4 tips voor duurzaam douchen

Gepubliceerd op 21 mei 2019 om 15:58

Op sommige momenten is het eenvoudig om een prettige levensstijl aan te houden én milieubewust bezig te zijn. Zo is er een groot aanbod aan vegetarisch/veganistisch eten, hebben al veel mensen zonnepanelen op hun dak en rijdt een steeds groter aantal auto’s op elektriciteit. Andere dingen zijn echter wat lastiger te bepalen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je badkamer zo duurzaam mogelijk is? Het lijkt bijna onmogelijk om een plek waar veel warm water en stroom verbruikt wordt, milieuvriendelijk te houden. Met deze vier tips zorg je ervoor dat het je toch lukt!

 

Tip 1: Water besparen

De eerste tip is ook gelijk de minst leuke. Om milieuvriendelijker bezig te zijn in de badkamer, is het heel effectief om minder water te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld minder vaak in bad te gaan, maar kies ervoor om een douche te nemen. In een bad gaat gemiddeld meer dan honderd liter warm water, terwijl een douchebeurt je minder dan negen liter per minuut kost. Je kunt dus gemakkelijk tien minuten douchen en nog steeds minder water verbruiken dan tijdens het badderen. Het is goed om bezig te zijn met het besparen van water, maar soms ben je gewoon toe aan een lange, warme douche. Als je bijvoorbeeld gesport hebt, of natgeregend bent, is het vervelend om je douchebeurt te moeten timen. Tegenwoordig hebben steeds meer merken een waterbesparend element in de douchekraan geïnstalleerd. Zo hebben de meeste douchekoppen van bijvoorbeeld Maxaro een straalregelaar. Deze zorgt ervoor dat je tot wel 40% water bespaart, met behulp van een doorstroombegrenzer. Het fijne hiervan is dat je niet merkt dat je met minder water doucht, maar wel milieubewust bezig bent. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je een keer wat langer doucht!

 

Een andere manier om water te besparen ligt erg voor de hand, maar wordt alsnog vaak vergeten. Zet de kraan uit op het moment dat je het water niet nodig hebt! Het is zonde van het water om de kraan te laten lopen als je je tanden aan het poetsen bent, of je haar inzeept. Het lijkt om kleine hoeveelheden te gaan, maar in een huishouden met meerdere mensen bespaar je zo al snel tientallen liters per dag! Dit is aan het eind van de maand goed terug te zien op de waterrekening.

 

Tip 2: Onderhoud van de badkamer

Om de paar jaar een nieuwe badkamer aanschaffen is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Zorg er daarom voor dat je badkamer lang mee kan. Dit begint al bij het uitkiezen van een nieuwe badkamer; ga voor een tijdloos design. Op dit moment zijn bijvoorbeeld zwarte kranen en baden een trend, maar dat kan over twee jaar anders zijn. Kies daarom voor een vloer, muur en meubels waarvan je zeker weet dat je ze de komende jaren mooi zal vinden. Kijk ook naar het materiaal waar de producten van gemaakt zijn. Duurzaam hout is bijvoorbeeld een goede optie. Dit hout wordt gewonnen in bossen waar men rekening houdt met de dieren en bewoners van dat gebied. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat het bos altijd even groot blijft of zelfs groeit. Zorg er wel voor dat er een coat om het hout heen zit, om het te beschermen tegen vocht in je badkamer.

 

Ook het onderhoud van de badkamer speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid ervan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goed te ventileren, om hardnekkige schimmels zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan eenvoudigweg door het raam open te zetten, maar dit is niet in alle badkamers mogelijk. Zorg er dan voor dat u een goed ventilatiesysteem hebt, en zet de badkamerdeur open na een douche. Zo houd je je plafond en de groeven tussen je tegels een stuk langer schoon! Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer hoeft te poetsen. Het zal af en toe alsnog nodig zijn om kalkaanslag of schimmels te verwijderen. Kies dan voor natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals azijn, soda en citroen. Deze vrucht werkt uitstekend tegen gelige vlekken in de wasbak en douchecabine. De meeste schoonmaakmiddelen die je in de winkel koopt zijn namelijk erg agressief. Dit is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, maar ook schadelijk voor het milieu.

 

Tip 3: Kleine ruimtes een korte periode elektrisch verwarmen

In de winter is het niet fijn om in een koude badkamer te gaan douchen. Het effect van een warme douche is snel weer verdwenen als je je verkleumd staat aan te kleden. Aan de andere kant; de radiator aanzetten voor een halfuur lijkt ook verspilling. Het warme water in de radiator wordt namelijk met behulp van gas opgewarmd in je cv-ketel. Gas is niet de meest milieuvriendelijke energiebron. Ook de overheid wil dat we afstappen van aardgas en overgaan op duurzamere energie. Fabrikanten spelen daar bijvoorbeeld op in door radiatoren te ontwikkelen die ook op elektriciteit kunnen werken. Dit werkt heel eenvoudig. Je vult de radiator met water, steekt de stekker in het stopcontact en stelt de gewenste temperatuur in. Dit is een goed alternatief om een kleine ruimte te verwarmen, zoals de badkamer, voor een korte periode. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook erg handig. Je kunt zo’n verwarming namelijk op elke mogelijke plek in het huis ophangen, zonder rekening te hoeven houden met waterleidingen.

 

Tip 4: Fair trade producten

Milieubewust bezig zijn kan ook op kleinere schaal, bijvoorbeeld door rekening te houden met de bad- en doucheproducten die je gebruikt. Natuurlijke shampoos en douchegels lijken misschien erg duur, maar er zijn een paar hele goede redenen om toch wat meer geld uit te geven aan deze producten. Ten eerste zitten in goedkopere producten vaak stoffen die niet alleen slecht zijn voor je huid (doordat ze bijvoorbeeld uitdrogend werken), maar ook voor het milieu. Je spoelt deze stoffen tijdens het douchen zo het riool in, en op die manier draag je ongewenst mee aan milieuvervuiling.

De andere twee redenen hebben alles te maken met de wereld om ons heen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor fair trade producten zoals chocolade en koffie, maar cosmetica is nog een ondergeschoven kindje. Als je het belangrijk vindt dat jouw doucheproducten op een eerlijke manier in de badkamer belanden, kun je het beste kiezen voor natuurlijke shampoos en douche-gels. In veel producten zit bijvoorbeeld arganolie, dat gewonnen wordt uit de pitten van de arganboom, de argania spinoza. Deze boom groeit alleen in bepaalde delen van Marokko, en wordt geteeld en bewerkt door de plaatselijke bevolking. De kans dat zij een eerlijke prijs hebben gekregen voor deze arganolie is veel hoger bij een natuurlijke shampoo.

 


«   »