Raw food als levenswijze

Gepubliceerd op 23 maart 2018 om 13:20

Raw food is hard op weg net zo bekend te worden als  slow cooking of veganistisch koken. Raw food-eters kiezen ervoor om vaker rauw voedsel te eten of zelfs geheel over te stappen. Ze geloven dat het eten van onbewerkt voedsel gezonder is dan bewerkt voedsel en een gunstig effect heeft op lichaam en geest.

Gaja Beukers (32)  is een van de mensen die al jaren geleden heeft gekozen voor de overstap naar raw food. Ze heeft een eigen bedrijf, Healthy Roots, waarin ze reinigingskuren en coaching aanbiedt. In het verleden heeft Gaja voedingstechnologie gestudeerd en was ze professioneel roeister, maar op 19-jarige leeftijd werd ze ernstig ziek; haar lichaam kon geen koper meer afvoeren. Het is volgens Gaja mede aan haar overstap op raw food te danken dat ze uiteindelijk volledig is hersteld.

 

De keerzijde

Gaja is ervan overtuigd dat raw food voor haar de juiste keuze is. Toch zijn er anderen die zich ertegen verzetten, waaronder het Voedingscentrum. Patricia Schutte, medewerkster van het Voedingscentrum: “Uiteindelijk leidt de eenzijdigheid wat een raw food eetpatroon met zich meebrengt tot ondervoeding en tekorten. In theorie is het mogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen met uitsluitend rauw voedsel. Maar daarvoor moeten er zulke grote hoeveelheden worden gegeten, dat een mens dat in de praktijk niet in een dag op kan eten. Hierdoor eten deze mensen geen volwaardige maaltijd en lopen ze verschillende voedingstoffen mis, of krijgen ze last van tekorten en op termijn mogelijk ook ondergewicht. Door een raw food eetpatroon krijg je al gauw te weinig ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen. Het kan leiden tot  tandbederf, een ontregelde menstruele cyclus en een groeiachterstand bij kinderen.”

 

Een dagje raw food

 

Gaja laat zich aan de Schijf van Vijf van het voedingscentrum weinig gelegen liggen: “Het eten van alleen rauw voedsel betekent niet dat ik de hele dag selderijstaafjes aan het kauwen ben. Binnen de raw food eetcultuur gebruik je keukenapparatuur, zoals een blender of sapcentrifuge, om voor variatie qua smaak en structuur te zorgen.” Toch begin Gaja haar dag ’s morgens veiligheidshalve met het innemen van een aantal voedingssupplementen. Daarna maakt ze een glas ‘green juice’ of tarwegras-sap, meestal gemengd met citroensap of komkommer. Gaja: “De smoothies die ik maak staan qua voedingswaarde bijna gelijk aan een kilo groenten en fruit, waardoor ik fit en alert blijf tot een uur of elf. Dan is het tijd voor een kopje thee met iets er bij, vaak een speltcracker. Brood eet ik niet, dat valt te zwaar en ik kan niet tegen gluten.” Gaja’s lunch bestaat meestal uit een mega smoothie, bijvoorbeeld met rood fruit, avocado en superfoods: voeding waar enorme concentraties voedingsstoffen inzitten. Dit gaat in een blender en wordt verwerkt tot een smoothie van een halve liter. Tussendoor neemt Gaja kiemen of snoept ze van haar zelfgemaakte rauwe chocola, wat een extra energiekick geeft en zorgt voor de nodige vetten. Als avondeten neemt Gaja vaak een salade, waarin ze naast groente ook kiemen en Harissa, een Noord-Afrikaanse kruidenmix verwerkt. Gaja: “Ik heb genoeg inspiratie om elke dag weer een ander gerecht te maken, waardoor ik gevarieerd eet en geen behoefte heb aan iets anders.”

Chocolate Club

 

Gaja’s komt voor het eerst in aanraking met raw food wanneer ze bij een natuurwinkel werkt. Daar leest ze een folder van de Chocolate Club en komt ze in contact met één van de organisatoren van een potluck: een feestje of etentje waarbij niet de gastheer of –vrouw voor de hapjes en drankjes zorgt, maar waar iedereen zelf wat meebrengt, in dit geval raw food natuurlijk.

Met open armen wordt Gaja ontvangen bij The Chocolate Club, een club mensen, die houden van raw food en bij elkaar komen om te praten over alle bewustwordingsprocessen die ze doormaken. Het duurt dan ook niet lang voordat ze besluit geheel over te stappen op het eten van rauwe voeding.

Voor Gaya is dat een hele overstap. Niet alleen breekt ze met de commerciële, productiegerichte manier waarop ze tijdens haar opleiding heeft geleerd naar voeding te kijken, ook de artsen die haar behandelen voor haar gezondheidsproblemen wijzen raw food sterk af. Zo sterk, dat ze besluit om de in het westen traditionele geneeskunde de rug toe te keren. Voor Gaya begint zich dan een klein wonder af te tekenen, ze voelt dat haar lichaam begint te genezen. De reguliere scans en puncties wijst ze af, Gaja wil ze niet meer: “Voor mezelf weet ik dat ik vertrouwen kan nemen om mijn eigen weg te volgen.“ Gaja is overtuigd van haar zaak, vanuit haar hart geloof Gaja dat de raw food levenswijze voor haar  klopt.

 

Raw food aan huis

[foto: portret Jeremaya]

 

Jeremaya is een raw-food-kok en verzorgt onder andere workshops bij mensen thuis en bereid raw food diners op bestelling: “Vaak hebben mijn gasten zich van tevoren voorgenomen om naderhand naar de patatzaak te gaan, want ze verwachten met een lege maag naar huis te gaan. Maar na het toetje komen ze tot de conclusie dat het toch erg lekker is en ze goed verzadigd zijn.” Jeremaya: “Raw food is voeding die niet verwarmd wordt boven de 42 graden, wat als voordeel heeft dat het dan nog alle levende mineralen en nutriënten bevat, stoffen die je energie geven. Raw food wordt steeds populairder, omdat mensen steeds bewuster over zichzelf en hun omgeving worden. De zin in het leven is aan het weg ebben en mensen kijken naar manieren om de levenslust weer terug te krijgen. We komen erachter dat het niet van buiten jezelf moet komen, maar van binnenuit.”

Wil je je laten inspireren door Gaja en haar raw food reinigingskuren en vitaliteit coachings. Ga naar www.healthyroots.nl

 

 


«   »