Zwemmen in het Antropoceen

Gepubliceerd op 11 november 2019 om 11:09

Op zaterdag 16 november presenteert de Ambassade van de Noordzee in Het HEM in Zaandam haar onderzoek naar de vertegenwoordiging van de Noordzee en het leven in de zee.

De Ambassade van de Noordzee is als Nederlandse casus onderdeel van de wereldwijde beweging Rights of Nature die bepleit dat ecosystemen een betere onderhandelingspositie in ons politieke systeem moeten krijgen, bijvoorbeeld door het toekennen van rechtspersoonlijkheid.

Nederland mist niet alleen een grondwettelijk recht op een schoon en gezond milieu, maar kent ook geen rechten toe aan de natuur. De gevolgen van deze veronachtzaming zijn bekend: in Nederland is de populatie van planten- en diersoorten schrikbarend afgenomen en ook wereldwijd sterven soorten massaal uit terwijl de aarde opwarmt en de zeespiegel stijgt. Vanwege deze ontwrichting leven we volgens geologen niet langer in het Holoceen, maar in het Antropoceen: een tijdperk, waarin de mens zelf een geologische kracht is geworden.

Zwemmen in het Antropoceen

De klimaatcrisis vraagt om andere vormen van waarnemen, vertegenwoordiging, taal, wetgeving en actie die passen bij de nieuwe ecologische realiteit. Hoe kunnen we meer inclusief samenleven met de Noordzee? Hoe zien onze instituten eruit? De Ambassade van de Noordzee heeft een route tot 2030 uitgestippeld waarin eerst wordt geleerd te luisteren naar de zee, om vervolgens te leren spreken met om ten slotte te onderhandelen namens de zee en het leven in de zee. Samen met kunstenaars, juristen, beleidsmakers en wetenschappers onderzoekt de Ambassade van de Noordzee hoe mensen en niet-mensen volwaardig kunnen samenleven.

Programma

Op zaterdag 16 november om 15.00 uur start het programma met presentaties en voordrachten, onder andere van de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia en schrijver en filosoof Eva Meijer.

Vervolgens bezoeken we de tentoonstelling waarin Frank Bloem, Valerie van Leersum, Carmen Schabracq, Stef Veldhuis en Axel Coumans hun onderzoek delen naar de geuren, kleuren en geluiden van de zee. Ook zijn dan de Openbare Noordzeeloketten te bezoeken, bemand door onder andere de directie van de Ambassade Anne van Leeuwen, Harpo 't Hart en Thijs Middeldorp en juristen Laura Burgers en Daphina Misiedjan, ontdekkingsreizigster Arita Baaijens, kunstenaar Theun Karelse, radiomaker Jesper Buursink, mariene bioloog Maarten Erich, zeespecialist Ewout van Galen en hoogleraar cultuur, landschap en natuur Erik de Jong. Bekijk het hele programma hier.

De tentoonstelling zelf is te bezoeken van 14 november tot en met 17 november van 12.00 – 00.00 uur | Het HEM Warmperserij 1, Zaandam | toegang: € 10,00 | koop hier je tickets

 


«   »