Dansen met 'zingende' bomen in Oosterpark

Gepubliceerd op 13 november 2019 om 16:07

Bomen uit het Oosterpark laten op zondagavond 24 november van zich horen. Kunstenaar Bert Barten geeft de bomen letterlijk een stem door hun sapstromen, fotosynthese en hartslag om te zetten naar muziek.

Fotocredit: John Akerman Özgüc

Het is de eerste keer dat er op Hollandse bodem een 'dance event' plaatsvindt op het ritme van bomen.

"Bomen produceren trillingen die wij niet horen maar die er wel zijn", zegt Barten. "Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor ontstaat er een nieuw soort bewustzijn bij mensen. Het is heel ontroerend als je hoort dat een boom van binnen echt leeft en met verschillende geluiden reageert op zijn groeiproces en omgeving. Als je dat geluid versterkt komen daar prachtige dansbare ritmes uit. Mijn doel is dat mensen zich hierdoor meer verbonden gaan voelen met de natuur."

Achtergrondkoor

Op zondagavond 24 november worden enkele bomen in het Oosterpark behangen met sensoren die onder meer de vibraties van sapstromen, fotosynthese, de hartslag en vochtigheid meten. Deze geluiden worden versterkt en vertaald naar elektronische muziek. De Amsterdamse bomen laten live van zich horen met ondersteuning van een 'achtergrondkoor' van bomen uit Brazilië, Guatemala, Japan, China, Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en België.

Wetenschappers

In samenwerking met Vlaamse, Amerikaanse en Nederlandse boomwetenschappers verzamelde Barten jarenlang digitale metingen van de buitenlandse bomen. “In de natuur gaat alles langzaam”, verklaart hij. “Een boom ademt bijvoorbeeld maar 1 keer per dag. Dus om tot een pittig dansritme te komen is hun geluid teruggebracht naar ongeveer een uur."

Voordat iedereen los kan gaan op de beats van bomen zal Bert Barten uitleg geven over hoe hij de innerlijke stem van bomen monitort en omzet naar muziek. Tijd: 19.00 uur | Generator Hostel, Mauritskade 57, ingang Oosterpark | talkingtrees.com/#gallery


«   »