Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Slaaptekort bepaalt slechte voedingskeuze

Gepubliceerd op 7 januari 2020 om 16:03

Een studie bij duizend personen toonde zeer duidelijk aan dat er een verband bestaat tussen te weinig nachtrust en minder goed geïnspireerde eetgewoonten. De juiste hoeveelheid slaap is voor ieder mens verschillend.

Wil je weten hoeveel uur slaap je echt nodig hebt?

Doe dan de volgende eenvoudige test. Profiteer van een weekje vakantie om eerst twee tot drie nachten bij te slapen. Maak geen gebruik van een wekker. Na drie nachten zal je merken dat het aantal uren slaap vermindert in vergelijking met de eerste slaaprecuperatienachten. Noteer vanaf nacht vier tot nacht zeven de gemiddelde duur van je nachtrust zonder dat er een wekker is die je natuurlijke rustritme verstoord.

Op deze wijze weet je na een week precies hoeveel uren slaap je zeker nodig hebt. Bij veel mensen is dat zeven tot acht uur rusten per etmaal, langslapers hebben misschien tien uur nodig en kortslapers zijn in staat om met vijf tot zes uur nachtrust perfect uitgerust te zijn. Hou in ieder geval rekening met het type slaper dat je bent. Mensen die dat niet doen en van te weinig nachtrust genieten zullen, door hormonale veranderingen in het lichaam die tot stand komen door slaapgebrek automatisch veel grijpen naar calorierijke voeding. Het lichaam probeert op deze wijze het energiegebrek te compenseren.

Mensen die voldoende slapen, beschikken over voldoende energie en zullen minder de neiging hebben voor calorierijk voedsel te kiezen. Overgewicht voorkomen doe je dus voor een deel tijdens je slaap. Zalig toch!

Bron: www.abcgezondheid.nl/nl/news/slaaptekort_bepaalt_slechte_voedingskeuze/


«   »