Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Scenario’s voor voorspelling klimaatziektes zijn in de maak

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 10:32

Frans Timmermans van de Europese Commissie pleit ervoor dat we ons beter voorbereiden op klimaatverandering en wil sneller in beeld krijgen of klimaatveranderingen nieuwe ziekteverwekkers met zich meebrengen. In Nederland zijn ze al risicokaarten voor exotische ziektes aan het maken. Uiteindelijk willen ze kunnen voorspellen of en wanneer er een epidemie dreigt, om die zo mogelijk te voorkomen.

Dr. Eline Boelee, expert op het gebied van water en gezondheid bij Deltares, vertelt: “Samen met het KNMI, Universiteit Leiden en andere partners onderzoekt Deltares op dit moment welke mogelijke scenario’s van klimaatverandering, economische ontwikkeling, landgebruik en reisgedrag leiden tot veranderingen in de verspreiding van muggen en virussen die zij kunnen overdragen. We combineren data uit het veld, van experimenten en modellen, en gaan dit verwerken in risicokaarten voor Nederland. Daarbij kijken we onder andere naar de invloed van temperatuur en neerslag, maar ook naar het gebruik van mest en de waterkwaliteit; wat is het effect daarvan op muggen. Grotere muggen zijn misschien beter in het overbrengen van virusziektes zoals Westnijlkoorts, dat vorig jaar al in Nederland opdook.

Door goede informatieve scenario’s te maken, kunnen we uiteindelijk ook gaan voorspellen welke omstandigheden tot een epidemie zouden kunnen leiden. Dit maken van voorspellingen gebeurt binnen het One Health PACT project, gefinancierd door het NWO. Hier brengen verschillende onderzoekers relevante informatie over bijvoorbeeld trekvogels, reizigers en immuniteit in om de voorspellings-scenario’s zo compleet mogelijk te maken.”

Voor meer informatie kijk hier


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.