Bont voor Dieren lanceert Meldpunt Nertsenfokkerij en Transport

Gepubliceerd op 16 augustus 2019 om 09:33

Na jarenlang campagnevoeren tegen de nertsenfokkerijen in Nederland, zal er over vijf jaar eindelijk een einde komen aan de bontindustrie in Nederland. Tot die tijd worden er echter jaarlijks nog 5 miljoen nertsen in Nederland gedood voor hun vacht.

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van deze nertsen. Fokkers doen wegens het naderende verbod geen dierenwelzijnsinvesteringen meer. Ook worden er om die reden steeds meer nertsen getransporteerd naar het buitenland onder de meest vreselijke omstandigheden. Vanwege deze zorgen opent Bont voor Dieren een ‘Meldpunt Nertsenfokkerij en Transport’, waarin iedereen opgeroepen wordt om misstanden door te geven die plaatsvinden op zowel fokkerijen als nertsentransporten.

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er nu nog 130 nertsenfokkerijen actief die jaarlijks 5 miljoen nertsen fokken en doden. Deze fokkerijen zijn voornamelijk te vinden in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Regelmatig komen er meldingen binnen van bezorgde burgers en andere dierenbeschermingsorganisaties vanwege ernstig dierenleed en overtredingen op nertsenfokkerijen. Reden genoeg om nu een meldpunt te starten, waarin de klachten verzameld worden. Naar aanleiding van de binnengekomen meldingen en eigen onderzoek zal Bont voor Dieren handhavingsverzoeken indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit dwingt de NVWA tot controle van het betreffende bedrijf en uiteindelijk handhaving en hopelijk sluiting indien de overtredingen ernstig genoeg zijn.

Het meldpunt is hier te vinden

 


«   »