Buitengewoon slapen

Gepubliceerd op 13 april 2018 om 09:17

Beleef de nacht van je leven bij de waterval, in de pagode of langs de rand van de vijver... in de Chinese tuin van de Hortus kun je op vrijdag 18 mei 2018 blijven slapen. Je mag in slaap vallen bij het magische geluid van een shakuhachi fluit. En in de ochtend wakker worden met een concert van de vogels. Je krijgt koffie/thee op bed. Ontbijten kan op het terras bij het theehuis.

Buitengewoonslapen.nu organiseert iedere maand een overnachting op een bijzondere locatie. Hierbij kun je denken aan slapen op het wad, bij een rivier, in een stal en in een kerk. Zij willen het buitenslapen promoten, ondersteunen en verder brengen. De bijeenkomsten zijn niet bedoeld als uitbundig samenzijn. De intentie is de stilte beleven en in de natuur zijn. Kijk voor films, foto’s en artikelen van eerdere slaapavonturen op www.buitengewoonslapen.nu.

 

Chinese Tuin

De prachtige Chinese tuin ‘Het Verborgen Rijk van Ming’ is uniek in Europa. In de tuin liggen paviljoens, een vijver en een authentiek Chinees theehuis. De eeuwenoude tuinen van Suzhou, die als de mooiste van China worden beschouwd, hebben als voorbeeld gediend voor de Chinese tuin in de Hortus. Door de Chinese tuin wandelen is als dwalen door een Chinees schilderij. De galerijen met verrassende doorkijkjes, paviljoens, kronkelende paden met wisselende gezichtspunten, een vijverpartij, een eiland en een waterval zijn bedoeld om de bezoeker te doen dromen. De gedachten worden meegevoerd door de verbeelding. Een Chinese tuin staat bol van symboliek. Behalve planten, water, stenen en architectuur spelen geschreven teksten een belangrijke rol in de beleving van de tuin. Naamgeving is eveneens belangrijk en de paviljoens en onderdelen van de tuin hebben prachtige namen meegekregen als De Tuin van het Thee maken, het Duizend Dingen Paviljoen, het Kreunen van de Draak Theehuis, het Pad door het Bos van de Eeuwige Bamboe en het Meer van de Rode Karpers met het Eiland der Geliefden.

 

Programma

21.50 uur - Verzamelen bij 22 uur bij de zijingang Hortus Kerklaan 34, 9751 NN Haren.

22.00 uur – Entree door de poort en naar de Chinese tuin. Vervolgens krijg je daar een veldbed en een bivakzak en installeer je je op een plek. De bivakzak beschermt je tegen regen, damp en dauw. Je mag overal een plekje zoeken: in de wandelgangen, in de prieeltjes, langs de vijver...

23.00 uur – Concert van de shakuhachi fluit van Liesbeth Niesten.

8.30 uur - Wakker worden met een concert van vogels en een kopje koffie/thee op bed.

8.45 uur - Zonsopgang en ontbijt met uitzicht... verse jus, fruit, croissant.

9.30 uur - Terug op de Kerklaan.

 

Concert

De shakuhachi kwam oorspronkelijk in de 8e eeuw vanuit China naar Japan en is gemaakt van een stuk bamboe van de basis van een stengel, vlak boven de wortels. De fluit kwam tot bloei in de 13e eeuw waar het instrument door Zen monniken werd bespeeld. De Komuso monniken, monniken van de leegte, speelden de shakuhachi met een grote rieten mand over hun hoofd om zich te onthechten van de wereld. Van de shakuhachi wordt gezegd dat het een klank geeft die de volledige reikwijdte van het natuurlijke leven op aarde omvat, het reflecteert de vele stemmen van de natuur en het is dan ook prachtig om dit instrument in de buitenlucht te horen omdat de fluitklanken als het ware overgaan in de natuurgeluiden. De stukken die worden gespeeld zijn zogenaamde honkyoku, niet bedoeld als gewone voordrachtstukken maar heilige stukken die ter meditatie worden gebruikt. Voor het slapen gaan zal er verstillende muziek klinken, om zo met aandacht in de slaap over te gaan.

 

Deelnemen

Wanneer je wilt deelnemen aan dit bijzondere initiatief, meld je dan aan, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Je moet zelf twee slaapzakken en een muts meenemen. Stuur voor 15 mei een mail naar info@buitengewoonslapen.nu en je hoort dan of er nog plaats is (max 20 personen).

Aansluitend graag je betaling. Bijdrage is 35 euro, inclusief entree voor de Hortus, veldbed, matje, bivakzak, lantaarn en ontbijt. Als je te horen hebt gekregen via de mail dat er plaats is, graag je betaling van 35 euro op Stichting Buitengewoonleven.NU, IBAN nr. NL65ABNA0611417065. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de betaling.


«   »