Demonstranten vragen Europa om gemakkelijk te repareren producten

Gepubliceerd op 12 december 2018 09:40

Het meest recente wetgevingsvoorstel verschuift de focus van reparatie naar minder hulpbronefficiënte recyclage

Verschillende NGO’s, organisaties en reparateurs stapten maandag 10 december naar de EU-instellingen met kapotte toestellen. Dat deden ze om te protesteren tegen de afnemende levensduur van consumentenproducten. De actie vond plaats op het moment dat de EU-lidstaten bijeenkwamen voor de eerste reeks stemmingen over een voorstel dat fabrikanten ertoe verplicht om huishoudelijke apparaten eenvoudiger te kunnen repareren, én om producten duurzamer te ontwerpen. Demonstranten vragen de afgevaardigden om weerstand te bieden aan de druk van de industrie en te stemmen voor hun recht op reparatie.

De Europese Commissie heeft ambitieuze voorstellen opgesteld die herstel kunnen vergemakkelijken. Maar na druk van de industrie werden deze teruggedrongen. De voorstellen zijn verschoven van ontwerp voor reparatie naar ontwerp voor recycling. Toch schrijft de eigen afvalrichtlijn van de EU voor dat herstel altijd de voorkeur krijgt boven recycling, omdat er veel meer hulpbronnen en energie worden teruggewonnen.

EU-lidstaten kunnen de voorstellen nog redden tijdens belangrijke stemmingen in december en januari. Publieke steun voor ambitieuze reparatieregels neemt toe. Petities in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk naderen 200.000 handtekeningen, daarin wordt gevraagd om gemakkelijk herstelbare en duurzame producten. Repareerbare en duurzame apparaten besparen geld, middelen en het klimaat.

Deze actie wordt ondersteund door EEB, Netwerk Bewust Verbruiken, iFixit, Repair Together, Test Aankoop, Bond Beter Leefmilieu, Coolproducts, ECOS, RREUSE, SchraubeLocker, The Restart Project, Zero Waste Europe en vrijwilligers van Repair Cafés.

Meer informatie is te vinden op www.bewustverbruiken.be.


«   »