Toekomst Zaaien op biodynamische boerderijen

Gepubliceerd op 11 september 2019 om 15:38

In oktober 2019 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij acht biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

Diversiteit van zaadgoed

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. Zij wilden met dit initiatief consumenten betrekken bij de bron van hun voedsel en hen kennis laten maken met biodynamische landbouw. Ook wilden ze de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer ism diverse partners.

Dat steeds minder bedrijven een steeds groter deel van de zaden produceren (momenteel hebben de drie grootste zaadconcerns meer dan de helft van de internationale zaadhandel in handen) is zorgelijk, omdat diversiteit van zaadgoed en zeggenschap in het gedrang komen. Om positieve ontwikkelingen op gang te brengen zijn vanuit de biodynamische beweging initiatieven ontstaan. Zo steunt Stichting Zaadgoed telers bij het ontwikkelen van smaakvolle, zaadvaste rassen voor de biologische landbouw en zet zich in voor biologische selectie en veredeling. In 2017 is Coöperatie de Zaderij opgericht voor en door boeren die zaadteelt weer in eigen hand willen nemen. Tineke Alberts van Boerderij Buitenbant is een drijvende kracht. Na het Toekomst Zaaien op haar bedrijf op 12 oktober laat ze de zaaiers allerlei verschillende oude en nieuwe wortelrassen proeven.

Toekomst Zaaien: waar en wanneer?

Deze acht biodynamische boerderijen doen mee: De Lepelaar in Sint Maarten/ boven Alkmaar (zaterdag 5 okt); Kraaybeekerhof in Driebergen (zaterdag 5 okt); Boerderij Buitenbant in Bant/ Noordoostpolder (zaterdag 12 okt); Doornik Natuurakkers in Bemmel/ boven Nijmegen (zondag 13 okt); Wassende Maan in Astene-Deinze/ onder Gent (woensdag 16 okt); De Kollebloem in St.Lievens-Esse/ tussen Brussel en Gent (zaterdag 19 okt); De Kromme Lepel in Lepelstraat/ boven Bergen op Zoom (zaterdag 26 okt); Het Geweide Hof in Garmerwolde/ bij Groningen (zondag 27 okt).

Het start overal om 14 uur, alleen bij De Wassende Maan om 10 uur. Kijk voor meer info en aanmelden op www.toekomstzaaien.nl


«   »