Deze zomer met de camper!

Gepubliceerd op 25 mei 2018 om 12:25

Wie deze zomer met een camper op avontuur wil, kiest natuurlijk niet voor zo’n grote, moderne witte. Nee, voor het echte vakantiegevoel heb je een klassieke camper nodig. Wat ze missen aan snelheid en luxe maken ze ruimschoots goed met beleving en sfeer. Je bent op slag weer de jonge versie van jezelf, of van je ouders…

Vier tips voor wie er een roadmovie van wil maken om nooit meer te vergeten.

 

  1. Staan en slapen

 

Je kan met een camper natuurlijk terecht op een camping, maar ook in het wild kan je met je mobiele vakantieverblijf goed uit de voeten. Zo sta je heerlijk aan zee of in een bos, zonder drukte om je heen. Wel zul je regelmatig een camping opzoeken om eens rustig te douchen of een paar dagen te blijven ‘hangen’. Voordeel van de campers in dit verhaal is bovendien dat ze er toch wat minder aantrekkelijk uitzien voor ongewenste bezoekers. Tip van Karen en Eric van verhuurder Stoere Camper: ga niet naar Italië. “Het lijkt soms wel of alle Italianen er een hebben”, aldus Eric, “en daar sta je dus bumper aan bumper op een mooie boulevard.”

 

  1. Het leukste alternatief

 

Bij gewone auto’s is het een kunstje dat iedere fabrikant wel kent: je neemt het onderstel van een moderne auto met de motor en alle techniek erbij, zet er een koddig rond buitenkantje overheen en voila: een Fiat Panda is opeens een 500 geworden en een Golf verandert in een Kever.

Ook Crazy Campers uit Nijmegen past die strategie toe, en met succes. Hun Toyota Hiace busjes zijn zo modern als wat, maar beschilderd alsof er een zwaar trippende psychedelische artiest op is losgelaten. Dat zet de glimmende moderne campers qua sfeer natuurlijk meteen op een flinke achterstand, maar je rijdt wel in een redelijk moderne auto door Europa. De inrichting ademt dezelfde sfeer als de buitenkant: drie of vijf zitplaatsen en een drie- of tweepersoons bed dat tot een zithoekje kan worden omgebouwd. Koken doe je buiten of onder de geopende achterklep op een keukenmeubeltje achter het bed. Er zullen vast liefhebbers zijn die er anders over denken, maar kamperen in de Crazy Camper is nóg primitiever dan in de klassieke VW bus. Dat komt vooral door het ontbreken van het hefdak en (dus) van het keukentje bij de zithoek. Groot voordeel is echter dat het allemaal wat minder popperig is. Hierin kun je op vakantie zonder zorgen dat er voortdurend dingen afbreken. Bovendien is de bus een echte Toyota, en daarmee waarschijnlijk de enige camper die nog start wanneer je ‘m ergens aan het eind van de wereld volgooit met een mengsel van Brinta, geprakte banaan en een scheutje slaolie voor de smeuigheid…

 

  1. Milieuvriendelijk, dat kan natuurlijk ook.

 

In de tijd dat de bestelwagens en vrachtauto’s gebouwd werden die nu als ‘vintage’ goed sier maken, lagen de milieueisen wel even anders dan tegenwoordig. Katalysator en roetfilter waren nog lang niet uitgevonden, en emissie-eisen bijzonder ruim geformuleerd. Helaas is dat bij de echte klassieke campers goed te merken. Je ruikt ze, en aan de pomp merk je dat ze een stevige slok lusten. Wel hebben de meeste wagens een relatief kleine motor wanneer je ze vergelijkt met hun moderne soortgenoten, en dat maakt iets goed.

Wie echt aan de laatste milieunormen wil voldoen en toch niet op reis wil in een wit polyester bakbeest zou bijvoorbeeld voor een moderne Volkswagenbus kunnen kiezen. Schoner, maar ook stiller en sneller. En zonder een luchtje in de bekleding uit de tijd dat iedereen nog halfzware shag rookte. Ze worden nog steeds gebouwd, en het interieur is in de loop der jaren eigenlijk geen steek veranderd. Een bank die uitklapt tot een bed naast de keuken en een twijfelaar in de uitklapbare daktent. Zelfs het feit dat de motor in de loop der jaren van achteren naar voren verhuisde heeft op het ontwerp geen invloed gehad, op de plek waar eens de aandrijving zat vind je nu een prachtige lege bagageruimte. En daarvan kun je in een camper nooit genoeg hebben, hoe groot de wagen ook is.

Die nieuwe ‘oercampers’ zijn volkomen onbetaalbaar, voor € 50.000 is er een goedkope versie, maar voor dat bedrag zullen er weinig de showroom verlaten. Gelukkig heeft de Volkswagenimporteur dat ingezien en worden de bussen van lieverlee ook verhuurd. Je rijdt dan met een schoon geweten in een moderne auto, maar wel met een indeling die in niets verschilt van die van veertig jaar geleden.

 

  1. Verhuurders van klassieke en retro campers

 

Stoere Camper

Stavangerweg 890-18a

1013 AX Amsterdam

Tel.: 06/21245464

www.stoerecamper.nl

Stoere Camper verhuurt Mercedesbussen, prijzen van € 450 tot € 650 per week.

 

Camper Experience

Mosterdmolenweg 2a

3417 XM Montfoort

Tel.: 030-223 29 57

www.camperexperience.nl

Camper Experience verhuurt verschillende typen VW campers. Prijzen voor de klassieke T2 van € 375 tot € 625 per week.

 

Happy Little Camper

Eikenstraat 3
1326 AG Almere
Telefoon 036-5372997

www.happylittlecamper.nl

Happy Little Camper verhuurt de klassieke VW T2 campers. Prijzen van € 500 tot € 750 per week.

 

Crazy Camper

De Hoge Brug 36a

6581 AJ  Malden.

Telefoon 06-19019563

www.crazycampers.nl

Prijs in het hoogseizoen ca. €600 per week.

Crazy Camper verhuur psychedelisch beschilderde Toyota Hiace bussen met buitenkeuken en slaapplaats voor twee

 

Volkswagen Campercentrum

Basicweg 5a

3821 BR Amersfoort

Telefoon 033-4530882

www.vwcampers.nl

Afhankelijk van het seizoen is de prijs € 500 tot € 800 per week.


Camper Voet

2e Industrieweg 1

4147 CS Asperen

Telefoon 06-18410035

www.campervoet.nl

Camper voert verhuurt twee Volkswagen T2 campers, geheel vintage ingericht en compleet gerestaureerd. Eén daarvan heeft een automaat. Daarnaast verhuren ze een T3, ook een klassieker.

Prijs voor een week in het hoogseizoen €700


«   »