Plastic Soup Atlas van de Wereld

Gepubliceerd op 23 april 2018 om 11:15

We profiteren elke dag van de voordelen die plastic ons biedt. Dezelfde eigenschappen die de afgelopen zeventig jaar plastic zo populair hebben gemaakt, blijken echter funest voor ecosystemen. Plastics zijn niet oplosbaar in water en vergaan niet. Wat plastic in het milieu wel doet, is uiteenvallen in steeds kleinere fragmenten. Daartoe behoren de microplastics. Die zijn zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog en gemakkelijk voedselketens kunnen binnendringen.

Zwerfplastic en microplastics worden door het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, beschouwd als een van grootste wereldwijde milieuproblemen. Het probleem heeft ook een naam: plastic soup. De plastic soup is overal. Veel diersoorten hebben last van plastic; ze krijgen het binnen, verwonden zich of stikken erin. En ook de mens krijgt de soup inmiddels letterlijk op zijn bord. Aanwijzingen voor gezondheidsschade stapelen zich op. Alle reden dus om deze vervuiling te bestrijden.

De Plastic Soup Atlas van de Wereld is thematisch opgebouwd en biedt in zestig rijk geïllustreerde onderwerpen een overzicht van de wereldwijde plastic soup. Het eerste deel is gericht op de oorzaken, het tweede op mogelijke oplossingen: van het schoonmaken van oceanen, hergebruik van plastic en het laseren van voedsel tot plasticvrije supermarkten. Allemaal veelbelovende initiatieven.

Over de auteur

Michiel Roscam Abbing is politicoloog. Sinds 2011 is hij actief in de strijd tegen de plastic soup bij de Plastic Soup Foundation (PSF) in Amsterdam. Hij doet verslag van wetenschappelijk onderzoek en actuele ontwikkelingen op de site van de PSF: www.plasticsoupfoundation.org en geeft lezingen over de plastic soup in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan.

Plastic Soup Atlas van de Wereld | Uitgeverij Lias | € 29,95 (hiervan gaat € 5,- naar de Plastic Soup Foundation in Amsterdam) | ISBN 978 908803 095 6 | verschijnt 30 april 2018


«   »