Tuinen en straten groener: bewoners ruilen 13.700 tegels om voor planten

Gepubliceerd op 12 december 2018 09:42

In 2018 zijn er in Den Haag met de actie Operatie Steenbreek 13.700 tegels opgehaald en vervangen door groen.

Bewoners, ondernemers en organisaties konden tijdens verschillende acties in de stad tegels omruilen voor gratis planten. Het totale gewicht van de tegels komt overeen met het gewicht van 26 Haagse Harry-standbeelden (Grote Markt)!

Tegels inruilen voor planten, zo maken we samen de stad groener: goed voor waterberging, hittebestrijding, natuur en schone lucht. Edwin Cornelissen (Duurzaam Den Haag) leidt het project en kijkt tevreden terug op dit jaar waarin bijna 14.000 stenen zijn ingewisseld voor groen. “We hebben dit jaar ook veel aanvragen van scholen binnengekregen. Dat is natuurlijk fijn, want het zijn vaak gelijk grote oppervlakten die we dan kunnen aanpakken. En de kinderen krijgen dan ook mee waarom vergroenen belangrijk is!”

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne met als doel samen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken. In Den Haag organiseert Stichting Duurzaam Den Haag al vier jaar deze operatie, in opdracht van de Gemeente Den Haag.

Er zit veel in de pijplijn voor volgend jaar. Vorige week is er samen met 40 partners een verklaring getekend, in het kader van een Klimaatkrachtig Delfland. Dat is een initiatief van Hoogheemraadschap Delfland om partijen te verbinden en inspirerende voorbeeldmaatregelen m.b.t. klimaatbestendigheid te laten zien. Operatie Steenbreek is zo’n voorbeeld.

Edwin: ‘In Den Haag zullen we in 2019 vooral aan de slag gaan in de drie buurten van het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. In een van die buurten, Koningsplein en omgeving, zijn al veel concrete ideeën waar mee aan de slag gaan. Ook in het Zeeheldenkwartier staan al concrete vergroenacties gepland voor een flink aantal geveltuintjes en een groot binnenterrein. Ook hebben we alweer veel aanvragen van scholen binnen gekregen. En dit is nog maar het begin!’

Meer informatie over Operatie Steenbreek is te vinden via www.duurzaamdenhaag.nl.


«   »