uur in totaal 6.000 gratis bomen ophalen bij de eerste Haagse bomenhub in de Binckhorst. Deze actie is onderdeel van Meer Bomen Nu, een landelijke campagne van Urgenda om Nederland sneller te vergroenen.

Lees meer »

Ruim 26.000 handtekeningen voor betere medische zorg vrouwen

Zo’n 80% van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken. Journaliste en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer, zelf slachtoffer van een foute diagnose, startte een petitie voor betere medische zorg voor vrouwen. Deze is intussen al ruim 26.000 keer ondertekend.

Lees meer »

Ik pas!

Gewoontepatronen kunnen handig, maar ook bedrieglijk zijn. Soms gaan ze onbewust een rol spelen in je leven, waardoor je feitelijk niet meer weet wat de invloed van deze gewoonte is op je gezondheid. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen, waarbij het vanzelfsprekend is om vrijwel dagelijks één of meerdere glazen alcohol drinken.

Lees meer »

Biobeurs 2022

De Biokennisweek zal van maandag 10 t/m donderdag 13 januari 2022 volledige online plaatsvinden. Door volledig in te zetten op online, is de Biokennisweek voor iedereen toegankelijk én is er meer ruimte voor boeiende webinars. In totaal zijn er meer dan 100 webinars bij te wonen. Van agroforestry tot watervervuiling en van bedrijfsovernames tot regelgeving: alle thema's die nu belangrijk zijn in de biologische sector komen aan bod. Ontdek de nieuwste trends in biologisch, bekijk de laatste ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie en vergroot je kennis.

Lees meer »

Biologische groente en fruit zonder plastic jasje

Tweederde van de plasticverpakkingen in supermarkten kan niet gerecycled worden, meldden media onlangs. Als het aan internationaal distributeur (van biologische groente en fruit) Eosta ligt, hoeft dat ook niet meer. Dankzij nieuwe innovaties kan Eosta al haar verse groente en fruit nu plasticvrij aanbieden.

Lees meer »

Yoga in een droomwereld

Op zondagochtend 12 december organiseert Museum Tot Zover (in Amsterdam) een yogales tussen de grote, kleurrijke doeken van kunstenaar Sarah Grothus. Deelnemers wanen zich in een schemerrijk tussen leven en dood.

Lees meer »

Doneer aan Onkruid!

De afgelopen twee jaar is een moeilijke tijd geweest. Boekwinkels waren dicht en ook de vele andere bedrijven in de alternatieve sector deden het noodgedwongen rustig aan. Minder inkomsten voor Onkruid dus. Toch zijn we Onkruid gewoon blijven maken. Zonder allerlei subsidies en regelingen van de overheid, want Onkruid wil hoe dan ook altijd onafhankelijk blijven.

Lees meer »

Beweging van natuur, mens en techniek in Museum Nagele

Vanaf 2 december kun je in Museum Nagele een nieuwe expositie bezichtigen. Tot en met 27 februari 2022 exposeren er 3 autonome kunstenaars: Marianne Alting Brooijmans, Ineke van Beersum en Han Lammers. Hun werken zijn gemaakt van diverse materialen die een gesprek aangaan tussen techniek en intuïtie.

Lees meer »

Maak de overgang draaglijker met Menoelle

In Nederland is 14% van de bevolking in de overgang. Dat betekent dat zo’n twee en een half miljoen vrouwen te maken hebben met opvliegers, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Om maar wat te noemen, want de klachtenlijst is lang. In Korea gaan vrouwen daar op een natuurlijke manier mee om. EstroG-100 is een gepatenteerde mix van drie plantenextracten die al meer dan 400 jaar wordt gebruikt in de Koreaanse traditionele geneeskunde.

Lees meer »

Yoga en meditatie gaan veroudering tegen

Tijdens een onderzoek, dat o.a. is uitgevoerd door de organisatie Divine Soul Yoga, hebben gezonde personen van 25 tot 62 jaar yoga en meditatie onderdeel van hun levenswijze gemaakt als deel van de weg naar herstel. Tijdens het programma voor Eternal Youth Meditation en Healing van DSY dat twee maanden duurde, is aangetoond dat door yoga en meditatie menselijke cellen kunnen herstellen en dat de telomeerlengte daardoor toeneemt.

Lees meer »

Circular Monday komt eraan

Circular Monday is een internationale campagne incl. online platform. Op de maandag voor Black Friday, dit jaar dus op 22 november, toont de campagne dat er een positief en klimaatvriendelijk alternatief bestaat voor de verwoestende wegwerpmentaliteit van Black Friday.

Lees meer »

Thuiswerken - ook na corona is het een goed idee!

Na de persconferentie van 2 november jl. zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. Het thuiswerken wordt nu voor 50 procent geadviseerd. Inmiddels kwamen bij veel bedrijven de medewerkers juist weer volledig naar het werk. Dit kon je duidelijk merken aan alle files, die wat ons betreft best weg hadden mogen blijven. Wat was er gebeurd met het goede voornemen om thuis te blijven werken?

Lees meer »

Leven in het ritme van de seizoenen

Van kinds af aan ben ik sterk verbonden met de natuur. Als jong meisje kon ik mijn moeder soms tot waanzin drijven, omdat ik regelmatig thuiskwam met kapotte kleding als ik weer in een boom had geklommen of het hek over was gegaan om in de ‘verboden’ duin op zoek te gaan naar avonturen.

Lees meer »

Meer doen met de energie van de zon

Natuurlijk zijn velen bekend met zonnepanelen voor op het dak van een woning. Maar er kan veel meer gedaan worden met zonne-energie. Vooral de kleine dingen maken het verschil, wanneer er energie bespaard moet worden. Beter voor het milieu en beter voor het budget!

Lees meer »

De ontgroeiers

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? VPRO Tegenlicht maakt een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei.

Lees meer »

Citrus met de hoofdletter M

De herfst en winter komen eraan. Kenmerkend voor een wisselende weersverwachting met regen, wind, lagere temperaturen... Oranje vrolijkheid doet het dan goed en zeker als je weerstand hierdoor opkrikt. Traditiegetrouw eten Nederlanders veel mandarijnen. Mineola's kunnen net zo goed!

Lees meer »

Nederlanders meer geïnteresseerd in plasticgebruik dan een jaar geleden

Nederlandse consumenten zijn bewuster van hun plasticgebruik en meer geïnteresseerd in plastic dan een jaar geleden (74%). De meeste mensen weten wat recyclebaar plastic is (91%) en proberen hun afval zoveel mogelijk te scheiden (86%). Bijna de helft van de Nederlanders (43%) heeft wel eens van biobased plastic gehoord. Toch weet slechts 4% goed wat het inhoudt.

Lees meer »

Films van Kees Hin op Eye Film Player

Op de Eye Film Player zijn vanaf 8 oktober zes films te zien van filmer en kunstenaar Kees Hin, één van de belangrijkste filmmakers van naoorlogs Nederland. Hin is ‘de dichter onder de filmmakers’: hij geeft aan de werkelijkheid een verrassende draai, waardoor er weer iets nieuws ontstaat.

Lees meer »

Mentaal het huis op orde maken

De lente en de herfst zijn de seizoenen waarin we het liefst aan de slag gaan met ons huis. Het opruimen, klussen in huis en het ordenen van onze gedachten horen hierbij. Maar hoe maak je jouw hoofd op orde?

Lees meer »

NK Tegelwippen sluit af met record: ruim 1,5 miljoen tegels verruild voor groen

Afgelopen half jaar hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaats moeten maken voor groen. Er zijn maar liefst ruim anderhalf miljoen tegels gelicht in heel Nederland. Onder het motto ‘Tegels eruit, groen erin’ werd tijdens het NK Tegelwippen door de 81 deelnemende gemeenten onderling gestreden om de eer én gewerkt aan een klimaatbestendige toekomst. Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact.

Lees meer »

Red een miljoen dieren

Vandaag, op wereld vegetarisme dag (1 oktober) start de campagne ‘red een miljoen dieren’. Doel is het komende jaar een miljoen dieren van de slacht te redden. De campagne wil dit bereiken door zoveel mogelijk mensen de overstap naar minder vleesconsumptie te laten maken. Dagelijks worden er in Nederland volgens het CBS 1,7 miljoen dieren geslacht. De campagne wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond.

Lees meer »

Coöperatie Kraaybeekerhof viert oprichtingsfeest

Het landgoed Kraaybeekerhof wordt sinds 1 januari 2021 beheerd door een nieuw opgerichte Coöperatie Kraaybeekerhof. Hierin werken gebruikers, huurders, tuinders met hun relaties samen voor de instandhouding en ontwikkeling en het beheer van het landgoed. Op zaterdag 25 september 2021 was het zo ver. Het uitgestelde oprichtingsfeest van coöperatie Kraaybeekerhof kon eindelijk gevierd worden. 

Lees meer »