Op fossielenjacht door de Utrechtse binnenstad

Gepubliceerd op 14 november 2018 om 09:35

Zondag 18 november organiseert het Universiteitsmuseum Utrecht een fossielenjacht door de Utrechtse binnenstad.

Stadspaleontoloog Jelle Reumer neemt bezoekers mee op ontdekkingstocht door Utrecht en gaat samen met ze op zoek naar fossielen op straat.

Na een korte inleiding in het museum gaat de wandeling van start. Deze duurt ongeveer een uur en gaat onder andere over de Nieuwegracht en het Domplein. Als je weet waar je naar moet kijken zijn veel fossielen te ontdekken op straat. Jelle Reumer geeft deelnemers tips en legt uit waar op te letten om de fossielen te vinden.

Sommige fossiel-exemplaren zijn al miljoenen jaren oud, maar veel mensen weten niet dat ze er zijn. Het Universiteitsmuseum wil daar verandering in brengen. Stadspaleontoloog Jelle Reumer leidt de jacht. "Deze jachtprooien lopen niet weg. Die zijn dood als een pier, al heel lang ook. Het gaat om resten van dieren die ooit geleefd hebben in prehistorische tijden. Maar de restanten, zoals schelpen of afdrukken, kun je nog steeds vinden in bepaalde gesteentes."

Eeuwenoude fossielen

Het programma start met een lezing waarbij eeuwenoude fossielen uit de collectie van het Universiteitsmuseum getoond worden. Jelle Reumer legt uit hoe verschillende diergroepen zoals sponsen, schelpen, koralen en ammonieten eruit zien. Van deze soorten zijn veel fossielen te vinden in de Utrecthse binnenstad. De lezing is van 14.00 tot 14.30 uur. Aansluitend nemen Jelle Reumer en publieksbegeleiders van het museum de bezoekers mee op fossielenjacht door de Utrechtse binnenstad. Het programma duurt tot 15.45 uur.

Deelname aan de fossielenjacht kost €7,50. Kaartjes kunnen gekocht worden op www.universiteitsmuseum.nl een ticket geeft tevens toegang tot het Universiteitsmuseum en de Oude Hortus voor of na de fossielenjacht.


«   »