Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Red1000levens

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 11:49

In december 2019 is het project Red1000levens van start gegaan, een samenwerking tussen dr. Luc Colemont (VZW Stop Darmkanker), Marthen Bakker (Stichting Stop Darmkanker) en DC Klinieken. Doel van het project? Het zo snel mogelijk verlagen van de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar.

Het coronavirus gooide even wat roet in het eten, maar gisteren was het zover: de petitie met meer dan 40.000 handtekeningen is digitaal aangeboden aan de Tweede Kamer. Het bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) is sinds de invoering in 2014 een effectieve manier om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Met een opkomstpercentage van 73% is Nederland wereldwijd koploper. Maar we zouden nog meer levens kunnen redden. In Nederland is de leeftijd waarop de bevolking wordt opgeroepen namelijk 55 jaar. Dat is 5 jaar later dan dat de Europese richtlijn aangeeft. Het risico op darmkanker neemt vanaf 50 jaar toe. 5 jaar eerder beginnen met het onderzoek redt op termijn ieder jaar 1000 extra levens.

Om aandacht te vragen stuurde de actiegroep in januari een open brief aan de minister. Na kamervragen zegde staatssecretaris Blokhuis toe in 2021 te gaan evalueren. Maar het burgerinitiatief roept op om eerder in actie te komen. Want op korte termijn de leeftijd verlagen betekent meer levens redden, minder leed en minder kosten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.