Kipster en Lidl maken gehakt van problematiek ‘leghaantjes’

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 om 20:44

Kipster brengt samen met Lidl Nederland gehaktballen op de markt die zijn gemaakt van legkippen en hun broertjes, de zogenaamde leghaantjes.

Vanaf vandaag zijn de gehaktballen verkrijgbaar in alle filialen van Lidl Nederland. Ze hebben het 3-sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Na het succes van de uitverkochte Kipster-rookworst (die begin volgend jaar weer in de schappen ligt) breidt Lidl het assortiment uit met meer vlees van legkippen.

Problematiek haantjes

Waar legkippen zijn, komen evenveel haantjes ter wereld. Leghaantjes worden gezien als waardeloos, want ze leggen (uiteraard) helemaal geen eieren. Ook zit er te weinig vlees op de botten om te concurreren met vleeskippen. Daarom is het gebruikelijk om deze kuikens direct te vergassen zodra ze uit het ei kruipen. In Nederland gaat het om zo’n 40 miljoen kuikens op jaarbasis. Hier is veel weerstand tegen. Voor de eieren van Kipster worden geen haantjes vergast. Dankzij de samenwerking met Lidl Nederland groeien de haantjes op volgens de normen van het 3 sterren Beter Leven keurmerk.

Legkippen opeten

In de gehaktballen zit ook vlees van legkippen. 'Professionele' legkippen zijn na ongeveer 600 dagen te oud om voldoende goede eieren te leggen. Zo is de eierschaal vaak te dun om het heelhuids tot de klant te maken. In Nederland gaan legkippen rond die leeftijd naar de slacht. Ze belanden in kippensoep, diervoer of worden gedumpt in Afrika. In andere landen gaan afgedankte kippen vaak naar de vuilnis. Voor de eieren van Kipster wordt geen legkip afgedankt.

Klimaatneutraal

De legkippen van Kipster eten uitsluitend reststromen, zoals misbaksels uit grote bakkerijen. Inmiddels geldt dit ook voor de haantjes. Voor deze dieren wordt geen mais of soja verbouwd. Integendeel, ze gaan juist verspilling tegen door voedselresten om te zetten in eieren en uiteindelijk in vlees. Dit zorgt voor een extreem lage carbonfootprint en uiteindelijk een klimaatneutraal ei. Zelfs de carbonfootprint van de haantjes wordt in de berekening van het klimaatneutrale ei meegenomen. Door alle maatregelen is de uiteindelijke belasting voor het milieu van de eieren en het vlees extreem laag.


«   »