Macrobiotisch én lekker

Gepubliceerd op 16 maart 2018 om 12:43

Mieke Vervecken wil de wereld opnieuw leren eten;
Geitenwollensokken, muffe luchtjes, hele dagen in de keuken en uiteindelijk een bord vol grijze pap. Wanneer er over iets de sfeer van de jaren zestig hangt, dan is het wel de macrobiotische keuken. Mieke Vervecken strijdt met haar *Natuurlijke Kookschool* in Malle al tientallen jaren tegen de vooroordelen. En met succes: inmiddels kookt ze over de hele wereld en worden haar kookcursussen druk bezocht. Want wie haar gerechten eenmaal geproefd heeft weet het: Mieke maakt yin en yang ver-ruk-ke-lijk…

De Oude Baan in Malle, vlak over de grens bij Breda, is anders dan de naam doet vermoeden maar een smal weggetje. Aan de ene kant bos, aan de andere kant vrijstaande huizen. De meesten voldoen aan het beeld dat Hollanders hebben van een Vlaamse villa, maar het klassieke pand van de Natuurlijke Kookschool staat er duidelijk al heel wat jaren. Vers okergeel geschilderd en met een enorme uitbouw, opgetrokken uit afgestucte strobalen. Het ontbreekt er nog maar aan dat Meneer Nilsson in een vensterbank op de eerste verdieping zit en Witje los door de tuin loopt, maar verder is het beeld compleet…

 

Mieke Vervecken-Pieters (1952) realiseert zich dat de populariteit van de macrobiotiek wel eens groter is geweest, en wanneer we aan haar keukentafel zitten vertelt ze dat haar Natuurlijke Kookschool daar zelfs deels zijn bestaan aan te danken heeft: “Toen wij in 1990 hier naartoe verhuisden was de hype van de macrobiotiek een beetje over, er was eigenlijk niemand waar je mensen nog naartoe kon sturen voor een dieet of dieetadvies. Wij wilden in dit huis privé gaan wonen met onze kinderen (toen vijf, inmiddels zes - red.), maar de mensen bleven komen.”

 

Dát de mensen bleven komen kwam omdat Mieke voor de oprichting van haar kookschool al een reputatie had opgebouwd als macrobioot en kok. Haar eigen kennismaking met de macrobiotiek dateert uit het begin van de jaren zeventig. Ze was student, feministe en werd vegetariër, zoals iedereen in die tijd. Mieke: “Maar na een jaar vegetarisch eten kreeg ik het koud, en zo ben ik bij de macrobiotiek terecht gekomen. Ik kreeg les van Marc van Couwenbergh, die zei: ‘geloof niets, onderzoek zelf’. Dat vond ik prachtig. Ik weet nog dat iemand beweerde dat suiker slecht was. ‘Nee’, zei Van Couwenberg, ‘suiker is suiker.’ En dat is waar. Voedsel is niet goed of slecht op zich, je moet zelf onderzoeken hoe het werkt. IJs is zeer yin, zeer afkoelend. Tegenwoordig eten veel mensen bijna dagelijks ijs. Hoe komt dat? Omdat ze ook veel vlees eten, dat yang is, en dan gaat het lichaam naar balans zoeken.”

Dat zoeken naar die balans tussen yin en yang loopt als een rode draad door de macrobiotische keuken en is volgens Mieke de basis van een gezond leven: “Mijn kinderen hebben nooit een tandarts nodig gehad, terwijl mijn man en ik alle twee een slecht gebit hebben. Tandproblemen ontstaan door verzuring van het bloed. Met een evenwichtige voeding kun je problemen voorkomen, en dat geldt niet alleen voor je gebit, maar ook voor je maag en je darmen.”

“Macrobiotiek gaat eigenlijk niet over voeding, het is een studie van het leven. We hebben een lijf en dat moeten we voeden. Ons spijsverteringssysteem zegt precies wat we nodig hebben. We hebben vier snijtanden voor groenten, twee scherpe hoektanden voor dierlijk voedsel en acht kiezen om graan te malen. Dus is het nogal logisch dat we veel graan moeten eten”, legt Mieke uit.

 

Beter worden

 

Maar niet alleen om gezond te blijven, ook om gezond te wórden biedt de macrobiotiek aanknopingspunten en een deel van Mieke’s ‘vaste klanten’ zijn dan ook mensen die in eerste instantie met gezondheidsproblemen bij haar kwamen. Mieke: “De sleutel tot gezondheid is kauwen, want de enige manier om koolhydraten te verteren is via het speeksel. Wanneer ik mensen krijg met spijsverteringsproblemen, dan zeg ik niet ‘verander je dieet’, dan zeg ik ‘ga alles vijftig keer kauwen’. Nou, binnen no-time is het vlees eruit. Want dat moet je afscheuren en doorslikken. Dat is niet lekker wanneer je er lang op kauwt.

 

Groots leven

 

Ondanks dat de mensen haar weten te vinden, heeft de carrière van Mieke zich niet uitsluitend binnen de muren van haar kookschool afgespeeld.  Zo kookte ze bijna 20 jaar de maaltijden voor een Brussels dansgezelschap, reisde de hele wereld over en kookte zelfs voor prinsen en prinsessen. Maar Mieke relativeert dat: “Macrobiotiek is letterlijk voor mij geweest wat het woord betekent: de toegang naar groot leven. Je moet niet vergeten: ik heb lang thuisgezeten met mijn zes kinderen. Het is niet allemaal zo flamboyant, het is 15 jaar thuiszitten geweest. Pas toen mijn kinderen groter waren ben ik gevraagd.

Ik ben feministe, ik wilde niet in de keuken staan. Toen ik jong was wilde ik absoluut geen kinderen. Ik was heel somber, ik dacht: de wereld gaat ten onder. Na een paar jaar macrobiotiek was dat over. De wereld was niet beter, maar ik was vrolijker. Ik sliep nog maar zes uur in plaats van negen, dus ik dacht: dan kan ik drie uur per dag in de keuken staan en dat heb ik ook heel lang gedaan. Bovendien verloor ik mijn angsten: ik kwam in een wereld terecht die zo eenvoudig was. Macrobiotiek is van oorsprong een vredesbeweging, dat sprak mij enorm aan. Maar het was ook een praktische keuze, ik heb op mijn dertigste mijn eerste kind gekregen in de tien jaar daarna de andere vijf.”

 

Dieet

 

Mieke: “Macrobiotiek is minder sexy dan toen ik er mee in aanraking kwam, veel mensen denken nu: het is een beetje een dieet voor zieken. Bovendien: tegenwoordig komt er ieder jaar wel een nieuw dieet uit. Waar ik het niet mee eens ben zijn alle raw-food smoothies die je nu ziet. Kauwen hoort bij de mens, dat stimuleert de hersenen. Kijk maar wie niet eten: mensen met Down en Alzheimerpatiënten. Raw food, daar zitten hele goede dingen in, bijvoorbeeld gefermenteerd voedsel. Je gaat je in eerste instantie beter voelen, maar op termijn krijg je toch tekorten. Het is een tegenreactie op industrieel voedsel, maar vuur is wat mensen uniek maakt. En het vuur moet in de keuken blijven.”

 

Kookschool

 

In de afgelopen 23 jaar heeft een bonte stoet aan cursisten, stagiairs en gastdocenten, maar ook zieken die moesten aansterken en daklozen een plekje gevonden in de ‘villa Kakelbont’ van de Natuurlijke Kookschool, samen met het gezin van Mieke en haar man Jan. Ook dit najaar starten er weer verschillende opleidingen en zijn er korte cursussen, lezingen en een reinigingsweek. Mieke: “Onze inspiratie was het dojo-leven in Japan, dat we alle twee hebben meegemaakt. Heel weinig privacy, eenvoudig leven, het idee van dienstbaarheid naar anderen. Een beetje militaristisch misschien, maar wij zagen er de voordelen van. Omdat het zo plezant is.

 

Macrobiotisch

 

De macrobiotiek vindt zijn oorsprong in het Japanse zenboeddhisme. Macrobiotisch voedsel is biologisch, niet kunstmatig bemest en groente en fruit moeten uit de streek komen. Daarmee sluit de macrobiotiek goed aan bij de nieuwste opvattingen over verstandig en verantwoord eten, hoewel sommige vinden dat er teveel (zee-)zout gebruikt wordt. Een macrobiotisch dieet bestaan voor zo’n 85% uit graanproducten, groenten en peulvruchten. Dat maakt het voor beginnende koks lastig een feestelijk ogende maaltijd op tafel te zetten, zeker als er weinig tijd is om te koken.

In Nederland bekoelde het enthousiasme voor Macrobiotiek ernstig door de groteske medische claims die eraan werden verbonden. Zo stierf de vrouw van Roel van Duijn volgens hem aan baarmoederhalskanker, nadat zij op advies van haar macrobioot een doktersbehandeling verruilde voor een streng dieet (met onder andere opgebakken haar van haar man).

 

 

Voor meer informatie kun je terecht op de website: www.denatuurlijkekookschool.be.

 

                                


«   »