De eeuwigdurende vakantieliefde

Gepubliceerd op 9 juni 2018 om 15:04

Van zomerliefde tot levenspad:

 

Op vakantie ben je anders

 

Een heerlijke vakantie, jezelf zijn, doen wat je wilt, genieten van de avonturen die je meemaakt. En dan de liefde. Voor een landschap, voor de mensen, de hartstocht voor één man of één vrouw. Liefde waar je aan toe was, of die je verscheurt. Maar hoe dan ook: je lééft.

Kan dat niet altijd zo zijn? We vragen het aan Antoine Teeuwsen van “Mens en Intuïtie”, en we horen het van enkele bezoekers van “Vakantie Anders”, die ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van die club hun ervaringen opschreven.

 

Anders voor altijd

 

Het royale geluk dat je ervaart tijdens een inspirerende vakantie, het gevoel waarmee je binnen ogenblikken samensmelt met een zomerliefde. Vaak is dat gevoel zo weer weg wanneer je thuis bent. Jammer? Vijf manieren om het voor altijd vast te houden. Doe je best!

  1. Weg met mindfulness

Hoe goed mindfulness ook voor je is: nu even niet. Hou je gevoel op de plaats waar het groeide tot het een deel van jezelf is. Pas daarna laat je je oude wereld weer toe. ‘Leren’ noemden we dat vroeger, ‘blokken’ voor de Vlamingen.

  1. Maak plaats

De goede dingen van je vakantie of van je zomerliefde. Geef ze plaats en tijd in je leven. Maak een klein huisaltaar, een plek waar je ze kunt ontmoeten. In alle rust, want voor die ontmoetingen moet je ongestoord je tijd nemen.

  1. Herinner je de wind

Het gaat niet om woorden, maar om gevoel. Denk aan de wind die je voelde. Een warme bries, een opwaaiend gordijn, een fluistering die je niet hoort maar voelt tegen je oor. Voel de boodschap van de wind, de taal die wij allen verstaan maar nooit zullen spreken.  Misschien wel de zuiverste lijn naar je hart.

  1. Koester je eigen cliché

Je hebt het er schouders over opgehaald, al die souvenirs die je vrienden meenamen na hun vakantie. Tijd om je verontschuldigingen aan te bieden. Echte liefde neemt altijd de makkelijkste weg, en nu ben jij aan de beurt. Kóók die maaltijd van toen, drink dat malle drankje, bewáár dat sjaaltje. Jij bent liefde. Nu, simpele ziel, nú.

  1. Klop niet, je bent binnen

Voor altijd vasthouden? Doe geen moeite. Het geluk van een moment beitelt zich moeiteloos in je ziel, vanzelf en voor altijd. Denk je dat je het kwijtraakt, dan ben je jezelf een beetje kwijt en weet je waar je zoeken moet.  Dus geen zorgen, die mooie vakantieliefde reist met je mee, je leven lang.

 

Anders dan normaal

 

Antoine Teeuwsen van Mens en Intuïtie in Amersfoort is natuurlijk bij uitstek deskundig wanneer het gaat om situaties waarin je intuïtie wat meer het heft in handen neemt dan anders. En vakantie is zo’n situatie. Antoine: “Wanneer je op vakantie gaat worden routines verbroken of onderbroken. Nog niet zo heel lang geleden trok de mens als nomade over de wereld, en de verbinding die je daarmee nog hebt, is meteen ook een van de belangrijkste drijfveren om op vakantie te gaan. Vakantie brengt je in contact met een manier van leven waar je door de evolutie van de mens prima mee overweg kunt, maar die anders is dan de manier waarop de meeste mensen hun leven leven.” Wie op vakantie gaat is daarmee dus bewust of onbewust op zoek naar prikkels die delen van de hersenen stimuleren die we niet meer zo vaak gebruiken. Antoine: “Reizen sluit aan bij de genen die je nog hebt, die van de herder, de jager.”

 

Zelf liep Antoine in het verleden een aantal malen grote tochten, grotendeels alleen. Zo liep hij in Australië van Perth naar Albany, grofweg tweemaal Groningen – Maastricht, maar dan door onbewoond gebied. Daarbij viel het hem op dat hij anders ging waarnemen tijdens zijn eenzame tocht. “Mijn zintuigen werden scherper, ik leerde omgaan met temperatuurswisselingen en ik begon anders waar te nemen, minder globaal. Ook kleine dingen kunnen ineens enorm opvallen, dan denk je ‘benieuwd wat voor functie dat eigenlijk heeft’.”

 

Werken aan bewust zijn

 

Op zich is dat natuurlijk geen opbeurend nieuws voor wie eigenlijk zou willen dat het vakantiegevoel eeuwig in stand blijft. Wie terugkeert naar huis komt onvermijdelijk weer terecht in de oude omgeving, met oude prikkels. En zelfs wie nooit meer terugkeert: uiteindelijk wordt de nieuwe liefde de sleur van elke dag, de nieuwe omgeving niet meer dan het decor van je nieuwe leven.

 

Toch is het mogelijk tenminste een deel van wat je tijdens je vakantie voelde bij je te houden. Antoine: “Allerlei rationele dingen zijn geconditioneerd, het zijn vaste patronen. Dezelfde vaste patronen die weer aan je trekken wanneer je terug bent van vakantie. Voor voelen geldt dat niet. Door oefening kun je leren om jezelf beter te voelen, je gevoel beter te leren kennen. En om meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn in relatie tot je omgeving. Die prettige gemoedstoestand die je kunt ervaren tijdens een avontuurlijke vakantie kun je op die manier ook tot onderdeel van je gewone leven maken, maar daar is wel training en ontwikkeling voor nodig, bijvoorbeeld via onze opleidingen. Die stellen je in staat je intuïtie actiever te gebruiken, niet alleen op vakantie.

Wij mensen hebben reisgenen, al sinds de oertijd. Het beste bewijs:  een baby stopt met huilen wanneer je met ‘m loopt. Onderweg over de steppen wil je geen wilde dieren wakker maken, een huilende baby is dan een duidelijk evolutionair nadeel.”

 

Vakantie Anders

 

Vakantie zit dus in onze genen, en  thuiskomen is aangeleerd. Dat lijkt althans de conclusie die je uit de woorden van Antoine Teeuwsen mag trekken. Bij Vakantie Anders kijken ze daar – de naam zegt het al – anders tegenaan. In de zomermaanden kun je terecht voor een of meer weken alternatieve vakantie in de Belgische Ardennen, en daarna gaat ‘Anders’ gewoon door met ‘Anders feesten’, ‘Anders zeilen’ en wat er verder allemaal wel niet ‘anders’ kan. Dat levert ze een hechte club op van deelnemers, voor wie de activiteiten vaak een belangrijke rode draad in het leven zijn geworden.  Wat ook bijdraagt: tijdens de zomerweken worden korte cursussen en sessies aangeboden door Nederlandse opleidingsinstituten en hulpverleners. Zit daar iets tussen dat je bevalt, dan kun je in de winter een uitgebreid programma of een uitgebreide behandeling in Nederland volgen. Handig.

 

Vakantie voor altijd

 

Wat moet nu de conclusie zijn? Een vakantie voor altijd zal waarschijnlijk niet bestaan, maar altijd zo bij jezelf staan als tijdens een geslaagde vakantie, dat is een streven dat de moeite waard is om voor te vechten.  Of je het nu doet via de opleidingen van Mens en Intuïtie, op de Vakantie-Anders-manier, of op welke manier dan ook. En misschien, heel misschien, vind je dan ook nog eens die vakantieliefde-voor-het-leven. Misschien wel waar je hem het minst verwacht…

 


«   »