Help! Waar kan ik naar de wc?

Gepubliceerd op 9 april 2018 om 12:58

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft de Tweede Kamer dinsdag op 3 april de petitie ‘Help! Waar kan ik naar de wc?’ aangeboden. Twee miljoen buik- en blaaspatiënten blijven regelmatig thuis uit angst geen toilet te vinden. Daarnaast is het ontbreken van een openbaar toilet een veelgehoorde klacht onder senioren, zwangeren en vrouwen. Een wettelijk verankerde toiletnorm kan het toiletprobleem oplossen.

De norm schrijft voor dat om de 500 meter in winkelcentra en drukke voetgangersgebieden een openbaar of opengesteld toegankelijk toilet moet komen. De MLDS en patiëntenverenigingen pleiten ervoor deze norm in de (Omgevings)wet of andere besluiten op te nemen. Stomadrager Carlijn Willemstijn biedt een zwartboek aan met indringende verhalen van mensen met een negatieve toiletervaring. Dit doet ze namens iedereen die vaker dan gemiddeld een toilet nodig heeft: buik- en blaaspatiënten, stomadragers en andere mensen met een zichtbare of niet-zichtbare beperking.

Gemeenten en ondernemers

Afgelopen maanden is gebleken dat steeds meer gemeenten het toiletprobleem serieus nemen en in beweging komen om meer openbare toiletten in hun gemeente te realiseren. Ook melden ondernemersverenigingen en winkeliers zich steeds vaker aan bij de HogeNood app, die overzicht biedt van openbare toiletten in Nederland. Maar het probleem is nog lang niet opgelost.

Het initiatief waarkaniknaardewc.nl

In 2016 startte de MLDS samen met patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Een platform waar bezoekers ervaringsverhalen kunnen delen en een steunbetuiging kunnen tekenen om meer openbare en opengestelde toiletten mogelijk te maken. Inmiddels hebben 25.000 mensen dat gedaan, maar dat is nog niet genoeg. Het platform werkt samen met de Hoge Nood app, waar overheden en ondernemers hun opengestelde toiletruimte kunnen aanmelden.

 

 

 


«   »