Wordt vandaag nog abonnee en kies jouw cadeau!

Herover je data

Gepubliceerd op 21 oktober 2020 om 20:55

Wie is de baas over onze data? Zijn dat de techbedrijven in Silicon Valley en China of heeft Europa nog iets te zeggen over de data van zijn inwoners? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar uitwegen en oplossingen.

We leven in een tijd van online surveillance, data tracking en micro targeting. Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze Europese data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Kunnen wij daar nog aan ontkomen?

Dát we worden bespied en afgeluisterd is geen nieuws. Shoshana Zuboff beschreef eerder al in haar monumentale boek ‘The Age of Surveillance Capitalism’ hoe grote tech-bedrijven als Google en Apple met onze data omgaan, en sprak daarover in onze aflevering 'De grote dataroof'.

Wat doe je als je voor één van deze bedrijven werkt en er van jou wordt gevraagd om duizenden Siri-gesprekken van gebruikers af te luisteren om de diensten te verbeteren? De Franse klokkenluider Thomas Le Bonniec besloot naar buiten te treden en ons te waarschuwen voor de 'spionnen in onze broekzak'.

Kijk hier de aflevering terug

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.