Dit gaat er vanaf 2020 veranderen voor rokers

Gepubliceerd op 9 september 2019 om 16:05

De heftigste verandering waar rokers waarschijnlijk het minst op zitten te wachten, is een flinke accijnsverhoging. Sigaretten kosten nu al zo’n 7 euro voor 20 stuks, maar de prijs voor een pakje gaat vanaf 1 januari gemiddeld met 1 euro omhoog.

Winkels die tabaksproducten verkopen mogen die al vanaf 1 januari niet meer in het zicht uitstallen. Ondanks verzoeken van de VVD om deze verandering uit te stellen, houdt staatssecretaris Paul Blokhuis vast aan het Nationaal Preventieakkoord dat moet leiden tot een rookvrije generatie. En een uitstalverbod is niet het enige dat gaat veranderen.

Supermarkten

Niet alleen in winkels, zoals boekhandels en stationswinkels liggen tabaksproducten straks niet meer in het zicht, ook supermarkten moeten ze gaan ‘verstoppen’. Zij hebben echter wel uitstel gekregen. Tot 1 juli 2020, dan moeten alle tabakswaren in supermarkten uit het zicht zijn.

Het uitstalverbod geldt niet alleen voor sigaretten, shag en sigaren, maar ook voor e-sigaretten. Alleen tabakswinkels mogen nog rookwaren uitstallen. De verpakkingen van sigaretten zien er vanaf 2020 anders uit. Ze krijgen allemaal dezelfde saaie donkergroen-bruine kleur.

Lees meer op de site van Zembla


«   »