Wordt vandaag nog abonnee en kies jouw cadeau!

Amsterdam gaat textielstromen in de stad verduurzamen

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 11:49

Per jaar belanden miljoenen kilo's textiel in de prullenbak, die vervolgens verbrand worden. Dat is niet alleen zonde, maar dat kan veel beter. Hoe kunnen ontwerpers, producenten, textielinzamelaars en -verwerkers, beleidsmakers en burgers samenwerken aan een alternatief voor de lineaire materiaalstroom, met een langere levensduur voor onze kleding en textiel, meer hergebruik en recycling en minder verspilling en vervuiling?

Reflow is een driejarig onderzoeksproject dat zich hiermee bezig houdt. Binnen Reflow werken zes Europese steden aan de transitie naar een circulaire economie en het hergebruiken en recyclen van verschillende afgedankte grondstoffen. Milaan richt zich op voedsel, Vejle op plastic, Parijs op evenementen en beurzen, Cluj-Napoca op woningbouw en Berlijn op energie. De Amsterdamse pilot van het Reflow-project werkt aan een volgend leven voor gebruikte kleren en textiel.

Het project stimuleert diverse manieren van inzameling, om meer grondstoffen voor de recycling-industrie te krijgen. Aan de andere kant werkt Reflow aan de vraag naar gerecycled textiel en het aanbod van nieuwe producten uit teruggewonnen grondstoffen. Het doel is dat zoveel mogelijk mensen zelf als changemaker aan de slag kunnen gaan. Circulair textiel Reflow Amsterdam heeft als uiteindelijk doel om het ingezamelde textiel binnen de Metropoolregio Amsterdam zoveel mogelijk circulair in te zetten of te verwerken. ‘Het allermooist is als je werkkleding, hotellakens of jeans weer kunt versnipperen om er garens van te maken. Deze kun je vervolgens benutten als grondstof voor nieuwe producten die we zoveel mogelijk binnen de regio willen laten produceren en verkopen,’ aldus Roosmarie Ruigrok van de Gemeente Amsterdam.

Klik hier om meer over dit onderzoekproject te lezen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.