Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

De scholekster komt naar de stad

Gepubliceerd op 16 maart 2020 om 10:08

Zo blijkt uit waarnemingen van burgers aan het onderzoek www.scholeksterophetdak.nl naar het broedgedrag. De eerste resultaten zijn bekend en hebben de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Bioloog Rafael Martig, samen met Stichting Onderzoek Scholekster initiatiefnemer van het onderzoek: “We zijn erg verrast over het hoge aantal geregistreerde nestlocaties op daken in stedelijk gebied. En verheugd dat zoveel mensen hebben bijgedragen!”

Het onderzoek is hard nodig, want het gaat al enige tijd niet goed met de scholekster in Nederland. Deze ‘Bonte Piet’, in stijlvol zwart-wit met oranje-rode snavel, broedt van oudsher aan de kust en in weilanden. Daar is hun broedsucces al lange tijd veel te laag om het aantal scholeksters stabiel te houden. Gelukkig kunnen ze oud worden, tot wel 45 jaar zelfs, waardoor de aantallen scholeksters niet nog sneller afnemen. Scholeksters wijken tegenwoordig steeds meer uit naar de stad om te broeden. Maar de stad kent nieuwe bedreigingen en over deze nieuwe manier van broeden was weinig bekend. Daarom is vorig jaar gestart met dit ‘citizen science’-onderzoek. Dankzij de bijdragen van burgers zijn er waardevolle waarnemingen en gegevens verzameld via www.scholeksterophetdak.nl.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.