Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Ik ben mijn lichaam niet

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 12:59

In onze selfie-society draait alles om ons ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van die van onszelf?

Filmmaker Vanesa Abajo Pérez maakte de film en tentoonstelling IK BEN MIJN LICHAAM NIET over deze perspectiefwissel. Vanuit dit uitgangspunt portretteert ze levensbedreigend zieke Nederlanders en vereeuwigt hen in een multimediale reis. De tentoonstelling bestaat uit een film, een serie installaties en gedichten van dichter Maud Vanhauwaert.

Vanesa Abajo Pérez is gefascineerd door objecten. Wat vertellen voorwerpen over een mens? Wat vertellen ruimtes? De omgeving van mensen is levenloos, maar toch doordrenkt van emoties en verhalen. De filmmaker sprak met vele mensen die met hun naderende dood werden geconfronteerd. Ze onderzocht hun veranderde waarneming, van zichzelf en van het leven. Het is een lopend onderzoek. De eerste resultaten van dit filmisch-poëtische onderzoek zijn te zien in deze tentoonstelling. Het is een ingetogen en nostalgische reis, op de rand van het filmische en het literaire. Abajo Pérez houdt vast aan de mens, voorbij het sterfelijke lichaam.

Vanaf zaterdag 12 december te zien in Museum Tot Zover, Kruislaan 124 in Amsterdam.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.