Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Podcast over ‘nepnieuws’ en ‘infodemie’

Gepubliceerd op 25 augustus 2020 om 10:01

Tijdens corona is nepnieuws een zaak van leven of dood. Maar hoe herken je het? VPRO-programma Tegenlicht sprak afgelopen mei de Canadese journalist door wie we de term ‘fake news’ wereldwijd zijn gaan gebruiken.

Met de verspreiding van het virus komt ook de verspreiding van desinformatie tot een hoogtepunt. Het virus verenigt ons allemaal, maar het verenigt ook complottheoristen.

De verspreiding van desinformatie en misinformatie was al een groot probleem vóór de wereldwijde uitbraak van corona. Inmiddels proberen grote techbedrijven als Facebook en Twitter nóg meer te doen om nepnieuws te bestrijden, zoals meer factchecken en direct verwijzen naar overheidsinformatie, bovenaan je tijdlijn.

Maar de hoeveelheid desinformatie neemt niet af. Sterker nog: tegelijk met de pandemie, maken we ook een ‘infodemie’ door. De wereld wordt overspoeld door nepnieuws en factcheckbureaus draaien overuren.

Hoe navigeren we, binnen deze valse informatiestroom? En hoe herkennen we zelf desinformatie, dat vanuit verschillende motieven wordt verspreid?

Tegenlicht-redacteur Arja van den Bergh sprak de Canadese journalist Craig Silverman, onderzoeksjournalist bij de nieuwswebsite Buzzfeed News, over levensbedreigend nepnieuws tijdens corona, en wat we er zélf tegen kunnen doen. Maar ook: over zijn grote scoop in 2016. Toen hij, in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen dat jaar, op honderden pro-Trump nepnieuws-sites stuitte uit één enkel stadje in het Oost-Europese Noord-Macedonië. Toevallig precies het land waar Arja’s familie vandaan komt.

Luister hier naar de podcast

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.