Energie besparen: een ongemakkelijk verhaal?

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 10:02

Hebben jullie je warmste trui al klaar liggen? Want met veel enthousiaste en (hart)verwarmende acties zetten Nederlanders op 11 februari energiebesparing weer op de kaart tijdens de 16e Warmetruiendag!

Foto door Vitaliy Mitrofanenko via Pexels

Tegelijkertijd vertelt deze editie ook een ongemakkelijk verhaal: apparaten worden zuiniger en schoner, we bouwen geen tochtige huizen meer en toch is in 16 jaar, sinds we de verjaardag vieren van het Kyoto-protocol, ons gezamenlijk CO2-plafond alleen maar dichterbij gekomen: ons ‘CO2-budget’ raakt op.

Energiebesparing op 1

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt; juist daarom is energiebesparing onderdeel van elk klimaatscenario. Maar waar veel Nederlanders, vanwege de hoge (fossiele) energieprijzen, deze winter noodgedwongen energie besparen, wordt er niet genoeg werk gemaakt van alle manieren waarop energiebesparing positief kan worden vormgegeven. Om in warme truien te spreken: mensen kunnen een extra warme trui aan; huizen, kantoren, fabrieken en natuurlijk onze spullen, reizen en apparaten kunnen dat ook.

Wat willen we nog minder?

Energiebesparing drukt ons zo op een ander ongemakkelijk verhaal: onderdeel van de transitie naar een duurzame economie is individuele, collectieve en massale energiebesparing. Maar… wat willen we nog minder? Kunnen we met slimme, 'truien-dragende’ huizen, kantoren, spullen, reizen en apparaten genoeg besparen om op de huidige voet verder te gaan of is het tijd om een ander gesprek met elkaar aan te gaan; over slimmer én minder bijvoorbeeld? Opvallend in dit kader is dat veel Warmetruiendagdeelnemers ook andere acties ondernemen. Tussen de 3 miljoen acties in 16 jaar tijd zitten niet alleen veel besparingsacties, ook veel solidariteitsacties en lokale acties gericht op een duurzame, circulaire economie.

Klimaatactie is sociale actie

In 16 jaar Warmetruiendag blijkt collectieve actie daarbij een belangrijke aanjager voor verandering. 1 op de 5 gaat na deelname bewuster om met energie. Om wederom in warme truien te spreken: het is belangrijk sámen die trui aan te trekken. Want: samen energie besparen geeft energie. Vanwege het aanstekelijk optimisme én omdat overheden, bedrijven, huishoudens en individuen elkaar nodig hebben voor echte impact. Als alle huishoudens in Nederland één stookseizoen lang 1 graad lager stoken, bespaart dat 1 megaton CO2. Dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. En dan hebben we het energiebesparingspotentieel van overheden en bedrijfsleven nog niet meegerekend. Klimaatactie is sociale actie: op naar elke dag Warmetruiendag!

Klimaatacties kun je aanmelden via www.warmetruiendag.nl en delen via #warmetruiendag.