De Buitendienst in actie voor de bomen

Gepubliceerd op 30 oktober 2019 om 17:21

Elke dag verdwijnt er een bos ter grootte van wel veertig voetbalvelden. Al die bomen worden in sneltreinvaart omgehakt voor het verkopen van hout, of om ruimte te maken voor plantages. In een speciale aflevering van jeugdprogramma De Buitendienst vragen ze aandacht voor de boom.

Daarin praat niemand minder dan Astrid Kersseboom je in een speciale editie van het Takkenjournaal bij over de laatste bomenfeitjes. Waarom is het zo belangrijk om alle bomen, ook die in Nederland, te sparen?

Daarbij houdt Astrid je in het journaal op de hoogte van de reis van Matthijs. Want in deze uitzending reist Buitendienst-presentator Matthijs af naar het tropisch regenwoud van Costa Rica. Daar bezoekt hij twee Nederlanders die het regenwoud beschermen en duizenden nieuwe bomen planten. Op zijn tocht stuit Matthijs op woudreuzen van wel meer dan 500 jaar oud. Die bomen zijn groter dan wolkenkrabbers. Ook komt hij bomen tegen met gigantische naalden, bomen die benzine maken, en bomen waar honderden vleermuizen in slapen. In Costa Rica komt Matthijs erachter waarom het zo belangrijk is dat bomen moeten blijven staan: ze hebben heuse superkrachten! Zo slaan bomen CO2 op, leveren ons zuurstof en zorgen voor een gezonde bodem. Alle reden dus om bomen te laten staan, of niet…?

Uitzending: vrijdag 1 november om 17:30 uur op NPO Zapp (NPO 3)


«   »