Relieken, een universeel en levend fenomeen

Gepubliceerd op 8 oktober 2018 om 10:39

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor?

Van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 komen er meer dan honderd bijzondere relieken naar Utrecht voor de tentoonstelling Relieken. Museum Catharijneconvent is wereldwijd het eerste museum dat reliekverering laat zien als een universeel en levend fenomeen, cultuur en religie overstijgend. De tentoonstelling laat zien dat relieken meer zijn dan middeleeuws en katholiek: ze zijn ongekend populair en van iedereen.

De kracht van relieken

Te zien is een ongekende variëteit aan voorwerpen waar mensen kracht aan ontlenen. Van een reliekhouder met een fragment van de doornenkroon van Christus, zemzem water uit Mekka tot een dertiende-eeuws beeld van een volgeling van de Boeddha waarin relieken bewaard worden. Ook komen er bijzondere relieken naar Utrecht die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden of idolen brengen. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Het zijn relieken die voor miljoenen mensen een speciale betekenis hebben, waarvoor is gebeden vol passie, toewijding en bezieling.

Wat beweegt mensen?

Een belangrijke rol in de tentoonstelling is weggelegd voor immens populaire bedevaartsoorden als Lourdes in Frankrijk, de Gouden Rots in Myanmar, Santiago de Compostela in Spanje, Adam’s Peak in Sri Lanka en de tombe van de profeet Mohammed in Medina. Wat beweegt pelgrims om zo dicht bij een reliek te willen komen? Over de eerste pelgrims naar het Heilig Land gaan verhalen dat ze letterlijk hun tanden in het kruis van Christus zetten om een splinter te bemachtigen. De jaarlijkse hadj naar Mekka levert intrigerende beelden op van een mensenmassa die zich verdringt rondom de Ka’ba. Relieken lijken te voorzien in een universele behoefte: een concreet aandenken aan een specifieke gebeurtenis, plaats of persoon bewaren en koesteren.

Meer informatie is te vinden op www.catharijneconvent.nl.


«   »