Lustrum Noordelijke Zadenmarkt in Drachten

Gepubliceerd op 27 februari 2019 om 09:05

Op zaterdag 9 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk het lustrum van de Noordelijke Zadenmarkt. Het prachtig gelegen complex van de zorgkwekerij Passiflora in Drachten vormt het decor van de Noordelijke Zadenmarkt waar talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken worden opgesteld. Daarnaast komt er opnieuw een divers programma van lezingen en workshops; het programma wordt de komende weken uitgewerkt.

Gezond Groen

‘Gezond Groen' is het thema dat de Zadenmarkt dit jaar heeft meegekregen. De gezondheidsraad stelt dat recreatie in het groen ongelooflijk belangrijk voor de volksgezondheid in Nederland is. Uit onderzoek blijkt dat meer groen in de nabijheid invloed heeft op een betere gezondheid en dat mensen er langer door leven . Dat mensen baat hebben bij een groene werkomgeving beaamt ook Tijs Venema van Passiflora: “Onze cliënten houden van de rustgevende werkplek en je ziet ze zichtbaar opbloeien van de groene omgeving.”

Met het thema ‘Gezond Groen’ wil het Noordelijk Zadennetwerk ook aandacht vragen voor een gezonde groene aarde waarbij voedsel op verantwoorde manier geteeld wordt wat op zijn beurt effect heeft op de biodiversiteit. Speciale aandacht is er voor lokaal geproduceerd eten. “In het Noorden van Nederland wordt ontzettend veel voedsel verbouwd, maar veel ervan eindigt op de wereldmarkt terwijl er kansen liggen voor lokale vermarkting”, aldus Akkeliene Postema, één van de organisatoren van de Noordelijke Zadenmarkt. Op de markt wordt aan deze thema’s aandacht besteed in de inhoudelijke randprogrammering die begin volgend jaar bekend wordt gemaakt.

Kijk voor meer informatie op de website van het Noordelijk Zadennetwerk: www.noordelijkzadennetwerk. De markt is van 11.00 uur tot 17.00 uur.


«   »