Niet vergeten: de wintertijd start op zondag 28 oktober

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 om 10:39

Het menselijk organisme heeft volgens een grote Duitse studie, waar 55.000 mensen aan deelnamen, iets minder moeilijkheden om zich terug aan te passen aan het normale winteruur dat op 28 oktober terug van toepassing wordt. Bij de invoering van het zomeruur zijn de problemen iets groter.

De wetenschappers waarschuwen de overheid er voor dat men de gezondheidsgevolgen van de invoering van zomer- en wintertijd zeer sterk onderschat. Het ogenschijnlijk banale uurtje verschil zorgt ervoor dat het slaapritme van de mens gedurende tien weken per jaar voor niets wordt verstoord.

Bij de overschakeling naar het winteruur, is er een aanpassing van vier weken nodig, bij het zomeruur duurt de aanpassing gemiddeld zes weken. Het veranderen van uur resulteert in slaapproblemen, concentratieproblemen, depressies of agressie en eetproblemen.

Sommige wetenschappers hebben echter een eenvoudige oplossing voor de mensen die het zich kunnen veroorloven. Een dagelijkse siësta kan het probleem gedeeltelijk oplossen. Dat wordt wel moeilijker op de werkvloer.

Bron: www.abcgezondheid.nl


«   »