Tantra als stabiliserende kracht

Gepubliceerd op 11 mei 2018 om 22:04

Longreed: Tantra als stabiliserende kracht

 

Je volgt workshop na cursus na opleiding en zit iedere keer opnieuw vol met goede voornemens. Maar een paar weken of hooguit maanden later is er van de persoonlijke groei die je dacht mee te maken weinig meer over: je vervalt in je oude patronen. Klinkt bekend? Rita van Rijnsoever heeft de oplossing: gericht laten stromen van je *seksuele energie*. En niet zozeer in de slaapkamer, maar gewoon tijdens je werk en in je relaties. Bovendien leert ze je om te verankeren en een ‘klik’ in je eigen energie te maken, iedere keer wanneer het leven weer eens met je op de loop dreigt te gaan.

 

In het zaaltje van conferentieoord De Born in Bennekom priemt een laagstaand voorjaarszonnetje de deelnemers aan de workshop in de ogen. Met behulp van de flip-over bij het raam heeft Tantra-deskundige Rita van Rijnsoever net haar model uitgelegd. Links en rechts stellen twee rondjes en vier streepje een man en een vrouw voor, daartussen staat de kern van wat Rita te zeggen heeft: dat de innerlijke vrouwelijk seksuele energie in de vagina ontstaat, vervolgens naar het hart en vandaar naar buiten stroomt, en dat de innerlijke mannelijke seksuele energie zijn oorsprong vindt in het hart, en vervolgens naar het geslacht stroomt. Haar pleidooi: zolang die energie vrij en onbelemmerd kan stromen ben je een volledig functionerend mens dat zijn of haar eigen behoeften en verlangens moeiteloos kan herkennen en de bevrediging en vervulling ervan in zichzelf vindt. Maar zijn er blokkades, dan verval je al snel in ‘typisch’ mannelijk of vrouwelijk gedrag en raak je van je kern verwijderd.

Wij zijn er vanmiddag alleen voor een eerste kennismaking met het werk van Rita, maar er is ook een tweedaagse cursus. Daarin leer je hoe je je seksuele energie kunt voelen stromen, verankeren en de ‘klik’ te maken in je lichaam.

 

Moederen

 

Zoals gezegd, het mag dan om seksuele energie gaan, met seks heeft het allemaal niet per se te maken. Het gaat in de eerste plaats om het gebruik van die energie in je dagelijks leven en hoewel de hoofdlijnen nog maar net op het bord staan, laat Rita de vrouwelijke deelnemers meteen zelf bedenken welk gedrag zij gaan vertonen op de momenten dat hun energiepatroon verstoord is. De dames begrijpen meteen wat er bedoeld wordt: “We gaan zeuren”, bijt de eerste het spits af, “Geen zin meer in seks”, voegt een ander daar aan toe, “en we gaan moederen”. En zo gaat het nog wel even door, of zoals Rita concludeert: “Wij vrouwen hebben het probleem úítgevonden, en de mannen de oplossing...” De mannen zijn tijdens deze workshop in de minderheid, maar ze zitten nu stuk voor stuk met een brede grijns op hun gezicht: vanwege de herkenning, maar waarschijnlijk ook omdat ze niet verwacht hadden dat de vrouwen zichzelf zo goed doorhebben. Ondertussen schrijft Rita alle reactie op haar flip-over, onder, boven en uiteindelijk dwars door haar eigen betoog heen. Dat de lettertjes zo klein worden dat niemand ze meer kan lezen, schijnt haar niet te deren.

Dan zijn de mannen aan de beurt voor een rondje zelfkritiek. Ook de heren blijken al vrij goed aan te voelen wat er mis gaat wanneer niet voldoende energie kan doorstromen. Agressie, vreemdgaan, heel erg op taal en woorden gericht, waar de mannen het nog bij een brede glimlach wisten te houden schateren de vrouwen het nu uit.

 

Aanvoelen

 

Enerzijds is dat natuurlijk de kracht van het model dat Rita van Rijnsoever in haar workshop presenteert: deelnemers aan de workshop kunnen al na korte tijd het ‘spelletje meespelen’ en de beschreven situaties in zichzelf herkennen. Zozeer zelfs, dat ik na afloop van de workshop even gecontroleerd heb of de deelnemersgroep niet toevallig uitsluitend uit goede vrienden van de organisatrice bestond, maar eerder het tegenovergestelde bleek het geval.

Toch verdient niet alleen het idee om gericht je seksuele energie te laten stromen alle credits. Want per saldo is dat idee niet helemaal uniek: het Taoïsme kent bijvoorbeeld een vergelijkbare gedachte en wellicht kun je de ‘klik’ waarvan sprake is enigszins vergelijken met de staat van verlichting die je kunt bereiken bij het vrijkomen van kundaline-energie. Nu hoeft een idee natuurlijk ook niet helemaal nieuw te zijn om waardevol te blijken, in dit geval levert zeker ook de persoon van Rita van Rijnsoever zelf een bijdrage aan het succes.

Met voelbaar plezier en enthousiasme staat ze voor de groep. Aandacht voor alle deelnemers, terwijl ze er zichtbaar voor waakt om haar workshop niet in een toneelvoorstelling te laten veranderen. Want toneelspelen kan ze, dat blijkt wel wanneer Rita de groep laat merken wat er gebeurt wanneer zij bewust haar eigen energiestromen blokkeert. Met de kleinste gebaren en gelaatsuitdrukkingen verandert ze de stemming in het zaaltje van ijzig naar uitbundig, en zichzelf van een harde tante in een verliefde tiener en een bemoeizieke oude taart. Haar publiek is er stil van, en heeft zichtbaar moeite de stemmingswisselingen bij te houden. Waarmee maar weer eens is aangetoond, dat een cursus of opleiding nooit beter is dan degene die hem geeft…

 

Een denkmodel

 

De vraag is natuurlijk: is het wáár wat Rita van Rijnsoever beweert? Gaat het leven makkelijker wanneer je haar model voor het verankeren van je seksuele energie hebt ervaren en in de ‘klik’ weet vast te houden?

De ‘serieuze’ wetenschap zit vol met bedachte modellen. Wanneer we een kopje laten vallen klettert het op de vloer, en ‘dus’ moet er wel een onzichtbare kracht zijn die kopjes naar beneden trekt. Wie het niet bij één poging laat, krijgt na pakweg honderd kopjes bovendien de indruk dat het niet om een toevalstreffer gaat: de zwaartekracht is een altijd aanwezige, betrouwbare kracht waar je op en mee kunt rekenen. Maar op de vraag waar die kracht nu precies vandaan komt, moet de wetenschap ons tot op de dag van vandaag het antwoord schuldig blijven.

Met de energiestromen van Rita werkt het eigenlijk net zo. Wie tijdens de workshop probeert met haar model mee te voelen, ervaart onmiddellijk dat het werkt. De ordening en doelgerichtheid hebben kennelijk een positieve invloed op de grip die we hebben op onze situatie. Of het model van Rita van Rijnsoever daarvoor de enige juiste methode is, en waarom dan, kan niemand met zekerheid zeggen.

 

__________________________________________________________________________

 

 

7 vragen aan Rita van Rijnsoever

 

1.

V.: Waarom is het eigenlijk belangrijk je seksuele energiestroom te (her)ontdekken en te laten stromen?

A.: De belangrijkste reden is dat deze stroom een brug slaat in je lichaam tussen je persoonlijkheid(met haar egopatronen) en je authentieke zelf. Daarin wordt je verlangen zichtbaar, en dat geeft vaart en richting aan je leven. Via je authentieke zelf ervaar je de verbinding met je essentie, wie jij werkelijk bent.

2.

V.: Seksuele energie, is dat niet iets voor in de slaapkamer?

A.: Zeker niet, de hele maatschappij is er vol van en in alle relaties en processen speelt het een rol. Er is een disbalans ontstaan tussen de mannelijke en de vrouwelijk stroming in het lichaam, tussen doen en zijn. De huidige samenleving doet bijvoorbeeld een groot beroep op alles wat mannelijk is in zowel mannen als vrouwen. Doelgerichtheid en prestatiedrang spelen een hoofdrol. Ontkennen van het vrouwelijke zijn (in mannen en vrouwen), het ontvankelijke in jezelf, roept een tekort op, dit creëert innerlijke strijd, fysieke klachten en vooral relationele problemen.

3.

V.: Ik heb al zoveel therapieën gedaan, maar ik val toch steeds weer terug in oude patronen. Waarom zou ik nu wel verder komen?

A.: Dit hoor ik vaker. Omdat we hier de verbinding niet alleen met het lichaam maken, maar juist in het lichaam waardoor de ervaring een meer blijvend resultaat heeft. Dit ontstaat door je seksuele energie ten diepste te verankeren in je lichaam, dan kom je terecht bij je werkelijke wensen en behoeften, en die liggen een laagje dieper in ons. Je komt letterlijk anders in je basis te staan en alles wat je verworven hebt in je leven valt in een nieuwe orde in jou op zijn plek.

4.

V.: Waarom zou ik jou training moeten volgen? Lossen de meeste problemen zich niet vanzelf op?

A.: Dat is zeker waar, het kost alleen veel energie en levensvreugde. Tijdens de training gaat het om de kwaliteit van je leven en niet om meer hebben en doen. Dus het herstel van de oorspronkelijke seksuele mannelijke en vrouwelijke stroom brengt je automatisch bij vreugde, vrijheid, vrede en geluk. 

5.

V.: Hoe kun je die verbinding met je eigen essentie kwijtraken?

A.:  Dat is vaak een onderdeel van je ontwikkeling in je jeugd naar jongvolwassene waarin je een ik aan het ontwikkelen bent. Je volgt scholen en opleidingen, kiest een carrière en krijgt misschien kinderen, raakt ingebed in een dagelijks ritme. Daarin is je aandacht veelal naar buiten gericht. Langzaam, bijna ongemerkt scheidt je af van je authentieke zelf.

6.

V.: Gaat iedereen vroeg of laat die verbinding met zijn authentieke zelf missen?

A.: Veel mensen zijn gelukkig met hun naar buiten gerichte leven. Daar is niets op tegen. Anderen zoeken de oorzaak van, en de oplossing voor hun vage gemis bij de situatie of een ander. Bijvoorbeeld bij een partner, hun kinderen of zelfs in hun werk. En dat leidt onvermijdelijk tot frustratie en onvervuldheid. Terwijl je de echte en enige oplossing altijd gewoon in jezelf hebt.

7.

V.: Je spreekt van ‘de verankering’ en ‘de klik’. Klinkt aantrekkelijk, maar hoe werkt dat?

A.: Door de verankering en de ‘klik’ van de seksuele energie in het startpunt bij de man en vrouw verschuift er letterlijk iets in het lichaam. Soms brand daarin een stagnatie of blokkade als het ware weg, zodat we bij de kern van het hart bij een man, of de vagina bij een vrouw komen. Ik assisteer, maar ze doen het zelf. Dat maakt het proces zo autonoom. Voor mij is dat telkens een wonder.

 


«   »