Wordt vandaag nog abonnee en kies jouw cadeau!

Mariadistel tegen Candida

Gepubliceerd op 24 januari 2020 om 10:17

Mariadistel (Sylibum marianum) is vooral bekend omwille van zijn leverbeschermende activiteit. Voor de supplementen worden de bioactieve stoffen uit de zaden gebruikt, bioflavonoïden, met als belangrijkste component silybin. Maar deze supplementen kunnen meer.

Een recente studie onderzocht de activiteit tegen schimmels, vooral diverse Candidasoorten (C. albicans, C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. krusei). Sommige soorten, zoals C. albicans, komen bij de meeste mensen voor in de darm. Maar als de darmflora niet optimaal is, heeft deze de neiging om andere soorten te overwoekeren en weefsels te koloniseren (andere slijmvliezen, organen,…).

Uit de resultaten blijkt dat mariadistel in gebruikelijke doseringen effectief de groei remt van deze vijf Candidasoorten. Bovendien verminderen ze de virulentie (kwaadaardigheid) van de schimmels en destabiliseren ze de ‘biofilm’ (vesting) waarin deze zich verschuilen. Combinatie met farmaceutische middelen vermindert de werkzaamheid niet, maar biedt weinig voordeel. Deze ‘fungicieden’ zijn meestal wel vrij toxisch. Dus waarom Candida niet bedwingen met gezonde mariadistel??

Bron: abcgezondheid.nl

 


«   »