Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Zet paarden in de kou

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 10:24

Paarden zijn kuddedieren die uitstekend bestand zijn tegen de kou. Daarom moeten ze in de winter lekker naar buiten met hun soortgenoten. Stichting Dier&Recht waarschuwt tegen eenzaamheid bij paarden die de winter alleen in de stal moeten doorbrengen.

Paarden en pony's zijn sociale dieren, die van nature in groepen leven. Ze sluiten vriendschappen en voelen zich veilig in een kudde. Voor het welzijn van paarden is het belangrijk dat ze andere paarden om zich heen hebben en niet geïsoleerd staan. Paarden die langdurig alleen staan, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen. Onwenselijk, maar vooral slecht voor het welzijn van het paard.

Misvatting

Sarah Pesie van Dier&Recht: “Het is een misvatting dat paarden niet bestand zijn tegen de kou. Eenzaamheid is ook ’s zomers al een groot probleem omdat paarden te vaak alleen op stal of in de wei staan, maar ’s winters is het nog erger. Veel paardenhouders denken dat hun dieren beter af zijn in de stal, maar onderzoek wijst uit dat het tegenovergestelde waar is. Paarden hou je het beste het hele jaar in een kudde samen buiten.”

Betere wetgeving

Momenteel is er geen paard-specifieke wetgeving. Dier&Recht is een petitie gestart om het welzijn van paarden beter te regelen in de wet. Paardeneigenaren worden opgeroepen hun paard het hele jaar, dagelijks samen met andere paarden buiten te laten lopen met soortgenoten.

Lees meer hierover op www.dierenrecht.nl/eenzame-paarden-in-de-wei


 »