Goed geld verdienen

Gepubliceerd op 22 september 2020 om 10:13

Het klassieke bedrijfsmodel, waar aandeelhouders het bedrijf bezitten en beslissen over de koers van de onderneming, ligt onder vuur. Ondernemers kiezen steeds meer voor alternatieve bedrijfsmodellen, voorbij het kortetermijndenken. Kunnen zij het beste in mensen naar boven halen en tegelijk de winst op peil houden? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen die de economie crisisbestendig(er) maken.

Het aandeelhouderskapitalisme - het bedrijfsmodel gefixeerd op winstmaximalisatie en aandeelhouderswaarde - krijgt de laatste jaren groeiende kritiek. De coronacrisis zorgde voor extra ophef, toen winstmachines zoals Booking.com ineens hun hand ophielden bij de overheid voor financiële steun.

Hoe kan het anders? Een groeiende groep ondernemers experimenteert met nieuwe modellen voorbij het kortetermijndenken. Zij vinden dat bedrijven een positieve bijdrage zouden moeten leveren aan de samenleving en de planeet. De sociale en duurzame missie van het bedrijf hoort centraal te staan, niet maximaal economisch gewin. In deze uitzending gaan ze op zoek naar de toekomst van ondernemen. 

In de aflevering Goed geld verdienen spreken ze onder andere met Cees 't Hart (ondernemer), Melanie Rieback (ondernemer), Armin Steuernagel (ondernemer), Mariana Mazzucato (econoom), en Hans van den Broek (ondernemer) over de toekomst van ondernemen.

Kijk hier de aflevering terug

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.