Forever young

Gepubliceerd op 23 maart 2018 om 14:23

Leef je oude dromen

 

Mannen van vijftig (m/v). Ze kopen een motor, nemen een vriendin of zoeken een hobby om bij te mijmeren. Eenzame bezigheden die zelden leiden tot nieuw geluk en meestal tot pijnlijk zichtbare ouderdom. Mogen wij van Onkruid een voorstel doen? Een fijne vakantie in een camper. En dan niet zo’n wit ding dat er uit ziet als een bestelwagen die door een caravan besprongen wordt, maar een stoere ‘vintage’ bus, liefst nog zonder stuurbekrachtiging. Maar met een comfortabel bed en een béétje luxe. Daar heeft de hele familie plezier van, en die verloren gewaande jeugd herleeft als bij toverslag.

 

Helder: echt kamperen doe je natuurlijk met een tent en een rugzak. Wie twintig was in de jaren zestig of zeventig wist niet beter. Slaapzak erbij en afhankelijk van je voorkeuren wat kookgerei óf schone kleren en de reis kon beginnen. Plakte je jezelf het etiket ‘spiritueel’ op – het waren de nadagen van de verzuiling, dus met etiketten plakken had nog niemand moeite – dan stapte je in de *Marakesh-express* of *Magic Bus*. Zag je jezelf meer als ‘alternatief’, dan kocht je een *Transalpino-kaartje* naar de Ardennen of Frankrijk, en desnoods líép je over de ‘GR5’ naar de Middellandse Zee. Mooie herinneringen regen zich aaneen, tot met het klimmen der jaren de omvang van de noodzakelijk geachte reisbagage het volume van de rugzak definitief oversteeg. De oplossing: een camper. Natuurlijk bleef het bij dromen, want zo’n ding was ook in die tijd al veel te duur en je zag ze eigenlijk maar weinig, maar het idee laat je niet meer los. De caravan, het rationele alternatief, krijgt bij menigeen geen poot aan de grond en zo verovert de camper zich de status van onbereikbaar cultobject in de harten van velen.

 

Stoere camper

 

Wie die droom alsnog wil waarmaken komt alleen al vanwege de naam bij www.stoerecamper.nl terecht. Zij verhuren nostalgische Mercedesbussen waarvan je je op het eerste gezicht afvraagt of je er wel met een gewoon rijbewijs in mag rijden. Dat mag, en als ik op een winderige dag, in een uithoek van de Amsterdamse havens in de cabine klim is mijn hoofd meteen weer terug op een plek die ik nooit had moeten verlaten.

Na een korte instructie van verhuurder Eric ben ik alleen en stuur ik het bakbeest langzaam richting snelweg. De Stoere Camper voelt als, rijdt als en is eigenlijk gewoon een vermomde vrachtwagen. Compleet met een extra versnelling voor hele steile hellingen en in een kist tussen de voorstoelen een stevig brommende dieselmotor die op een rijnaak niet zou misstaan. Je zit hoog, met voor je een enorme panoramaruit. De optimale snelheid ligt bij ongeveer negentig kilometer per uur zodat je – inderdaad – goed met de andere vrachtwagens kunt meekomen. Aan de enorme breedte van de wagen ben je eigenlijk meteen gewend, wanneer ik in de spiegels zie dat ik ook op de smalle provinciale weg precies tussen de lijnen blijf ben ik best trots op mezelf.

In het interieur van de Stoere Camper blijkt het voordeel van de breedte. Voor de twee achterdeuren staat een eethoek die zich laat ombouwen tot een dwarsgeplaatst tweepersoonsbed. Dat geeft ruimte voor een – ook al stoere – zelfgetimmerde kast met blauwe plastic kratten waarin een enorme hoop spullen passen. Daarnaast weer een klein aanrechtje en boven de voorstoelen ruimte voor een wegneembaar ruim eenpersoonsbed. En dan hebben wij het nog over de kleine Stoere Camper, er is nog een grotere. Ook onder de zithoek is opbergruimte gevonden: hier liggen de bijzettentjes, zonneschermen, een buitentafel en allerlei andere kampeeraccessoires die in andere campers zo in de weg liggen.

Dit is, dat is duidelijk, véél leuker dan een moderne camper. Toch heeft zo’n originele zelfgebouwde camper ook een nadeel wanneer je ‘m huurt, Niks, nakkes, nada kun je er in vinden de eerste dagen. Wát zit in wélke blauwe doos en hoe moet ik het verschil zien tussen het gordijn (aan de binnenkant) en de zonwering (past aan de buitenkant) van de grote panoramaruit? Kooktoestel voor buiten? In de treeplank van de bijrijder natuurlijk…

De Stoere Camper dankt zijn eigenwijze karakter aan Karen en Eric, die in totaal drie Mercedescampers verhuren. Voor ze hun bedrijf begonnen reisden ze zelf met hun bus heel Zuid Europa door, zelfs tot halverwege Turkije, maar ook door Oost Europa en Scandinavië. De inrichting is dan ook gebaseerd op de praktijkervaring die zij onderweg hebben opgedaan, en wanneer je eenmaal weet waar alles staat bevalt dat goed.

 

 

De oerbus

 

Toch speelt zelfs die grote, stoere Mercedesbus een beetje vals, want het echte voorwerp van nostaligische dromen is natuurlijk de Volkswagenbus, en dan vooral de eerste twee types daarvan. Naar de ‘T1’ zul je tevergeefs zoeken, die vind je alleen nog in musea, de exemplaren die nog in Nederland rondrijden kent iedereen uit tv-series of reclamespotjes. Dus gaan we voor de ‘T2’ die nog op verschillende plaatsen te huur is, en dat is na de Mercedes wel een hele overgang. Wat is-ie lief, maar vooral: wat is-ie klein! De T2 is geen huisje op wielen waar je in stapt, maar wat je aantrekt. Een schattig poppenkeukentje en een tafel met een bank die je kunt uittrekken tot een bed – maatje eerste liefdesnacht – dat bijna de gehele wagen vult. En omdat bij de eerste drie generaties Volkswagenbus ook de motor achterin nog een plaatsje moest vinden, is de ruimte voor bagage zeer beperkt. Overdag ligt die achter de bank boven de motorruimte, maar ’s nachts zullen de spullen voor een deel ergens onder het bed gefrommeld moeten worden, want het ene hangkastje dat je soms aantreft biedt nog minder ruimte dan een rugzak.

Ach, natuurlijk is het krap, maar niemand kiest een T2 vanwege de ruimte. Bovendien: vergelijk de T2 eens met die mooie, lichtbruin katoenen kampeertentjes van vroeger. Daarin had je minder ruimte. Wie dat beeld voor ogen heeft, kan met zo’n bus prima uit de voeten.

Rijden in zo’n klassieke VW-bus is een bijzondere ervaring. Langzaam, dat is-ie. Maar hij stuurt heerlijk licht en het overzicht is prima. Je zit als bestuurder  iets voor de vooras. Daardoor maak je zelf een iets ruimere bocht dan de auto en dat is een bijzondere sensatie. De stoelen zijn hard en recht en geven weinig steun en de kunststof bekleding – in ons geval - wordt vast heet en plakkerig. Maar wie maalt daarop als je met een echter oercamper op weg bent. Op de buitenweg rij je het beste niet veel harder dan 90. Niet alleen vanwege de herrie, maar voor de veiligheid. Want in deze oude Volkswagen ben je zelf de kreukelzone, met niet meer dan een dun plaatje staal tussen jezelf en de andere auto’s. Met het rumoer valt het trouwens erg mee, nu blijkt het voordeel van de motor achterin. Stil is de bus niet, maar omdat het geluid van achteren komt trekt het minder de aandacht. En dat is prettig.

 

 

Droom of duigen

 

Helpt een camper tegen verglijdende jaren en een teveel aan nostalgie? Wel als het om één van de karaktervolle wagens op deze pagina’s gaat. Ze hebben natuurlijk geen airco aan boord en geen douche, en op de allergrootste na zelfs geen plek voor een wc-tje. Maar voor wie rustig door Europa wil scharrelen is een klassieke camper een ideale metgezel waarmee je reist zoals je je in je dromen had voorgesteld. Nadelen zijn er ook, met name als je niet onderweg bent. Want het blijft toch een vorm van ‘in-de-auto-slapen’ en – stoer of niet – je ligt op een omgebouwde keukentafel. Voor onderweg op een camping leg ik daarom toch nog een tent in de auto. Liefst mijn oude Carl Denig. En als het regent, dan neem ik een hotelletje. Ik ben tenslotte al vijftig…

 

 

Stoere Camper

Stavangerweg 890-18a

1013 AX Amsterdam

Tel.: 06/21245464

www.stoerecamper.nl

Stoere Camper verhuurt Mercedesbussen

Camper Experience

Mosterdmolenweg 2a

3417 XM Montfoort

Tel.: 030-223 29 57

www.camperexperience.nl

Camper Experience verhuurt verschillende typen VW campers

 

Happy Little Camper

Eikenstraat 3
1326 AG Almere
Telefoon +31 36 53 72 997

www.happylittlecamper.nl

Happy Little Camper verhuurt de klassieke VW T2 campers

 

Flowerpower Experience

CD14c, Quartier de la Demoiselle

13840  Rognes

France

0033640405068

www.flowerpowerexperience.com

Flowerpower Experience verhuurt verschillende typen VW Campers in de Provence, maar tegen Nederlandse (relatief lage) prijzen

 


«   »