Bewegend beeld van demonstrerende Aletta Jacobs ontdekt

Gepubliceerd op 13 september 2019 om 09:24

Historicus Mark Bergsma van projectbureau Van Gisteren heeft nieuw bewegend beeldmateriaal van een demonstrerende Aletta Jacobs ontdekt. Hij deed deze bijzondere ontdekking tijdens zijn onderzoek ter voorbereiding van de Atria-tentoonstelling ‘De Straat Op!’ 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme.

Deze tentoonstelling wordt op 27 september geopend in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en verbindt de toenmalige vrouwenkiesrechtstrijd met hedendaags activisme.

Op filmbeelden uit 1914 trof Mark Bergsma feministe Aletta Jacobs. Een bijzondere vondst, zeker omdat we dit jaar 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren en omdat Aletta Jacobs in actie te zien is: demonstrerend voor het vrouwenkiesrecht. Op het beeldmateriaal loopt Aletta Jacobs mee in een demonstratie in Amsterdam van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, voorafgaand aan een bijeenkomst in het Paleis van Volksvlijt in Amsterdam in 1914. De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht hield daar een vergadering over het volkspetitionnement voor grondwettelijke gelijkstelling van man en vrouw. Het beeld was al bekend, maar Aletta Jacobs was op deze beelden nog niet eerder geïdentificeerd.

Aletta Jacobs (1854 – 1929) is Nederlands meest bekende en prominente feministe. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Het archief van Aletta Jacobs, in beheer van Atria, is in 2017 erkend als UNESCO-erfgoed en opgenomen in UNESCO Memory of the World.

De tentoonstelling ‘De Straat Op!’ 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme is te zien van 28 september 2019 t/m 5 januari 2020, voor meer informatie zie de website

 


«   »