Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Gelukshormonen beschermen rokers tegen tweede coronagolf

Gepubliceerd op 29 mei 2020 om 11:58

Psychiater en verslavingsdeskundige Bram Bakker zet gelukshormonen in om verstokte rokers van hun verslaving af te helpen. Het is een nieuwe therapie waarmee hij wil voorkomen dat nicotineverslaafden tijdens de tweede coronagolf hun laatste adem uitblazen.

Bram Bakker heeft op basis van zijn ervaringen als verslavingsarts en psychiater een nieuwe online anti-rooktherapie ontwikkeld. Het is cognitieve en emotieve gedragstherapie in combinatie met intensieve lichamelijke workouts. Hij werkt hierbij nauw samen met Olympisch Judoka en specialist in gedragsverandering Anthonie Wurth.

Nicotinehonger

Klassieke verslavingstherapie richt zich volgens de psychiater alleen op het stoppen van roken. “Dat werkt niet bij verstokte nicotineverslaafden”, zegt hij. “Die hebben een alternatief nodig, anders grijpen ze bij stress direct naar een peuk.” Bakker leert zijn patiënten hoe ze tijdens momenten van nicotinehonger kunnen switchen naar hardlopen, dansen, buikspieroefeningen en aerobics. "Zucht duurt vaak niet langer dan enkele minuten", zegt hij. "Met lichamelijke oefeningen motiveer ik ze die momenten te overbruggen."

Coronagolf

De belangrijkste bijwerking van de nieuwe anti-rooktherapie is een gevoel van euforie. “Tijdens de workouts komen dopamine, endorfine en serotonine vrij. Daardoor gaan mensen zich gelukkiger voelen en neemt de zucht af.” Bakker wil rokers nog voor de tweede coronagolf van hun verslaving afhelpen. Volgens het Trimbos Instituut is er steeds meer bewijs dat rokers met COVID-19 een grotere kans hebben op complicaties of overlijden.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.