Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

De toekomst van protest

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 21:51

Wat is de toekomst van protest nu we niet alleen gedwongen worden afstand te houden, maar ook online aan steeds indringendere en verfijndere surveillance systemen worden onderworpen? VPRO-programma Tegenlicht zocht het uit.

Het afgelopen jaar kregen we op diverse plekken in de wereld een voorproefje te zien van protest in een anderhalvemetersamenleving: duizenden mensen op één plein of veld, ruim van elkaar verwijderd, ieder keurig binnen een getekende cirkel op de grond. Actievoeren is sinds mensenheugenis verbonden met fysieke nabijheid: ‘schouder-aan-schouder’.

Voor bijeenkomsten (post lockdown) geldt tegenwoordig: minimaal anderhalve meter afstand bewaren. Die nieuwe realiteit stelt andere eisen aan de effectiviteit van een protest, want die gaan er nu juist om dat mensen fysiek samenkomen in groepen, gezamenlijk optrekken en collectief hun macht en massa voelbaar maken. Nu we fysiek beperkt worden, en de online surveillance systemen steeds verfijnder, dringt de vraag zich op: hoe protesteer je nog effectief vandaag de dag?

Bekijk hier de aflevering.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.