Wordt vandaag nog abonnee en kies jouw cadeau!

Oudste bewegende opnamen Europa

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 11:44

Na de uitverkochte première en vertoningen in Eye Filmmuseum is The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) nu ook te zien in de filmtheaters in het land. De compilatie is daarnaast geselecteerd voor internationale festivals van Berlijn, Pordenone, Lyon en Boekarest.

Eye en het British Film Institute (BFI) presenteren een compilatie eenminuten-films van de Mutoscope and Biograph Company, met de oudste bewegende opnamen van steden als Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn. De vijftig 68mm-filmpjes – ongeëvenaard in scherptediepte en helderheid – zijn met steun van de Europese Commissie digitaal gerestaureerd (8K).

Mutoscope and Biograph Company

Pathé, Lumière, Edison en Gaumont: als pioniers van de filmgeschiedenis zijn ze beroemd. Dit geldt veel minder voor de Mutoscope and Biograph Company, die in 1896 (mede) werd opgericht door William Kennedy-Laurie Dickson, een briljante ingenieur en voormalig medewerker van Thomas Edison.

Mutoscope and Biograph maakte filmpjes van ongeveer één minuut voor vertoning op de kermis, in dancehalls en in variététheaters. De voorstellingen waren te zien in spektakelpaleizen als de Wintergarten in Berlijn, de Folies Bergères, Parijs of Carré in Amsterdam. Het 68mm-formaat waarop Mutoscope and Biograph het leven vastlegde, werd echter obsoleet; de meeste leveranciers van ‘news reels’ stapten over op het 35mm-formaat.

Verbluffende techniek

De voorstelling Brilliant Biograph: Mutoscope and Biograph Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) brengt de kijker terug naar rond 1900, toen steden als Berlijn, Parijs, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten en de moderniteit haar intrede deed. Om de verbluffende techniek van camera en projector te demonstreren werden opnamen gemaakt van het snel bewegende grotestadsleven, spectaculaire landschappen en sportevenementen. De in Nederland gemaakte opnamen tonen onder meer koningin Wilhelmina, de woeste Zuiderzee en de boulevard van Scheveningen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.