Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Heeft verticale ventilatie de toekomst?

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 11:56

Door klaslokalen en andere gemeenschappelijke ruimtes in verpleegtehuizen, winkels, bedrijven, horeca en culturele instellingen verticaal in plaats van horizontaal te ventileren, zou de verspreiding van COVID-19 fors teruggedrongen kunnen worden. Aldus Norbert Vroege, uitvinder en CEO van Goflow Technology.

Bij 99 procent van de traditionele ventilatiesystemen wordt de lucht horizontaal door de ruimte verplaatst. Van voor naar achter of van links naar rechts. Dat betekent dat die lucht iedereen in die ruimte passeert. Als er mensen aanwezig zijn die met het coronavirus zijn besmet is de kans groot dat zij via de ventilatie andere mensen besmetten. Alleen in operatiekamers wordt verticaal geventileerd, dus van het plafond naar de vloer. Anders kunnen patiënten op de operatietafel besmet raken met virussen of infecties oplopen.

De coronapandemie toonde dit jaar aan dat veel gebouwen en ruimtes slecht geventileerd worden, waardoor virussen als COVID-19 zich makkelijker kunnen verspreiden. Hier wilde Goflow Technology verandering in brengen en vond, volgens hun, de oplossing. Door een ventilerende vloer met honderden kleine gaatjes wordt schone gefilterde buitenlucht naar binnen geblazen. De gebruikte binnenlucht wordt via een speciaal geperforeerd plafond afgevoerd en gefilterd via een luchtbehandelingskast. Op deze manier wordt de binnenlucht vijftien keer per uur ververst en vindt er geen circulatie van besmette lucht plaats. De Awair sensor op die kast monitort de kwaliteit van het binnenmilieu, wat via een app op de telefoon afgelezen kan worden. Het systeem is binnen een dag in elk gebouw te installeren.

De uitvinder ziet het liefst dat de hele wereld verticaal gaat ventileren. Omdat Vroege en zijn team de focus willen houden op het ontwikkelen en delen van de technologie, wil hij de technologie met alle internationale partijen delen tegen maatschappelijk verantwoorde voorwaarden en zelfs gratis weggeven aan overheden en organisaties in ontwikkelingslanden. Laten we hopen dat dit weer een stapje vooruit is!

Meer informatie over Goflow Technology zie: www.goflow-technology.com

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marie Methorst
een jaar geleden

Wat vindt u van verticaal ventileren in woningen in verband met de hitte in de zomer die we hebben de laatste jaren.
Vanuit een Bewonersraad van een woningcorporatie ben ik op zoek wat haalbaar is voor de bewoners zodat ze comfortabel kunnen wonen..