16 Originele vakanties voor weinig

Gepubliceerd op 9 maart 2018 om 14:27

Ben jij al begonnen met je vakantieplannen? Onkruid geeft je 16 originele tips voor een prikkie!

16 originele vakanties voor weinig

 Geen geld, toch vakantie

 

Het voorjaar is begonnen en veel mensen maken juist nu plannen voor een vakantie in de zomer. Leuk, en voor veel mensen één van de hoogtepunten van het jaar. Maar wat als je geen geld hebt voor een dure vakantie? En bovendien het milieu – en jezelf – niet wilt belasten door een voordelige, maar vervuilende vliegreis naar een goedkoop vakantieland te boeken? Karolien Schaareman en Janine Vink gingen op zoek naar alternatieven voor de lege portemonnee en het schone geweten en vonden op internet 16 originele vakanties waar niemand zich voor hoeft te schamen.

  

Helemaal gratis

Voor veel mensen die onder het sociaal minimum leven zijn zelfs de goedkoopste vakanties nog onbetaalbaar. Elk dubbeltje moet gebruikt worden om eindelijk nieuwe schoenen te kopen voor de kinderen of om schulden af te betalen. Juist deze mensen hebben vaak vakantie zo hard nodig om een weekje nieuwe kracht op te doen. De werkgroep Vakantiebank in Delft helpt de volwassenen, maar vooral ook de kinderen die al jaren geen uitzicht hebben op vakantie en helpen ze alle bestaande mogelijkheden te benutten. Enkele mogelijkheden zijn de hostels van Stay Okay, waar een weekend in november gratis kamers beschikbaar worden gesteld en activiteiten worden georganiseerd. Rita’s reisbureau bemiddelt tussen mensen die een huisje of tijd over hebben en mensen die ‘te weinig’ hebben en vraagt hier een symbolische bijdrage voor. Al deze vakantieactiviteiten vallen onder het Drentse stadsdiaconaat. Aanmeldingen gaan via dominee Kees Maas: 015-2562386 of maashetjes@casema.nl

Een ander alternatief voor een echte gratis vakantie is De Vakantiebank, een initiatief van een aantal vakantieondernemers onder leiding van kampeerwinkel De Vrijbuiter. Zij hebben een stichting opgericht die gratis vakanties biedt aan mensen die er langdurig niet tussenuit zijn geweest en dit écht verdienen. De Vakantiebank laat iedereen die dat nodig heeft graag even genieten. Samen of alleen. Om nieuwe energie te krijgen en er weer een tijdje tegen te kunnen.

www.devakantiebank.nl

 

 Met de fiets door het land

Belangrijker dan de bestemming is de reis zelf. In het geval van de ‘fietsvakantie’ gaat deze uitspraak zeker op. Het fietsen is een opzichzelfstaand doel. Er zijn georganiseerde tochten inclusief hotel te boeken, maar de leukste en goedkoopste optie is natuurlijk de spontane fietsreis.  Pak de fiets, een tasje met kleding, een repareerset, een hotel- of nog beter, de kampeergids mee en ga op pad. Wat je meeneemt moet je ook meedragen, dus houd je bagage zo licht mogelijk. De reis pas je aan je eigen conditie en plannen aan. Je bent tenslotte vrij om te gaan en staan waar je wilt. Wel is het handig om in de loop van de dag alvast een slaapplek te regelen, door de gids erbij te pakken en te kijken wat er in de buurt ligt. Zo weet je het van tevoren of iets uitverkocht is, zodat je eventueel van de beoogde route af kan wijken. Zo kun je ook mooi een dagdoel voor jezelf stellen als je een beetje moe aan het worden bent. Een flink inspannende vakantie, zo’n fietsreis, maar wat is er leuker dan zelf de weg zoeken en plekjes ontdekken waar je met de auto of de trein zó langs rijdt? Je geniet van het groen om je heen en bent bovendien nog eens heel milieuvriendelijk bezig.

Bij stichting ‘Vrienden op de Fiets’ zijn gastgezinnen aangesloten die een overnachting bieden voor € 19, - per persoon per nacht. Leuk voor een meerdaagse fietstocht wanneer je alleen bent of met z’n tweeën, want voor gezinnen wordt het natuurlijk erg duur.
Voor € 8, - ontvangt u het boekje met overnachtingadressen (in Nederland en buitenland).
www.vriendenopdefiets.nl

 

Samen op een kamer

Toch liever wat minder inspanning en wel een echt dak boven je hoofd? Een hotel is leuk, maar duur. Wanneer je gezelligheid belangrijker vindt dan privacy is er het hostel. Die barsten vaak uit hun voegen van creativiteit, inspirerende sfeer en zijn de gulden middenweg  tussen  camping en hotel. Dit betekent wel dat je wat concessies moet doen in de luxe, dus algemeen gebruik van badkamers, je eigen bed opmaken en geen tv op je kamer, die je overigens vaak deelt met andere low budget reizigers. De voordelen zijn dat je kennis maakt met verschillende culturen, praat met gelijkgestemden over biologisch voedsel, wisselt muziek uit van rare bandjes, gaat samen naar een museum en beleeft de omgeving op een hele andere manier. Toch liever een eigen kamer? De meeste hostels bieden voor een paar euro meer een tweepersoonskamer aan. Alsnog goedkoop, maar het haalt toch een beetje de sfeer en gezelligheid weg die bij deze manier van reizen hoort.

Een aantal hostels zijn onderdeel van Stayokay, bij mensen boven de veertig nog bekend als de vroegere jeugdherbergen. Je vindt ze op www.stayokay.com. Daarnaast zijn er echter talloze ‘ongeorganiseerde’ hostels, die meestal wat goedkoper zijn dan Stayokay. Zo slaap je in de grote steden al voor bedragen rond een tientje per nacht, maar zelfs in een plaatsje als Briele kun je in het hostel voordeling tussen de lakens schuiven. Op de Nederlandstalige site www.hostelbookers.com vind je ze bijna allemaal. Een aanrader is hostel Room in Rotterdam, het enige themahostel in Nederland Voor tussen de €20,- en €30,- per nacht slaap je in een sport-, dierentuin-, Hollandse, multiculti of kunstkamer. Een unieke en gezellige slaapplaats voor weinig geld dus.

www.roomrotterdam.nl

 

Naar het klooster

Op zoek naar zingeving en rust? Dan kun je natuurlijk een paar dagen naar het klooster gaan. Een paar dagen proeven aan de rijkdom van een teruggetrokken leven in het teken van iets hogers. Je kunt tot bezinning komen bij de koorgebeden, genieten van de stilte om je heen en zo dichter bij jezelf komen. Niet iets om met een grote groep of je gezin te doen, maar indien je alleen reist is een week in het klooster een bijzondere ervaring voor weinig geld, die je nog lang met je mee zult dragen. In Abdij de Achelse Kruis, gelegen in een bosrijk natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en het Vlaamse Noord-Limburg, kun je al overnachten voor €28,- per dag inclusief maaltijden, koffie en thee.

www.achelsekluis.org

 

 Druiven plukken in Frankrijk

Bijna de goedkoopste manier om op vakantie te gaan is met een werkreis. En wat is er nu idyllischer dan druivenplukken in de bekendste wijnstreken van Frankrijk?  Tijdens de totale duur van de oogst -tussen de 7 en 18 dagen- help je mee op het land of op de boerderij. Het is intensief en lichamelijk zwaar werk. Dat er gewerkt wordt, betekent niet dat je niets zult ervaren van de Bourgondische levensstijl waar deze streek zo bekend om is. Sterker nog, op deze manier sta je er middenin. Je wordt al snel vrienden met andere plukkers, geniet elke dag rustig van twee warme maaltijden. Ook is er na het werken en het diner nog alle tijd om te genieten van de rustieke omgeving of om de wijnkelders van de andere boeren uit de streek de bezoeken. Via Appellation Contrôlée kan er voor €99,- bemiddeld worden in het vinden van de juiste werkplek. Eenmaal daar krijg je kost en inwoning en verdien je ongeveer €50,- per dag. Alleen de reis moet je zelf regelen, maar met een beetje geluk verdien je deze kosten terug tijdens je vakantie. Wel iets voor mensen die láát op vakantie willen, druiven rijpen in hun eigen tempo en houden zich niet aan de schoolvakanties.

www.apcon.nl

 

Gratis kamperen

Als je met werken je teveel gebonden voelt aan één plek, is wildkamperen misschien wel iets voor jou. Ontdek de oermens in jezelf met alle rust en ruimte om je heen om vervolgens de volgende dag verder te trekken. Een paar dagen zo oorspronkelijk mogelijk leven. Geen wc’s en douches, geen campingsnackbar, alleen jij en de natuur. Het lijkt een utopie, maar in veel landen is deze manier van kamperen toegestaan. Zelfs in Nederland zijn er legale mogelijkheden voor deze manier van reizen te vinden, mits je je aan enkele regels houdt. In Noorwegen en Zweden bijvoorbeeld, is er het allemansrecht, Dit betekent dat je van de natuur mag genieten door middel van een nachtje bivakkeren indien je geen schade toebrengt aan de natuur, de eigenaar stoort of te dicht bij een berghut gaat staan. Ook in Schotland en Ierland mag je een tentje opzetten. In Nederland is deze vorm van kamperen illegaal, maar je kunt wel ‘semi-wildkamperen.’ Hiervoor heeft staatsbosbeheer paalkampterreinen opgezet die niet bereikbaar zijn met de auto, waar plek is voor drie trekkerstenten. Je mag hier maximaal 72 uur kamperen. Zonder alle luxe die je thuis hebt best Spartaans, maar gratis.

www.staatsbosbeheer.nl

 

Duurzaam vakantiehuis

Ook met Nivon voel je je vrij in de natuur. Nivon staat met zijn vakantiehuizen voor een bewust leven. De volledig door vrijwilligers beheerde Natuurvriendenhuizen richten zich op kleinschaligheid en duurzaamheid. Hier geen grote zwembaden, sauna’s en andere poeha. Middenin de natuur ervaar je de luxe van eenvoud. Je hebt meestal een eigen slaapkamer en deelt met de andere gasten de keuken, de eetzaal en het sanitair. Gezellig samenzijn zonder in te moeten leveren aan privacy. Deze soberheid zorgt ervoor dat je aangewezen bent op actieve recreatie zoals wandelen, fietsen, kanoën en andere activiteiten in de natuur. Door de sociale en natuurlijke visie van Nivon is een vakantie in een Natuurvriendenhuis voor iedereen betaalbaar laat het bewust doorgeschoten individualisme en overconsumptie links liggen. Want wat hebben we meer nodig op vakantie dan ruimte om ons heen en gezelligheid. Voor een nacht in een natuurvriendenhuis betaal je tussen de €20,- en de €30,- indien je geen lid bent van Nivon, indien je wel lid bent zijn de tarieven lager, maar een gezin met kinderen is toch altijd duur uit. Daardoor, en vanwege de rust, een echte aanrader voor wie alleen op vakantie gaat.

www.nivon.nl

 

Op vakantie in eigen tuin

Je hoeft niet ver te reizen voor een vakantiegevoel. Sterker nog, je hoeft je huis amper uit. Bespaar reiskosten en het milieu door niet verder te kijken dan je tuin. Zet alleen, of met je kind(eren) de tent op in de achtertuin, om een paar dagen te kamperen. Nodig eventueel wat vrienden uit om mee te kamperen voor de gezelligheid. Kook buiten met de barbecue of een simpel gasbrandertje. Het klinkt misschien belachelijk, maar met vakantie stap je vaak over van je luxe leventje naar eenvoud en telt de gezelligheid boven alles. Waarom zou je dat niet in je eigen tuin kunnen vinden? Lees een boek, mediteer, geniet van het weer en van de buitenlucht en denk eens niet aan de computer, televisie of je telefoon. Laat jezelf een langzamer levenstempo aannemen en tot rust komen, zodat je na een paar dagen weer fit terug je huis in kan. Heb je geen tuin? Slaap dan eens een nachtje in de buitenlucht: veilig en droog op je eigen balkon. Vind je het idee van vakantie in je eigen tuin maar suf, kijk dan eens op www.gardensafari.net/indexdutch.htm of www.gva.be/nieuws/vtm/video/extern-vakantie-in-eigen-tuin.aspx en ga je schamen...

 

Als een zigeuner

Misschien niet de goedkoopste optie uit het rijtje, maar zeker wel de grootste aandachttrekker! Stippel je route uit en ga op weg met woonwagen en paard of tractor. Voel hoe de wind door je haren blaast als je met een vaartje over de wegen raast en toch niet harder gaat dan 1 pk, waardoor je echt in het landschap zit. Houd het goedkoop door je eigen eten mee te nemen en op de kleinere campings te overnachten, of bij de boer. Om vervolgens dan nog een extra zakcentje bij te verdienen door muziek te maken, zelfgemaakte sieraden te verkopen, of voor de echte zigeuners, voorspellingen te doen met je tarotkaarten.

Voor iedereen die geen woonwagen thuis heeft staan worden deze bijzondere wagens onder andere in het Friese Dearsum verhuurd via www.woonwagenvakantie.nl. Voel je een koningin die door iedere passant lachend wordt toegewuifd door te kiezen voor deze vorm van reizen.

 

Mindtraveling

Deze manier van reizen is veruit de goedkoopste. Wilde jij altijd al naar een ver land reizen maar laat je gezondheid, portemonnee of je agenda het niet toe? Doe dan aan mindtraveling. Breng jezelf in meditatieve aandacht. Voor de duidelijkheid: sluit je ogen, voel de zwaartekracht, concentreer je op je ademhaling en ben je bewust van de geluiden om je heen, deze laat je vervolgens voor wat ze zijn. Ga na hoe je lichaam zich voelt en concentreer je op de plekken die om extra aandacht vragen. Daarna stel je jezelf in dienst van je onderbewustzijn. Fantaseer tenslotte  de omgeving om je heen. Je kunt dit zo weids doen als je zelf wilt en plaats jezelf daarbij in het midden. Ga vanuit deze plek op reis. De wereld ligt aan je voeten, alles is mogelijk! Er zijn ook cd’s te koop die je begeleiden bij de reis.

 

Gratis slapen

Maak je bij mindtraveling nog gebruik van je eigen bank, bij couchsurfing gebruik je de bank van iemand anders. www.couchsurfing.com is namelijk een website waarop mensen een gratis slaapplek aanbieden en anderen een slaapplek zoeken. Omdat iedereen die mee wil doen een profiel moet aanmaken en anderen hun ervaringen die ze hebben gehad met personen kunnen publiceren, is het een veilige manier van overnachten te noemen. Een leuke bijkomstigheid is ook dat degene waar je bij op bezoek bent er voor kan kiezen je persoonlijke gids te zijn. Op die manier voel je je zeker geen toerist. Op de site staan ook tips hoe je het beste kunt couchsurfen en hoe je een goede host kunt zijn. Denk wel na voordat je een account aanmaakt, voordat je het weet heb je geen bank meer om op te zitten. 

www.couchsurfing.org

 

Naast de snelweg

Liften is voor sommige mensen nog steeds dé manier van reizen. Wie dacht dat ze er niet meer waren heeft zich toch echt vergist, hoewel er tegenwoordig wél comfortabelere manieren om te liften zijn dan met een stuk karton in de kou naast de snelweg. Op www.liftplaats.nl vinden liftaanbieders en lifters elkaar. Zo kun je van tevoren kennismaken en weet je bijna zeker dat je bij een persoon in de auto stapt die te vertrouwen is. Het is gezelliger dan alleen reizen en er hoeft maar één auto in plaats van twee de weg op.

 

 

Mee op zee

Net zoals je in een auto vaak een plekje over hebt, is dit bij vrachtschepen ook het geval. Mee met een vrachtschip is een avontuur op zich, is relatief goedkoop en het brengt geen extra schade toe aan het milieu, het schip vaart toch wel. Een vrachtschip stopt op verschillende plekken om te laden en te lossen, waardoor je de tijd hebt om ook aan wal van de omgeving te genieten. Je hebt je eigen kajuit, eet mee met de bemanning en kunt je andere benodigdheden gewoon op het schip kopen. Op sommige schepen is er zelfs een zwembad en sauna aanwezig, waardoor het net lijkt alsof je op een luxe cruise bent ingescheept, alleen dan zonder de honderden andere toeristen. Je kunt natuurlijk naar de haven gaan om te vragen naar de mogelijkheden, maar er zijn ook speciale websites waarop je verschillende mogelijkheden kunt bekijken en van de nodige informatie wordt voorzien. Bedenk echter vóór je het ketelbinkie uit gaat hangen: het gaat bij deze schepen om de lading, jij bent slechts ballast…

www.seatravel.nl  

 

Pas op

Vakantievieren en geld ontvangen? Het bestaat echt. Zie het voor je, je krijgt de kans om op een huisje te passen in Zuid-Frankrijk, waarbij je je ontfermt over de kippen en over de labrador, die graag meegaat op je wandelingen door de prachtige streek. De kippen leveren je een vers eitje bij je ontbijt en uit de tuin haal je je dagelijkse portie groente en fruit. Huisoppas.nl is een professionele website die huisaanbieders en huisoppassers met elkaar verbindt. Mensen die een tijdje uit huis zijn en hun bezittingen niet onbeheerd achter willen laten, of een verzorger nodig hebben voor huisdieren, gaan op zoek naar iemand die op hun huis kan passen. Huisoppas.nl heeft een wereldwijd netwerk en zorgt ook voor passende voorwaarden en vergoedingen zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.  Een goede ruil waar beide partijen blij van worden!

www.huisoppas.nl

 

 


«   »